Hlavní obsah

Doby klasických seker jsou nenávratně pryč

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odlehčené materiály, propracovaná ergonomie a speciální vrstvy pro snadný průnik do dřeva – to jsou trendy, které vládnou v současném světě moderních seker. Že ještě žádnou takovou doma nemáte? Pak je nejvyšší čas dát klasické sekeře sbohem. Moderní sekery promění práci v pohodlnou a maximálně ji zefektivní.

Foto: Mountfield

Naštípou dřevo, pomohou zpracovat větve z ořezaných stromů či rovnou stromy pokácené. Bez jednoho z nejstarších nástrojů se neobejde takřka žádná domácnost.

Článek

Topůrkům vládnou kompozitní plasty

Vydrží ohyb i tlak a jsou odolné vůči stárnutí i klimatickým podmínkám. Topůrka moderních seker se vyrábějí ze speciálních kompozitních materiálů, které jsou vyztužené skelnými vlákny. Uvnitř jsou navíc dutá, což znamená, že topůrko je oproti klasickému dřevěnému podstatně lehčí. Topůrko je napevno spojeno s čepelí a díky propracované ergonomii dobře padne do ruky. Některá topůrka jsou navíc vybavena praktickým metrem, který můžete využít třeba pří sekání polen stejné délky.

Foto: Archiv, .

Čepele moderních seker jsou potaženy speciálním materiálem, který snižuje tření a usnadňuje průnik do dřeva.

Čím by měla být chráněná čepel?

Technologické vychytávky se nevyhnuly ani zpracování čepelí moderních seker. Kvalitní ocel a povrch potažený speciálním povrchem zajistí jejich dlouhou životnost a také velmi usnadní práci s nimi. Velmi populární je flourplastovým potah, tzv. xylan, který vyniká vlastnostmi o třídu vyššími než má teflon. Díky xylanu mají čepele velmi nízký koeficient tření, pronikají až o 45 % snadněji do dřeva a s lehkostí ho rozštípnou.

„Oproti teflonu xylanový povlak chrání dvakrát účinněji před korozí a čepel také snadněji odolává extrémním teplotám a slunečnímu záření,“ vysvětluje Michal Makalouš, specialista na sekery. Čepele některých seker mají také praktickou hlavu pro zatloukání hřebíků, nejmenší modely pak očko pro pohodlné vytahování hřebíků ze dřeva.

Foto: Archiv, .

Se dřevem si poradí raz dva. A to i díky speciálním ergonomicky tvarovaným topůrkům z plastu vyztuženého skelnými vlákny.

Jak nejlépe vybrat

Menší, větší, s užším nebo širokým klínem? Výběr sekery je nutné podřídit tomu, na co ji chceme používat. Se štípáním menších kusů menšího množství dřeva nebo třísek na podpal si snadno poradí sekera nejmenší, která je univerzálním nástrojem a využití najde na každé zahradě. Pokud však potřebujete zpracovat větší kusy dřeva, je dobré sáhnout po sekeře větší s širokým klínem, která velké špalky rozštípne raz dva. Univerzálnějším modelem velké sekery je pak sekera s užším klínem, která může sloužit taktéž pro zpracování dřeva a vhodná je například i na odvětvování stromů.

Reklama

Související články

Jak je to s péčí o zahradní nábytek?

Nábytek na zahradu a terasu poskytuje příjemné pohodlí vám i vašim hostům. Aby tomu tak mohlo být co nejdéle, potřebuje péči v podobě správné údržby. Některé...

Kompostér by neměl chybět v žádné zahradě

Nejeden zahradník se trápí nevzhledným zákoutím své zahrady, kam naváží posekanou trávu, odkvetlé květiny, listí či spadaná jablka. Hromada se postupně kupí,...

Jak nejlépe připravit trávník na zimu

Během léta byl hodně zatěžovaný. A aby zůstal krásně zelený, odolný a přečkal ve zdraví celou zimu, ho nestačí pouze sekat. Kvůli nahromaděné travní plsti,...

Výběr článků

Načítám