Hlavní obsah

Jak vydlabat halloweenskou dýni

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si letos chcete zkusit vydlabat vlastní halloweenskou dýni, ale nejste si jisti, jak na to, zkuste to společně s námi. Není to nic těžkého, stačí jen trocha zručnosti a pečlivosti.

Výroba svítící dýně na HalloweenVideo: Novinky

 
Článek

Nemáte-li vlastní dýni vypěstovanou na zahrádce, hledejte v obchodě tzv. mexickou. Pro začátek si zkuste vybrat spíše větší kus, aby se vám dobře vyřezávalo.

Zkontrolujte si, v jakém je dýně stavu. Jakkoli poškozeným plodům se vyhněte, budou se brzy kazit. Ceny se pohybují ve velkém rozpětí, ve slevě je můžete najít i za 15 korun za kilogram, běžnější je však suma okolo 25 korun za kilo.

Doma si na výrobu připravte jen menší nožík (ideální je skalpel) na vyřezávání, lžíci na dlabání a fix k nakreslení vzoru. „Pokud budete chtít vyzdobit její povrch ještě dalšími motivy, můžete zkusit použít i nejrůznější rydla,” doporučuje Kristýna Čelíkovská z pražského květinářství Květiny Non-stop.

Několik způsobů

„Dýni lze vydlabat dvěma způsoby. Při prvním se odřízne vršek, který později poslouží jako poklop, a vnitřek se vydlabe shora. Druhou možností je vyříznout na spodu dýně otvor a vydlabat ji tudy. Dýně se pak na svíčku postaví jako stínítko. My si dnes ukážeme běžnější způsob, kdy se dlabe vrchem,“ řekla nám floristka Martina Tišerová z květinářství v pražské pasáži Platýz, a hned nám také výrobu halloweenské dýně předvedla.

Práci začneme tím, že si na dýni nakreslíme vše, co budeme chtít vyřezat. U klasického „šklebu“ si dáme záležet, aby celek působil pokud možno symetricky a přirozeně, aby oči byly ve správné poloze vůči nosu, a hlavně, v puse nezapomeneme na několik zubů.

Okraje víčka neponecháme rovné, ale rovnou si nakreslíme otvory (třeba pilovité) po obvodu. Ty budou sloužit k tomu, aby hořící svíčka uvnitř dýně měla dostatečný přísun kyslíku.

Po nakreslení všech částí začneme odříznutím vrchní pokličky. Příliš ji neztenčujeme, odstraníme jen část dužiny se semeny. Působením horka ze svíčky bude totiž vysychat rychleji než zbytek dýně, a kdyby byla příliš tenká, po pár dnech by se natolik zmenšila, že by se začala propadat dovnitř.

Po odstranění pokličky vydlabeme vnitřek dýně, a opět necháme spíše raději silnější, aby dobře a dlouho držela tvar. Při vyřezávání si počínáme s velkou pečlivostí, speciálně u pusy dáváme pozor, abychom omylem neuřízli některý ze zubů.

Do dýně vkládáme čajové svíčky. Venku ji uložíme na místo chráněné před větrem. V chladném počasí vydrží být pěkná 14 dní, než zplesniví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám