Hlavní obsah

Kotle na tuhá paliva: účinné, komfortní, ekologické

Novinky, Dana Novotná

Komerční článek - Moderní kotle na tuhá paliva nejsou jen ekologické - mají také výkon a komfort srovnatelné s kotli plynovými či elektrickými. Navíc je topivo až o polovinu levnější a jeho ceny v podstatě nerostou. Není proto divu, že zájem o tento druh kotlů rok do roku roste.

foto: Shutterstock

Článek

Klasické levné palivo v kombinaci s moderní výkonnou a ekologickou technologií představují ideální řešení topného systému. Jde o bezkonkurenčně nejlevnější – a přitom nejekologičtější – vytápění vůbec.

Kotlíková dotace: Nový kotel za pakatel!

V mnoha případech přispěje na výměnu starých kotlů za nové i stát. Tzv. kotlíková dotace dosáhne 80 % ceny za pořízení nového kotle na biomasu a ještě dalších 5 %, pokud bydlíte v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. Kotlíková dotace tak zaplatí většinu nákladů za vás – a nejen na pořízení kotle, ale také na některé opravy domu, jež zamezí únikům tepla.

Pokud se rozhodnete pro nejkvalitnější kotel na tuhá paliva, který patří do emisní třídy 5, budete mít v parametrech a účinnosti spalování náskok před celou Evropou – vyplatí se to i finančně. Při plné výši dotace se náklady na pořízení nového kotle do dvou let vrátí v ušetřených nákladech na topení. A nepůjde o vyhozené peníze, legislativa by vás k výměně topného zařízení stejně za pár let donutila.

Foto: Mountfield

Peletový kotel Biopack EX

Kvalita podporovaná státem

Ekologickému trendu doby vychází vstříc i společnost Mountfield, která rozšířila sortiment o peletové a dřevozplynující kotle Caldera. Tyto mimořádně účinné a efektivní kotle patří do emisní třídy 5 a splňují přísné požadavky směrnice o ekodesignu, která začne v EU platit až od roku 2020. Jejich kvalitu potvrzuje též certifikát Strojírenského zkušebního ústavu v Brně. Byly proto zařazeny do dotačního programu Ministerstva životního prostředí ČR, takže na ně můžete dostat už zmíněnou kotlíkovou dotaci.

V prodejnách dostanete všechny potřebné informace nejen o jednotlivých kotlích, ale také o možnostech dotace. Spoustu dobrých rad, jak dotaci získat, najdete také v publikaci Jak na kotlíkové dotace, kterou firma vydala. A pokud si nejste jistí, že veškerou administrativu kolem dotací zvládnete, je možné zprostředkovat i kompletní vyřízení dotace na klíč.

Při koupi kotle od Mountfieldu navíc dostanete v prodejně seznam kvalifikovaných topenářů, kteří instalaci kotle u vás doma zajistí v souladu se všemi normami a bezpečnostními požadavky. Certifikovaní technici Mountfieldu potom instalaci zkontrolují a kotel zprovozní. Zajištění příslušenství, náhradních dílů a případná pomoc s pozáručním servisem jsou samozřejmostí. Vy už jen přiložíte do kotle a začnete topit.

Foto: Mountfield

Dřevozplynující kotel Integra

Jak vybrat správný kotel na tuhá paliva?

  • Změřte prostor kotelny a zvolte kotel, který se do ní vejde tak, abyste se mohli okolo něj volně pohybovat.
  • Potřebný výkon kotle si raději nechte spočítat od odborníků. „Závisí totiž na řadě faktorů, jako jsou vytápěná podlahová plocha, způsob využití, tepelné ztráty objektu atd. Jiný topný výkon budete potřebovat u zatepleného domu a jiný u domu před rekonstrukcí. Správný výpočet je velmi důležitý – zamezí zadehtování kotle, zajistí delší životnost a umožní využít schopnosti kotle na maximum,“ říká odborník na kotle ze společnosti Mountfield Luděk Steklý.
  • Zkontrolujte, zda má kotel certifikaci pro použití v ČR: minimálně emisní třídu 3 dle EN303-5, ideální je však emisní třída 5. S ní budete mít jistotu, že kotel spaluje maximálně efektivně a přitom ekologicky. Seznam kotlů s nejlepšími emisními a účinnostními parametry, které podporuje kotlíková dotace, najdete na webu Státního fondu životního prostředí.
  • Ověřte, zda je ke kotli nabízen kvalitní a rychlý odborný servis včetně poradenství, zda je k sehnání příslušenství a náhradní díly a jestli máte vyhlídku, že je seženete i za pět let.
  • Dobře zvažte, za kolik kotel pořídíte: Nejlevnější nabídka se za pár let může prodražit o náklady na provoz či výdaje za opravy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám