Hlavní obsah

Aby vaše zahrada na jaře vzkvétala

Novinky, Dana Novotná

Jaro je tady. Zahrada se zelená, sluníčko začíná svítit čím dál víc. Abyste zahradu dostali do patřičné formy, je potřeba vyrazit ven a přiložit ruku k dílu. Přinášíme vám pár tipů, jak nejlépe probrat zahradu k životu.

Foto: Archiv, .

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

Ideálních scénářů, jak začít, je několik, protože každý má trošku jiné metody. Ale všeobecně platí, že pro vzkříšení trávníku je na rozjezd ideální terapií vertikutace. Při ní vertikutátor zbaví trávník mechů i plevelů a do půdy se dostane více vzduchu, vody živin. Právě teď je na vertikutaci vhodná doba a měl by na ni myslet každý, kdo si zakládá na kvalitním trávníku. Rozdíl trávníku s vertikutací a bez ní je markantní.

Ale co dál? Trávník je potřeba dosít a pohnojit. Jedině tak dosáhnete toho, že se z něj znovu stane kompaktní celek a nebudete mít na zahradě různobarevné mapy. Pokud použijete správné travní osivo a následně hnojivo, změny k lepšímu se dostaví velmi brzy.

„Výběr travního osiva i hnojiva je velmi důležitý, ovšem spousta lidí tuto skutečnost podceňuje. Musíte zvážit, jak moc je váš trávník zatěžován, zda má dostatečný přísun slunečních paprsků, nebo je z velké části dne ve stínu. Podle toho osivo vybírejte,“ říká Jan Elšík, odborník na osiva a hnojiva ze společnosti Mountfield.

K prověřené značce na trhu patří například travní směsi německého výrobce WOLF-Garten. Nabízí osiva pro běžné zahrady i okrasné trávníky (Fun), ale i pro zatěžované trávníky včetně sportovních ploch (Loretta Nova).

O kvalitě travních osiv WOLF-Garten nejlépe vypovídají fakta. Jejich trávníky najdete například na stadiónu fotbalového gigantu Bayern Mnichov, v sídle německého prezidenta a u nás mj. v klášterních zahradách v Litomyšli.

Po dosetí přichází čas na použití správného trávníkového hnojiva. Ideálním tipem jsou třeba hnojiva od českého výrobce Agro CS.

„Vyzdvihl bych organo-minerální hnojivo, jehož součástí je zvířecí hnůj a nezanedbatelná organická složka. Ta u řady hnojiv na českém trhu chybí. Díky ní vydrží v půdě daleko déle než běžná hnojiva,“ prozrazuje Jan Elšík. „Jeho velkou předností je i fakt, že je šetrné k vašim domácím mazlíčkům. Pokud by ho náhodou pozřeli, nic se jim nestane.“

Trávník máme jaksepatří ošetřený a je čas vrhnout se na záhony a truhlíky. V první řadě potřebujeme kvalitní substrát. Můžete zvolit oblíbený univerzální zahradnický substrát nebo speciální zeminy pro muškáty či pokojové rostliny. Zahrádkáři jistě ocení i rašelinu a praktickou mulčovací kůru, která zabraňuje prorůstání plevelů.

Aby ve vašich záhonech a truhlících vše patřičně vzkvétalo, měli byste květiny i plodiny přihnojovat. Záleží na každém, zda sáhne po univerzálním hnojivu, nebo zvolí specializovaná hnojiva na květiny, okrasné dřeviny, ovoce, zeleninu či bylinky.

Nedílnou součástí správné péče o zahradu je zalévání. Pokud obhospodařujete větší plochu, určitě se nebudete chtít tahat s konvemi a využijete zahradní hadici. Délku volíme podle velikosti zahrady. Standardní rozměry jsou od 25 do 50 metrů a záleží na každém, jaký průměr požaduje. K nejrozšířenějším patří hadice o průměru ½“ a ¾“.

K hadicím mohou zahrádkáři zakoupit také zavlažovací pistole, postřikovače, hadicové vozíky, navijáky i velké množství spojovacího materiálu.

Pokud se necháte inspirovat našimi jarními tipy, vaše zahrada to určitě ocení. A odměna na sebe nenechá dlouho čekat.

Reklama

Související články

Probouzíme trávník po zimním spánku

Komerční článek - Zima se s námi pomalu rozloučila a máme tu první jarní dny. Venku se všechno začíná probouzet k životu, včetně trávníku na naší zahradě. Je...

Výběr článků

Načítám