Hlavní obsah

Úpravy, které prospějí malým i větším zahradám

Právo, Adéla Taitlová

Přemýšlíte, jakou novinkou obohatíte svou zahradu? Zpestříte si nadcházející zahradní sezónu záhonem lučních květin, keřem vonícím po karamelu nebo dáte přednost tvorbě živé sochy? Zajímavé nápady nemusejí být složité ani nákladné a dají se realizovat i na malých plochách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Galerie květů

Článek

Klidně začněte proměnou jednoho zákoutí. Podařený výsledek vás nabudí a novou, vylepšenou zahradu budete mít dřív, než se nadějete!

Úchvatné tvary

Staňte se na chvilku umělcem a vtiskněte kousek své tvůrčí povahy živému plotu, keři nebo stromku. Nejenže je to zajímavá cesta, jak do zahrady promítnout vaši osobnost, taky se při tom parádně odreagujete. Investujte do kvalitních nůžek a pravidelně je ostřete, jinak to odnesou rostliny i klouby.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Precizní práci vám usnadní drátěné korpusy, jejichž tvar prostě okopírujete. K tvorbě zelených soch se nejlépe hodí zimostráz (Buxus) a tis (Taxus baccata), protože na podzim neopadávají, mají potřebnou hustotu a vynikající schopnost regenerace.

Galerie květů

Oplocení a pohledové clony chrání vaše soukromí, šikovně taky maskují popelnici nebo kompost. Máte-li pocit, že působí fádně či odpudivě, vysaďte k nim rostliny. Kabátek z listů a barevných květů neubere cenné místo v zahradě, vzpruží okolí a potěší sousedy.

Na dřevěných laťkách se jako pěkné obrázky vyjímají klematisy (Clematis) a růže. Zeď ožije pod velením samopnoucího přísavníku (Parthenocissus tricuspidata), zimolez (Lonicera) a stálezelený břečťan (Hedera) se zase bez obtíží propletou drátěným pletivem.

Už žádné prázdné plochy!

Rozlehlý trávník přehlédnutelný z každého místa, plochy, v nichž převládá kůrová mulč a předimenzovaná dlažba patia mají jedno společné: pohled na ně vyvolává asi jen zívání. Napravit to můžete během víkendu.

Recept? Květinové ostrovy! Vykopejte jámu, přidejte do ní kvalitní zeminu a vysázejte směs oblíbených trvalek a rychle rostoucích letniček.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dávejte jen pozor, aby ostrůvky byly dostatečně velké. Raději vytvořte jeden větší, než spoustu malých. Titěrné záhonky jsou k zlosti, hlavně v trávníku, a narušují harmonické uspořádání zahrady.

Vůně nebeská

Mnoho květin a dřevin snově voní. Někteří zahradní designéři dokonce míchají svým klientům parfém na míru a snaží se, aby potěšili jejich nos v každém ročním období. Na jaře pohladí duši šeříky a pustoryl věncový (Philadelphus coronarius).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Příjemnou atmosféru letních dnů a večerů dokreslí kombinace lilií, růží, levandule a okrasného tabáku (Nicotiana). Podzim zavoní po zkaramelizovaném cukru díky listům z marličníku japonského (Cercidiphyllum japonicum). Opravdu!

V zimě překvapí kvítky vilínu (Hamamelis) a kaliny bodnantské (Viburnum x bodnantense).

Zelenina na terase

Pěstujte vlastní ovoce a zeleninu a budete sklízet plody v biokvalitě za zlomek ceny. Rybíz s angreštem klidně šoupněte do okrasného záhonu mezi trvalky.

Brambory, mrkev, cibuli a kadeřávek raději pěstujte odděleně v zeleninovém záhonu. Že vám zbývá prostor leda tak na terase?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dobrý nápad! Založte sazeničky do vyvýšeného záhonu. Přidejte k nim bylinky a léčivky, později schovají uvadající nať a přispějí i barevně. Záhon vystavěný z fošen nebo režných cihel vypadá atraktivně, navíc kryje záda, takže se při pobytu na terase budete cítit útulněji.

Lapač pohledů

Zahrada, jakkoli stylově zaměřená, potřebuje dekorativní prvek, ozdobu, která přiláká pohled a všem řekne, jak moc máte svůj zelený svět rádi.

Ať už vystavíte zahradní plastiku, pověsíte starodávnou lucernu, nebo vyzdvihnete zdobenou mísu na sloupek, myslete na to, aby co nejlépe zapadaly do svého okolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Napoví vám již užité barvy, materiály i rostliny, které podle druhu umocňují přirozenost venkova, strohost moderního minimalismu nebo třeba prázdninovou atmosféru Provence. Pokud sami něco pěkného vyrábíte, vystavte to!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám