Hlavní obsah

Stroje, které šetří tělo i peníze

Novinky, Dana Novotná

Palivové dřevo vždy bylo, je a pravděpodobně také bude podstatně lacinějším zdrojem tepla než elektřina či plyn. Mnohé domácnosti si to obzvláště nyní, kdy si doba žádá úspory na všech frontách, dobře uvědomují. Pořád ale zůstává velké množství lidí, které odrazuje nutná práce s přípravou palivového dříví.

Foto: Mountfield, .

I takto velké klády dokážou štípačky zpracovat.

Článek

Mnozí se zaleknou nejen fyzické námahy, ale i časové náročnosti. Buď na topení dřevem rezignují úplně anebo přistoupí ke kupování už naštípaných polen. Tím se ale poněkud vytrácí ono finanční kouzlo, protože naštípaná polena jsou podstatně dražší.

S pomocí štípaček si ale můžete výhod vytápění dřevem užívat naplno. Dokážou být totiž až 5krát rychlejší než sekyra, během 15 minut s nimi lze zvládnout až 15 metrových klád. To znamená, že v průběhu jediného odpoledne budete se štípačkou schopni zpracovat takové množství dřeva, které domácnosti se standardní spotřebou vydrží na celou topnou sezónu. To je s pomocí sekyry nebo kalače nemyslitelné, o zcela neporovnatelné míře fyzické námahy nemluvě.

Jaký typ je pro vás vhodný?

Běžným domácím potřebám nejlépe vyhoví stroje v rozmezí štípacího tlaku 5 až 10 tun, a to ve variantách horizontální a vertikální.

Pokud si přitápíte jen příležitostně, budete spokojeni s horizontální „čtyř-“ nebo „pětitunkou“, které zpracují i polena dlouhá přes půl metru. Jejich výhodou je nízká hmotnost, která v kombinaci s funkčními kolečky umožňuje bezproblémovou manipulaci, skladování atd.

Foto: PowerLog, .

Horizontální modely jsou velice oblíbené pro snadnou manipulaci.

Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání větších objemů dřeva. Samozřejmostí by měl být polohovací pracovní stůl, který umožní štípání polen široké škály rozměrů, a obouruční bezpečnostní úchop. Jednou z nejvyhledávanějších variant je „šestitunka“, která si poradí s poleny dlouhými 20 až 104 cm. Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 20 až 140 cm. Při takovémto výkonu je žádoucí elektrický motor s třemi fázemi, který daleko méně zatěžuje elektrickou síť. Potřeba třífáze se týká také „osmitunek“.

Jaký stroj vybrat?

Ať už zvolíte horizontální nebo vertikální variantu, standardem by měly být kvalitní použité materiály, které v kombinaci s celokovovou robustní konstrukcí zajišťují dlouhodobou a bezpečnou službu stroje. Nutností jsou rovněž technická řešení, která pomohou nejen k perfektním pracovním výsledkům, ale zajistí také komfort při práci a vyhoví podmínkám bezpečnosti. Jde například o variabilní konstrukci štípacího klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit, obouruční ovládání štípačky, které šetří fyzické síly a předchází případnému poranění při práci, snadno polohovatelný pracovní stůl, díky němuž lze zpracovávat polena v širokém rozpětí délky (20 – 140 cm) a mnoho dalších prvků.

Foto: Archiv, .

Z nenáviděné přípravy dřeva se díky štípačce stane vyhledávaný způsob relaxace.

S výběrem své štípačky si dejte na čas, hledejte informace, navštěvujte prodejce. Nezapomínejte, že u podobných strojů hraje prim kvalita, jedině potom vám bude štípačka sloužit dlouhá a dlouhá léta. Jedním z vodítek, jak takovýto stroj najít, by mohly být prodloužené záruční lhůty (až 7 let), servisní zázemí prodejce a různé nadstandardní služby (např. odvoz stroje až do domu).

Reklama

Související články

Objevte kouzlo elektrické pily

Elektrická řetězová pila je spolehlivý pomocník na přípravu dřeva, na zahradu i třeba do dílny. Na co nám stačí? Pro koho je vhodná? Jaké jsou její přednosti?...

Výběr článků

Načítám