Hlavní obsah

Co se zrovna teď hodí k bazénu?

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek – Léto je tu v plné síle a s ním vytoužené koupání v zahradním bazénu. Ovšem je potřeba se o vodu a bazén také trošku starat – to proto, aby v něm byla voda stále pěkně čistá. Co vám v tom pomůže a práci usnadní?

Foto: Mountfield

Trocha péče a je o zábavu postaráno.

Článek

K nezbytné výbavě každého bazénu samozřejmě patří písková filtrace. „Základním pravidlem je, abychom během sezóny nechali denně celý objem bazénu přefiltrovat. Proto je důležité mít filtrační jednotku s odpovídajícím výkonem. Například k nadzemnímu bazénu s objemem 9000 litrů volíme filtraci s výkonem 4 m3/ hod.,“ upozorňuje bazénový specialista Lukáš Toula z Mountfieldu.

Foto: Mountfield

Kvalitní písková filtrace s dostatečným výkonem zajišťuje i chod další bazénové výbavy, například ohřevu vody nebo poloautomatického vysavače.

Síťky a vysavače

Přesto se ale nevyhneme tomu, abychom z hladiny bazénu lovili drobné mechanické nečistoty, které nezachytí do filtrační jednotky tzv. skimmer. Drobné nečistoty v podobě utonulého hmyzu, listí a podobně pohodlně vylovíme pomocí speciálních bazénových sítěk na dlouhých rukojetích.

Nečistoty, které se usazují na dně bazénu, spolehlivě odstraníme pomocí bazénových vysavačů. Na výběr jsou poloautomatické i zcela automatické modely.

Foto: Mountfield

Vysavač nečistot je významným pomocníkem při úklidu bazénu. Na snímku robotický model Galeon, který čistí dno i stěny bazénu úplně sám i bez přítomnosti obsluhy.

Vodu ochrání plachta, její kvalitu zajistí chemie…

Každý majitel bazénu by měl mít také krycí plachtu, která ochraňuje vodu před zbytečným znečištěním třeba listím, prachem atp. Podle Lukáše Touly z Mountfieldu snižuje zakrývání bazénu plachtou spotřebu bazénové chemie a tím i naši kapsu. Mimochodem, co se týká bazénové chemie, odborníci výslovně radí používat jen značkovou a speciálně určenou pro péči o bazénovou vodu. Nejspolehlivější, a proto i nejpoužívanější jsou přípravky Azuro.

Foto: Mountfield

Kvalitní bazénová chemie má všechny potřebné hygienické, zdravotní i ekologické atesty.

A ještě jeden tip: Vedle zmíněné krycí plachty je dobré používat také plachtu solární, která pro změnu účinně absorbuje sluneční teplo a bazénovou vodu udržuje teplejší i tím, že zamezuje jejímu rychlejšímu chladnutí. Praktickým doplňkem pro usnadnění manipulace je naviják solární plachty, který je k mání v přenosném, pojízdném i pevném provedení.

… a ohřejí panely nebo čerpadlo

Pokud se rádi koupete v hodně teplé vodě, vybavte svůj bazén solárním ohřevem. Nebo ještě lépe tepelným čerpadlem. Díky tomu si budete příjemně teplou vodu užívat až 6, respektive 7 měsíců v roce.

Foto: Mountfield

S tepelným čerpadlem si budete užívat koupání až sedm měsíců v roce a nezávisle na slunečním svitu.

Plavete na vytrvalost?

Rádi si také zaplavete na dlouhé trati? A myslíte, že kvůli tomu je potřeba opustit bazén a jet někam k rybníku nebo řece? Omyl. Stačí si pořídit plavecký protiproud. Dá se jednoduše instalovat ke každému zapuštěnému bazénu i k bazénům nadzemním s pevnou konstrukcí. „Díky síle proudu, kterou toto zařízení umí vyvinout (až 100 m3/hod.) si rekreačně i sportovně zaplavete i v menším bazénu,“ uzavírá Lukáš Toula z Mountfieldu.

Foto: Mountfield

Plavecký protiproud rozdává radost z „nekonečného“ plavání a třeba i masáže těla dospělým i dětem.

Reklama

Související články

Oblíbené bubliny míří na české zahrady

Milujete bublinkovou lázeň? Ale už vás nebaví jezdit za ní někam do aquaparku nebo platit nesmyslné částky ve wellness studiích? Pořiďte si milióny bublin...

Chytré stoly Variant: Kombinujte bez omezení

Komerční článek - Zahradní nábytek už dávno nepředstavuje jen pohodlné spočinutí, reprezentuje také zahradu a vkus jejích majitelů. Problém s výběrem už dávno...

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Výběr článků

Načítám