Hlavní obsah

Zahrada, která potěší elegancí i úrodou

Novinky, nes

Už třiadvacet let pečuje o svou zahradu naše čtenářka Sylva. Nechybí na ní snad nic - v části pěstuje zeleninu a bylinky, část zabírá ovocný sad a skoro polovina zalahodí oku a potěší duši, protože je vedena jako okrasná.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Čtenářka si stromy a keře tvaruje sama.

Článek

Rodina paní Sylvy bydlí v rodinném domě, který obklopuje zahrada o výměře 2400 čtverečních metrů. Když pozemek i s domem koupili, bylo Sylvě 27 let. Od té doby se o zahradu stará.

„Zahrada byla neosázená, zastaralá a zanedbaná, téměř prázdná. V dnešní podobě je zahrada z poloviny osázena okrasně a z druhé poloviny užitkově - zeleninová zahrádka a ovocný sad, kde rostou jabloně, hrušně, švestky, ořešák, třešeň, broskev, meruňka a další,” napsala nám čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Nedaleko vstupu do domu je zastřešená terasa.

Foto: Archiv čtenářky

Často používaným materiálem na zahradě je přírodní kámen.

Foto: Archiv čtenářky

Pododbu zahrady si vymýšlí majitelka sama.

Okrasnou část osadila majitelka například žlutými a červenými javory, svídou, tavolníky, brsleny, z keřů to jsou pak například weigelie, rododendrony, azalky atd. Nechybějí ani vřesy, nebo exotické ginkgo. „Dřeviny si i sama tvaruji,” podotýká Sylva.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelka si na zahradě vytvořila několik zákoutí s posezením, kde si může například v klidu vypít kávu.

Foto: Archiv čtenářky

V současné době je péče o zahradu pro Sylvu především příjemným koníčkem. Vždy jí ale do skoku nebylo a občas se něco nepodařilo.

„Zpočátku jsem zahradě vůbec nerozuměla, jelikož jsem panelákové dítě. Učila jsem se proto metodou pokusů a omylů. Dnes je mi 50 let a zahrada vypadá krásně,” pochvaluje si.

Foto: Archiv čtenářky

Červené javory ozvláštní každou okrasnou zahradu.

Foto: Archiv čtenářky

Velmi tmavé, nezvyklé odstíny přidává do zelených kombinací buk měděný.

Vše, co na zahradě má, si paní Sylva vytvořila sama. Vzhledem k velikosti pozemku je nezbytné, aby se údržbě věnovala každý den, samozřejmě s výjimkou zimních měsíců, kdy příroda odpočívá, a tak má možnost si odpočinout i čtenářka.

„Manžel tento koníček se mnou nesdílí, ale podporuje mě, fandí a taky docela dost financuje,” napsala nám Sylva, která si vytvořila hned několik různých zákoutí s možností posezení a příjemného odpočinku při kávě a v doprovodu svého psího přítele Enyho.

Foto: Archiv čtenářky

Paní Sylvu při práci na zahradě doprovází její psí kamarád jezevčík Eny.

Foto: Archiv čtenářky

Také Sylva, podobně jako většina amatérských zahrádkářů, se učila všemu od píky, a to metodou pokusu a omylu. V současnosti je se svou zahradou spokojená.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám