Hlavní obsah

Na zahradě ve svahu se daří ovoci, zelenině, okrasným květinám i bonsajím

Novinky, nes

Sedmým rokem bydlí natrvalo v chatové oblasti nedaleko Hlučína naše čtenářka Jarmila se svým manželem Jiřím. Velkou péči věnují své zahradě, kterou neustále zkrášlují a vylepšují.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

Zahrada před chatou je zařízena v asijském stylu.

Článek

Svažitý pozemek manželé vlastní už 33 let. „Má rozlohu 3,8 hektaru. Původně to byla jen travnatá část budoucích zahrad rozparcelovaná na zahrádky od MÚ Hlučín. Po letech tvrdé práce bez vody a elektřiny jsme tuto zahradu na úpatí kopce upravili na jednotlivé terasy. Časem jsme mohli postavit chatku 4 × 4 metry a skleník,“ popisuje náročné začátky čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Část zahrady slouží jako zeleninová.

Na chatu vozili od malička také své dva syny, kteří našli v zahradničení a pěstitelství také zalíbení. V současnosti se spolu s otcem věnují hlavně pěstování bonsají pro radost. Ty zdobí nejeden kout zahrady a dodávají jí pocit křehkosti až tajemnosti.

Hlavním účelem pořízení zahrady však byla touha mít místo, kde si rodina bude moci sama pěstovat svou zeleninu a ovoce. A stejně jako všichni zahrádkáři také naše čtenářka s manželem museli nejprve vyzkoušet, čemu se u nich na pozemku bude dařit a čemu ne.

Foto: Archiv čtenářky

Kromě okrasných, pěstují majitelé na zahradě také stromy ovocné a pravidelně se těší bohaté úrodě. Než ale přišli na to, kterým druhů se na jejich pozemku bude dařit, stálo to nějaký čas a spoustu pokusů.

„Mou největší zálibou je okrasná zahrada a skalka. Stále však pěstujeme ovocné stromy, angrešty, borůvky a zeleninu. Samozřejmostí je i bylinková zahrada, kterou chci na podzim vylepšit, už se na to těším. Pořád je co zlepšovat,“ píše paní Jarmila.

Foto: Archiv čtenářky

Okrasnou část zahrady majitelé doplnili o několik zajímavých prvků z přírodních materiálů.

Foto: Archiv čtenářky

Jedním z nejnověji vybudovaných prvků je zídka z přírodního kamene.

Jednou z posledních úprav zahrady je proměna svahu za chatou, který byl donedávna pouze porostlý trávou. Sekat ji v tomto terénu nebylo právě snadné, a tak se majitelka rozhodla tuto část pozemku zakrýt černou netkanou textilií a vysázela v místě azalky, mochnu a popínavé rostliny, čímž vzniklo další hezké zákoutí.

„Větší část je už zarostlá a krásná, druhou polovinu teprve osazuji. Některé stromečky jsem tam už měla, třeba pajehličnan, červený javor, rododendron,” upřesňuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Zbytečnému zaplevelování záhonků zabraňuje na některých místech černá netkaná textilie, na jiných posyp z kamínků.

Foto: Archiv čtenářky

Na některých místech zahrádky je patrná záliba majitelů v asijském stylu.

Novinkou letošního roku je pak malá předzahrádka před chatou a kamenná zídka se skalničkami.

„Poté, co jsme chatu upravili k celoročnímu užívání, odešli jsme z rekonstruovaného bytu na sídlišti do chatové oblasti. Ten klid a výhled na Hlučínské jezero stojí za to,“ pochvalují si Jarmila s Jiřím.

Foto: Archiv čtenářky

Tvarování stromků a pěstování bonsají je koníčkem mužské části rodiny majitelů.

Foto: Archiv čtenářky

Pěstováním bonasají se s nadšením věnuje majitel se syny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám