Hlavní obsah

Jak přečkat zimu? V domácí finské sauně

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Překotný životní styl je nezdravý a měli bychom ho vyvažovat odpovídajícími aktivitami. Saunování je jednou z nich. Ne nadarmo pobytu v sauně podléhá stále víc Čechů.

Foto: Shutterstock, .

Článek

Nechat se prohřívat velmi teplým vzduchem je vlastně prastarý rituál, který má na lidské tělo blahodárné a komplexní účinky. Zvlášť v zimních měsících je pobyt v sauně úžasným zážitkem.

Upevňuje zdraví, zlepšuje náladu

Lékaři jsou zajedno, že pravidelné saunování například zvyšuje obranyschopnost organismu, což je zvlášť během zimních měsíců velmi důležité. Dále snižuje krevní tlak a díky zvýšenému pocení pomáhá čistit pokožku a detoxikuje tělo. Ovšem pomáhá také při revmatických onemocněních, účinkuje příznivě na lupenku a různé alergie, udržuje pleť jemnou a vláčnou, vyhlazuje vrásky. Ten seznam příznivého působení by mohl být delší a zahrnuje i zlepšování nálady a celkové psychiky.

Foto: Mountfield, .

196 x151 cm je podlahový rozměr sauny se jménem Suuvi. Jinými slovy se tento model snadno vejde například i do menšího bytu.

Jsou cenově dostupné

Za pravým saunováním už není potřeba jezdit do Skandinávie, nebo navštěvovat veřejné lázně. Tradiční finskou saunu si totiž snadno můžete pořídit i k sobě domů - do bytu, do rodinného domu či rekreačního objektu.

Foto: Mountfield, .

Speciální saunová kamna jsou dodávána i s náplní lávových kamenů. Na snímku model 9 kW s externím ovládacím panelem, který se instaluje na vnější stěnu kabiny.

„Domácí finské sauny jsou vyrobeny ze dřeva severského smrku nejvyšší kvality. Vnitřní vybavení, tedy lavice, jsou pak z exotického dřeva Abachi. Dveře a další prosklené části jsou vyrobeny z tvrzeného pobronzovaného skla,“ říká odborník na finské sauny, infrasauny a vířivky Jakub Nováček z Mountfieldu s tím, že finskou saunu si lze nyní pořídit už od 17 830 korun. V nabídce je 14 designově velmi atraktivních modelů, takže si snadno vybere každý.

Foto: Mountfield, .

Finská sauna Titania 3 upoutá na první pohled elegantním zaoblením a výraznými dveřmi z tvrzeného pobronzovaného skla.

Teplo z kamen a vůně pomeranče

Podle typu sauny a svých potřeb si každý může zvolit i vhodný typ saunových kamen. Odborníci doporučují taková, která mají dostatečný příkon, tedy kolem 9 kW. Ten totiž zaručí rychlé rozehřátí sauny na 100 stupňů Celsia během patnácti až dvaceti minut. Součástí kamen jsou i lávové kameny, jejichž povrch je možné během pobytu v kabině polévat vodou. Vznikající pára má skvělý vliv například na očistu dýchacích cest.

Foto: Mountfield, .

Model Flora 1, který lze umístit do rohu místnosti. Prosklená okna po obou stranách dveří působí přívětivě a vzdušně.

„S tím souvisí i zajímavý doplněk, kterým je saunová aromaterapie. V nabídce totiž máme spolu s dalším příslušenstvím, jako jsou saunové teploměry, vlhkoměry nebo saunovací sety i různé aromatické esence, které jsou speciálně určené pro používání v saunách a infrasaunách. Třeba s vůní kosodřeviny, medu, pomeranče nebo velmi oblíbeného eukalyptu,“ doplňuje Jakub Nováček z Mountfieldu.

Reklama

Související články

Víme, co vaši mazlíci chtějí: Maso a bylinky

Komerční článek - Česko je evropskou jedničkou v počtu chovaných domácích mazlíčků. Téměř 50 % obyvatel má nějakého čtyřnohého kamaráda doma. Za své přátele...

Výběr článků

Načítám