Hlavní obsah

Jarní záhony plné pestrých barev a pohody

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste se na jaro pečlivě připravili, odměňují vás teď v záhonech květy cibulnatých rostlin. K nim se nejvíc hodí pestrokvěté jarničky, vytrvalé i ty sezónní, které na zahradě vykouzlí pravou jarní náladu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Černobílé chladné období konečně vystřídaly prosluněné jarní dny, přející svěžím a zářivým barvám květů a čerstvě vyrašeným listům. Ať už jsou vám bližší pestré strakaté výsadby, nebo barvami šetříte a raději si pohráváte s jejich odstíny, rozhodně nešetřete na materiálu!

Záhon s opuštěnou maceškou nikoho nenadchne, zato nad maceškovou řekou se každému zatají dech.

Předskokani trvalek

Za obrubou z kamenů se zvedá fialová mlha. Poznali jste v ní měsíčnici roční (Lunaria annua), dvouletku, které neodolaly ani naše babičky? Pohledná příbuzná kapusty a hořčice vytváří po odkvětu stříbřité šešulky s placatými semeny. Když jim dovolíte, aby vyklíčila tam, kam sama vypadají, získá záhon přirozený vzhled.

Při kombinování neomezujte výběr jen na tradiční venkovské rostliny a sáhněte klidně po nejmodernějších odrůdách tulipánů s načechranými kalichy v neónově růžovém odstínu. Ať to má říz!

Kvetoucí stálice

Krásné a houževnaté bergénie (Bergenia) díky stálezeleným listům ze záhonů nezmizí ani na jediný den, přesto každé jaro, když odhalí hustá růžová květenství, dokážou znovu příjemně překvapit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

Také narcisy patří k nejmilejším symbolům jarního probouzení. Proč je tedy nevysadit společně? Veselé dvojici dělají kousek opodál společnost čemeřice a keře voňavých skimií (Skimmia). Takhle pěkně vydrží záhon kvést asi tři týdny.

Kalichy a vůně

Nudlovitý záhon podél cihlové zdi se stal domovem stovek tulipánů, červených a sem tam žlutých. Co na tom, že jsou úplně obyčejné, jednoduché. Ve velkém množství působí úchvatně!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

Mezi nimi kvetou chejry (Erysimum cheiri), dvouletky vysazované každé jaro z předpěstovaných rostlin v květináčích, jejichž sladká vůně omámí nos dřív, než se přiblížíte.

Spolu s tulipány dokazují, že ono známé méně je někdy více pro jarní zahradu zkrátka neplatí.

Dokonalá souhra

Patříte-li k těm, kteří si na bláznivé barevné kombinace nepotrpí, nechte se inspirovat osázením v rozličných odstínech jedné barvy, doplněné o zelenou.

Už při výběru rostlin soustřeďte pozornost na tvary a textury, aby ze záhonu nevznikla špatně čitelná skvrna.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

Ukázkovým příkladem je trojice složená z tulipánů Queen of Night kvetoucích od dubna do května a nízce rostoucího dřišťálu (Berberis thunbergii) Atropurpurea Nana, jehož tuhé lístky kontrastují se sametově jemnými okvětními plátky violek.

Macešková záplata

Nestihli jste loni zacelit mezery v záhonech? Už od března máte šanci to napravit, stačí zajít pro macešky! Ty přicházejí v tolika pěkných barvách a barevných kombinacích, že vás ani po dvaceti letech pohled na ně neomrzí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

Sezónní krasotinky nestojí jmění, takže u jedné rozhodně nezůstávejte. Tajemství tkví v tom vysadit je co nejhustěji. Půvabná květinová výplň bude vaše oči těšit do doby, než uvolní místo letničkám nebo novým trvalkám.

Ani pod stromy nemusí být o květy nouze

Záhon pod stromy je nevyzpytatelný. Koruny opadavých listnáčů zjara sice propouštějí k zemi potřebné světlo, ale půda může být po zimě bez sněhu natolik suchá, že z ní ani plevel nevyleze.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

První pomocí je bohatě osázený květináč, který prázdné místo vyplní. Osázíte-li ho už na podzim, ušetříte, protože květinové cibule vyjdou levněji než rostliny z květináčů pořízené teď na jaře.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám