Hlavní obsah

Může hafan do člunu? Jasně, vezměte ho na ryby nebo na piknik…

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když koncem 19. století vydal anglický humorista J. K. Jerome brilantní příběhy tří vodáků (o psu nemluvě) na řece Temži, zdaleka netušil, jak populární zábavou se vodáctví stane. Alespoň v Česku určitě.

Foto: Mountfield, .

K horkému létu patří pobyt u vody. Čím dál více lidí si jej zpestřuje plavbami na nafukovacích člunech.

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

Pravda, v řekách momentálně vinou sucha moc vody není, ale na rybnících a umělých nádržích se to tuzemskými „námořníky“ jen hemží. Pádlují tátové, mámy, děti, prarodiče, a dokonce i prezident.

Mít k tomu pořádný člun je pochopitelně nezbytné. Čím dál oblíbenější jsou v posledních letech vícemístné čluny nafukovací, které se dají snadno a rychle zprovoznit a následně složit do kufru auta.

Foto: Mariner, .

Kvalitní zpracování všech detailů, včetně otočných úchytů pro vesla, svědčí o kvalitě celého plavidla.

„První, co by mělo člověka při výběru takového člunu zajímat, je odolnost materiálu, z něhož je vyroben. Mělo by to být vysocepevnostní PVC, které je případně ještě vyztuženo polyesterem. Tento materiál je odolný i vůči mořské vodě, palivu do lodních motorů i psím drápkům. Takže pes je v takovém plavidle kdykoli vítán,“ směje se odborník na nafukovací čluny Lukáš Toula z Mountfieldu. A vážněji dodává, že by se potenciální kupec měl bedlivě podívat i na kvalitu a pevnost svarů.

Každý má přirozeně své koníčky a zájmy. A tak si chce svůj člun vybrat i podle výbavy.

Foto: Mountfield, .

Jako standardní příslušenství ke člunům a kajakům dostanete i pádla nebo vesla z hliníku či plastu a výkonnou hustilku.

„K dispozici jsou plavidla různých velikostí, a to jak dvoumístné kajaky, tak vícemístné čluny s různou výbavou. Na své si přijdou nejen ti, kdo chtějí jen pádlovat a veslovat, ale i ti, kdo vyžadují víc. Některé čluny proto mají držáky na rybářské pruty, tašky na rybářské potřeby nebo na piknikovou výbavu, dále úchyty pro osazení lodním motorem, jiné jsou třeba uzpůsobeny i pro pohodlné rodinné raftování na mírné vodě,“ dodává Toula.

Při plavbě je samozřejmě důležité hledět i na bezpečnost. Proto odborníci radí volit člun s více vzduchovými komorami. Pokud by se náhodou jedna či dvě protrhly, díky dalším mají pasažéři šanci dostat se bezpečně na břeh. Některé čluny, jako například rybářský Seahawk, má ještě pojistnou vzduchovou komoru, s níž je prakticky nepotopitelný.

Jak kajaky, tak čluny by měly mít po obvodu nebo alespoň na přídi a zádi umístěna záchytná lana. Nejen proto, aby se případný „muž přes palubu“ dostal zpátky k veslům, ae i z toho důvodu, že lana usnadňují přenášení plavidla po souši.

Foto: Mountfield, .

Některé čluny, jako například Mariner 3, mají pro vyšší odolnost při nárazu na mělčinu vyztužené kýly.

Moderní nafukovací čluny jsou podle odborníka z Mountfieldu konstruovány tak, že se dají i velmi snadno ovládat. Díky nízkému ponoru plují jako střely a nevadí jim ani nižší stav vody.

Reklama

Související články

Bazén za jediný den? Není problém, jde to...

Komerční článek - Prázdniny jsou tady a společně s nimi k nám dorazila první vlna tropických veder. Od nepaměti nejideálnějším místem pro útěk od horka jsou...

Voda v bazénu jak z lesní studánky

Ano, a nejde o žádná kouzla. Tvůrci bazénových technologií se totiž rádi inspirují u matky přírody. Na stejném principu, jako se pročisťuje voda v přírodě,...

Ubližují letní bouřky vodě v bazénu?

Střídání tropických dní s prudkými bouřkami a s tím spojené teplotní výkyvy, mají vliv i na péči o vodu v zahradním bazénu. Co dělat, aby voda v něm zůstala...

Výběr článků

Načítám