Hlavní obsah

Sněhové čarování na zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahradě pokryté bílými vločkami panuje tichá, klidná atmosféra. Vyjděte ven, všímejte si odhalené kůry, zářivých bobulí a občas přitom koštětem drcněte do větví, aby se pod tíhou sněhu nepolámaly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Půvab detailu. Sníh dokonale vybrušuje to, co jindy splývá s okolím. Prohlédněte si dobře smrkové větvičky, než se ta krása rozpustí.

Článek

Vymetená obloha, sluníčko světélkující na ledových krystalcích a chladný vzduch, po kterém se člověk cítí tak nějak čerstvěji - to je zimní pohádka. Její příběh prožijete při procházce lesem i na zahradě, pokud jste předem mysleli na to, jak bude touhle dobou vypadat.

Mějte oči otevřené! Kouzlo sněhové nadílky totiž může zmizet stejně rychle, jak přišlo.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V hlavní roli. Stálezelené jehličnany nemají touhle dobou konkurenci a svojí zelení propůjčují zkřehlé zahradě přívětivou tvář.

Král zimní pohádky

To je jehličnan. Nezáleží na tom, jestli se nad sněhem zelenají jehlice smrku, borovice, jedličky, tisu nebo šupinovité listy jalovce, zeravu či cypřišku, jehličnaté stromy a keře neboli konifery, chcete-li, nemají teď konkurenci, a tak v zimním představení zastávají hlavní roli.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Perly plné vitaminů. Plody rakytníku jsou po přemrznutí sladší. Pokud je zpracováváte, nechte na větvích pár bobulek pro ptáky, kteří se jimi živí.

Také jste si všimli, že přes léto vypadají jehličnany chladně, zatímco v zimě působí teplejším dojmem? Třebaže tiše spí, vůně pryskyřice je v nich stále stejně milá.

A už jste někdy rozemnuli větvičku túje? Osvěžující citrusovou vůní vás mile překvapí. Stejně voní i její dřevo, na rozdíl od ostatních druhů z něj nevyprchá ani po letech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Moudré dekorace. Díky nim se do záhonu podíváte, i když z něj trčí jen suché ostatky trvalek. A v tom je ten fígl.

Zajímavost: Stálezelené dřeviny odpařují vodu celoročně. Proti nadměrné ztrátě vláhy, kterou z promrzlé půdy nemají šanci doplňovat, se jehličnany chrání dvěma způsoby. Jejich listy jsou velice úzké a pokryté silnou voskovou vrstvou. Nevymyslela to příroda mazaně? Přesto stromům a keřům pomůže, když je na podzim vydatně zalijete.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nebezpečí zažehnáno. Poprašek sněhu nevadí, ale když už je ho moc, setřeste ho preventivně koštětem, aby nepolámal větve.

Okouzlení tvarem a strukturou

Neodklizenou kupku listí nebo uschlé zbytky rostlin sníh milosrdně skryje a vybrousí to, co jindy splývá s okolím. Podívejte se pěkně zblízka na strukturu smrkových větviček, které pod vločkami připomínají rybí kostru. Nebo na borovici, jejíž zbrázděná, bílou námrazou ozdobená borka se podobá pohoří, kde můžete donekonečna bloudit.

Také záhony jsou plné pokladů, ale jen za předpokladu, že si jich včas všimnete a plochu při podzimním úklidu nevypleníte. Když už nic jiného, tak stojí za to ponechat uschlé semeníky třapatky (Echinacea), řebříčku a zavinutky, které po sněhové přeháňce vypadají jako čokoládové dortíky se šlehačkou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přitažlivé tvary. Oblouk vyvedený nad schody upozorňuje na změnu úrovně a poutavě rámuje výhled. Jeho tvar umocňují šlahouny popínavých růží.

Dobrý tip: Přitažlivé tvary můžete zahradě dodat sami a docela snadno. Místo rovné linky zakončete vrchol stříhaného živého plotu vlnovkou.

Levanduli dejte po odkvětu stejný kulovitý tvar, jaký sluší zimostrázu. Velkou parádu nadělá oblouk porostlý popínavou růží s trvanlivými šípky. Nesmí ale trčet jen tak z trávníku, raději ho vsaďte nad pěšinu mezi keře nebo nad schody, kde upozorní na změnu úrovní.

Barevné hrátky

Zní to možná zvláštně, ale ve zkřehlé zahradě potěší pohled i na obyčejný kadeřávek nebo zimní pór, protože stejně jako trvanlivé plody okrasných keřů září nad bílou krustou sytými barvami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Když zima čaruje. Zapomenuté rukavice přes noc proměnil mrznoucí déšť v kuriózní plastiku z ledu.

Chcete, aby vaše zahrada připomínala výlohu klenotnictví? Vysaďte do skupinky bohatě plodící dřišťál, rakytník, okrasnou jabloň a některý z vyšších druhů skalníku. A než se nadějete, rozroste se vaše sbírka o šperky s křídly, protože šťavnatým bobulkám ptáci v hubených časech neodolají.

Nezapomeňte na hezké dekorace, ale dejte pozor, aby nepodlehly síle mrazu!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevná jídelna. Ptáci váš smysl pro barvy nejspíš neocení, ale zahradu pestře natřené krmítko stoprocentně rozveselí.

Krmítko by na zahradě nemělo chybět, ať už máte děti, nebo ne. Jednak zachráníte život nejednomu ptáčkovi, navíc získáte další plochu k uměleckému tvoření. Na rozdíl od budek totiž můžete krmítka pomalovat barvami, jak se vám zlíbí.

Sníh chrání i škodí

Sníh je pro pupeny, mladé letorosty, borku, ale také kořeny jako teplá deka, která chrání před mrazem, ledovým větrem i před vysoušejícím zimním sluncem. Když se však na dřevinách usadí tlustá vrstva, hrozí jim vážné poškození.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Keře se mohou pod náporem sněhu rozplácnout a větve stromů polámat. Proto štědrou nadílku zavčas shoďte. Nejlíp se k tomu hodí koště, které je k rostlinám nejšetrnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám