Hlavní obsah

Domácí pařezová zahrádka probudí fantazii u dětí i dospělých

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neničte pařezy chemií ani plameny. Raději je vykutejte ze země a postavte z nich originální pařezovou zahrádku. Ta se brzy promění v ráj drobných živočichů a pohádkový svět probouzející dětskou fantazii.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V plné kráse. Zákoutí, kde se nad květy a bujnou zelení vypínají roztodivně pokroucené kořeny, patří k těm nejoblíbenějším. Už rok po založení je tu pěkně živo.

Článek

Myslíte, že jde o ztřeštěný nápad? Však uvidíte, jak vás to bude bavit! Zprvu se možná trochu zapotíte, ale až očistíte kořeny od hlíny, začne ve vás bujet představivost. Díky ní vytvoříte ze smutných pahýlů, o které jste dosud jen zakopávali, nevšední zahradní ozdobu v ryze přírodním duchu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Střevlík fialový. Velký masožravý brouk se jako podnájemník objeví nejspíš mezi prvními. S oblibou odpočívá v půdě pod pařezy.

Kam se zahrádka z pařezů hodí? Téměř kamkoli. Pozemek nemusí připomínat divočinu, aby se stala jeho přirozenou součástí.

Tvořte z kořenů i větví

Chladná část roku je pro kácení dřevin a odstraňování pařezů nejvhodnější. Není vedro, nelítají komáři, nepřekáží rozbujelá vegetace. Práce s rýčem a krumpáčem bývá i tak docela těžká. Usnadněte si ji a vyčkejte, až zmrzlá půda povolí. Je-li jako kámen, můžete zbytek stromu vytáhnout bagrem, hrozí však, že zpřetrhá kořeny. Právě změť obnažených kořenů připomínající rozevlátou chobotnici dává pařezové zahrádce pohádkové kouzlo.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

První dojem. Pařezy obrácené kořeny vzhůru působí drsně a půvabně zároveň. Šťavnatá zeleň brzy zjemní jejich ostré rysy a zastře všechny nedostatky.

U lísek a jiných vícekmenných dřevin poničené kořeny vynahradí hustá nadzemní část. Ta vzniká opakovaným zkracováním výhonů na pařezinu. Kromě pařezů zužitkujte také části kmene a pokroucené větve.

Jak na to

Pařezy zčásti zapusťte do země, stavte je kořeny vzhůru nebo na bok a skládejte tak, aby vzniklo co nejvíc osazovacích kapes pro rostliny a skulin pro drobnou zvířenu. Nejhezčí kusy umístěte navrch a ke krajům. Dlouhé ohebné kořeny do sebe můžete zaplést.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hurá na pařezy! Chladné období je pro kácení dřevin a očistu od pařezů ideální. Při manipulaci šetřete záda a těžké kusy převážejte na kolečku.

Tlustými větvemi či kmínky vyplňte prázdná místa, podepřete jimi pařezy, aby se zahrádka nezbortila. Nakonec do kořenových korun nasypte kvalitní substrát, nikoli rašelinu, a vytvořte výsadbové jamky. Jsou-li příliš mělké, navyšte jejich okraje většími pláty kůry.

Zelený kabát

Při dostatečné vlhkosti se do zdobení pařezové zahrádky pustí mechy a lišejníky. Neodstraňujte je, patří sem stejně jako rozmanité houby, jimiž se živí mnozí živočichové.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výsadbové jamky. V horním patře mezi kořeny vysychá nasypaný substrát rychleji než ve volné půdě, proto by neměly být příliš mělké.

Kupě pařezů nesmírně sluší krajkovaný kabátek z kapradí. Krásně tu vynikají také plazivé škornice (Epimedium) a trávám podobné ostřice, např. zlatolistá ostřice vyvýšená (Carex elata Aurea) nebo impozantní, avšak dost rozpínavá ostřice převislá (C. pendula).

Při výběru kvetoucích rostlin zapomeňte na muškáty a jiné exoty.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Důkladná zálivka. Žíznivé rostliny se hůře uchycují. Než je vysadíte, měly by být nasáklé jako houba po dešti.

Daleko víc se sem hodí kakosty (Geranium), zvonky (Campanula), na jaře kvetoucí kokoříky (Polygonatum) s kostivaly (Symphytum) a pomněnkami (Myosotis). Rostliny nechte před výsadbou pořádně nasáknout vodou.

Malé domácí zoo

Možná vás překvapí, jak rychle tahle nevšední zahrádka ožije, zvlášť stojí-li v polostínu. To je pro ni vůbec nejlepší místo! Pod pařezy, ve dřevě i pod kůrou najdou trvalé bydliště nebo alespoň nocleh brouci, mravenci, stonožky a suchozemští korýšci, jako jsou stínky a svinky.

Mezi kořeny napínají sítě pavouci a na osluněné části si ve dřevě zřizují pokojíčky včely samotářky.

Radujte se, zahlédnete-li střevlíka fialového, zahradního uklízeče, který nepohrdne ani uhynulým hmyzem či žížalou, nebo čmeláčí královnu budující pod pařezem novou kolonii.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rozmanité rostliny. Kapradiny a škornice se sem dobře hodí. Jejich listy vytvářejí působivé tvarové i barevné kontrasty.

Příležitost k odpočinku tu najdou žáby a ježci, náruživí požírači plžů. Zhusta obydlená pařezová zahrádka rovněž nabízí obživu ptákům a kvetoucí rostliny v ní přilákají včely a motýly.

Svět víl a dinosaurů

Budete stopovat dinosaury nebo se vydáte hledat vzácný poklad do tajemného světa skřítků a víl? Příběhů se mezi pařezy odehrává spousta, nejen těch napsaných přírodou, ale i takových, které vymyslela dětská (nebo vaše) fantazie.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Fantastický svět. Nejen zvířecí drobotině, ale i dětem udělá zahrádka z pařezů radost. Zvlášť když se v ní potulují hroziví dinosauři.

Těm nejmenším pomáhá pařezová zahrádka rozvíjet cit k přírodě, pro starší je zase skvělou učební pomůckou do hodin přírodopisu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám