Hlavní obsah

Dejte zahradnímu altánu druhou šanci

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěný altán je ze všech zahradních staveb nejpůsobivější, zahrádku obohacuje na mnoho způsobů a vnáší do ní pohádkovou atmosféru. Pod nepromokavou střechou nabízí místo pro příjemné chvilky s knížkou nebo šálkem čaje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zelené orámování rostlinami plynule propojuje altán se zahradou.

Článek

Většina zahradních altánů je z impregnovaného dřeva. Přesto vyžadují po několika letech opakovaný nátěr, aby je nepoškodili škůdci, hniloba a povětrnostní vlivy. Této příležitosti využijeme a stěny natřeme veselou barvou, která zazáří i v chladné části roku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou. Uzavřený osmiboký dřevěný altán byl dlouhá léta ponechán osudu. Smutným výsledkem je oloupaný nátěr, trouchnivějící dřevo a děravá střecha. Obklopuje ho neupravená travnatá plocha.

Velký důraz klademe na kvalitu střešní krytiny. Do vnitřku nesmí zatékat. Materiál volíme podle celkového rázu stavby i zahrady. Zvlášť pěkně vypadají dřevěné šindele, břidlice či rákos.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kvalitní střecha s dekorativními detaily korunuje krásu zahradní stavby a stará se o to, aby v ní bylo útulno.

Altán nesmí působit jako cizí těleso. Do zahrady ho pomohou začlenit přilehlé záhony, navazující patio či vodní plocha. Efektní je živá zelená střecha např. z nízkých rozchodníků.

Oživující prvky

Zahradní altány rozšiřují prostor k relaxaci, proto by v nich neměl chybět pohodlný nábytek s měkkými polštáři a teplou přikrývkou, která zahřeje při večerním rozjímání.

Svislé stěny poskytují dost místa pro osázené truhlíky a závěsné koše. Nebo pro treláž s pnoucími rostlinami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Svislé dřevěné stěny si žádají příkrasy. Kromě truhlíků sem můžeme pověsit třeba čerstvě nařezanou kytici v košíku s ukrytou sklenicí na vodu.

Pod střechu přišroubujeme hnízdní budky. Nejlépe z boku nebo zezadu, kde ptáčci najdou víc klidu.

Opravený altánek získal díky bledě modrému nátěru svěží náboj. Zahrádku zdobí celoročně, což platí i pro dlouhý květník a treláže vyvedené do stejného odstínu.

Před altánem byla položena podesta z impregnovaných prken s drážkami, která dobře odolávají vodě a po dešti nekloužou. Lze tu rozložit dvě lehátka. Nejpříjemněji se v nich lenoší, když ze záhonů stoupá vůně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Po renovaci rozkvetl altán do krásy a stejně tak jeho okolí. Mezi voňavými záhony se krásně odpočívá, a když připlují mraky, stačí se schovat pod střechu.

Záhony jsou široké 1,5 m, rámují celé patio. Domov v nich našly vysoké, ochotně se vysemeňující divizny 7, jemná, vanilkově žlutá krásnoočka 9, která ve větru laškují s tenkými listy hustě trsnatých dochanů 8 a spousta levandulí 10.

Pozor, ne všechny levandule jsou u nás mrazuvzdorné! Osvědčená a bohatě kvetoucí je odrůda Munstead či Hidcote se sytě modrofialovými květními klásky. Nad nevadnoucími keříky, kousek od altánu, stojí pítko pro ptáčky. V lemu těsně podél dřevěné plošiny, v nádobě i v truhlíku po většinu sezóny kvetou tisíci drobnými úbory jemnolisté aksamitníky 5.

Stejnou výdrž mají také krásné lilky 6 s korunkou zapěstovanou na kmínku. Jediné, co tzv. hořcové stromky potřebují, je pravidelná zálivka, hnojení a přezimování někde v chladu. Květináče s lilky stojí v proutěných obalech. Aby venku dlouho vydržely, chrání je vrstva bezbarvého laku.

Z odpočinkové zóny vedou na trávník dvě cestičky zhotovené ze zbytkového materiálu po stavbě podesty. Mezery mezi nášlapnými ploškami vyplňuje aromatická mateřídouška 11.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Proměnu ošklivého koutu završuje 7m dlouhý živý plot, který zajišťuje soukromí a ochranu před větrem. Rostou v něm stroze tvarované habry 2, půvabná odrůda šeříku 4 a pustoryly 1 s bílými, voňavými květy a žlutozelenými listy.

Ještě zářivější barvou listů se pyšní chmel otáčivý 3, jehož výhony šplhají vzhůru po treláži při levé straně altánu. Podobně jako u trvalek jeho nadzemní část na zimu odumírá a znovu raší s příchodem jara.

Návrh na úpravu předzahrádky - seznam rostlin

1 Pustoryl věncový (Philadelphus coronarius) Aureus - opadavý listnatý keř, žlutozelené listy, na jaře bílé, intenzivně vonné květy, v/š 3 až 4 m, 4 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

2 Habr obecný (Carpinus betulus) - opadavý nenáročný keř, vroubkované listy, snáší pravidelný řez, stříhán na výšku 180 cm, 6 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

3 Šeřík obecný (Syringa vulgaris) Primrose - opadavý listnatý keř, v květnu velká vonná květenství v krémové barvě, v/š okolo 3 m, 1 kus

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

4 Chmel otáčivý (Humulus lupulus) Aureus - vytrvalá ovíjivá popínavka, roste bujně, zlaté vykrajované listy, ozdobné šištice, v. do 10 m, 1 kus

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5 Aksamitník jemnolistý (Tagetes tenuifolia) - spolehlivá letnička, množství kvítků ve žluté a oranžové, jemné listy, v. 30 cm, š. 20 cm, 10 sáčků se semínky

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

6 Lilek Rantonnetův (Solanum rantonnetii) tzv. hořcový stromek - přenosná nádobová rostlina, kvete VII-X, 3 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

7 Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) - prospěšná dvouletka, zářivě žluté letní květy, plstnaté listy, snadno se vysemeňuje, v. až 180 cm, 1 sáček

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

8 Dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides) - okrasná tráva, trsy jako fontány, huňatá květenství, zlatožluté podzimní vybarvení, v. i š. 60 cm, 28 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8

9 Krásnoočko přeslenité (Coreopsis verticillata) Moonbeam - jemná trvalka, bledožluté úbory, čárkovité listy, kvete VI-IX, v/š asi 40 cm, 65 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9

10 Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) Munstead - aromatický polokeř, šedoplstnaté listy, fialové květy, kvete VI-VIII, v. 60 cm, š. 45 cm, 45 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

10

11 Mateřídouška (Thymus vulgaris) - oblíbená rozrůstavá bylinka, aromatické listy, fialkové květy, kvete VI-VIII, v. do 10 cm, 16 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

11

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám