Hlavní obsah

Voda v bazénu jako kafíčko. Od jara až do podzimu

Novinky, Dana Novotná

Hovořit uprostřed tropického léta o ohřívání vody v bazénu se může zdát naprosto zbytečné. Jenže každé tropy jednou skončí, ale koupat se budeme chtít dál. V tu chvíli může místo Slunce nastoupit do služby tepelné čerpadlo.

Foto: Archiv, .

Článek

V posledních letech jsou tepelná čerpadla speciálně určená k ohřevu bazénové vody stále populárnější.

„Tato zařízení umí zhodnotit teplo z okolního vzduchu nezávisle na slunečním svitu a díky tomu ohřát vodu v bazénu až o 12° C. Takže klidně může být celý den nebo týden pod mrakem, a vy se budete pohodlně koupat v teplé vodě,“ říká odborník na bazénové technologie Lukáš Toula.

Foto: Mountfield, .

Teplou vodu v  bazénu spolehlivě zajistí speciální tepelné čerpadlo.

Jak tepelná čerpadla fungují? Je to jednoduché. Energii získanou ze vzduchu proměňují pomocí cyklu komprese a expanze teplonosného plynu na teplo. To pak předávají prostřednictvím teplovodního výměníku do cirkulující bazénové vody.

Foto: Archiv, .

Systém funguje díky napojení na výkonnou pískovou filtraci.

„Jedním z důležitých ukazatelů pro porovnání účinnosti tepelného čerpadla je výkonový koeficient, čili poměr získané a vynaložené energie. Ten by měl mít hodnotu 5 až 6. Tepelné čerpadlo je nejen ekologickým, ale i velmi úsporným systémem ohřevu vody. Více než 80% tepla dodává zdarma,“ vyjmenovává další přednosti Lukáš Toula.

Aby systém ohřevu vody pomocí tepelného čerpadla fungoval, musí být připojen k pískové filtraci. Tepelné čerpadlo se dá snadno instalovat k novému a dodatečně i ke staršímu bazénu. A lze si je nyní v některé výprodejové akci koupit za velmi příznivou cenu. Instalace a zprovoznění je přitom pro zkušeného bazénového technika práce maximálně na dvě hodiny.

Foto: Azuro, .

Měření odborníků hovoří jasně. Tepelné čerpadlo je nejen spolehlivým, ale také velmi efektivním a stabilním způsobem ohřevu bazénové vody.

Pořízení tepelného čerpadla k bazénu, ať už nadzemnímu, částečně nebo zcela zapuštěnému, stojí rozhodně za úvahu. Výrazně totiž prodlužuje množnost koupat se v příjemně teplé vodě, a to od jara až do podzimu. Nezávisle na slunečním svitu.

Reklama

Související články

Grilování – rituál, symbol i vášeň

Příprava masa na ohni je známá již z dávného pravěku. Protože člověk je tvor vynalézavý, postupně dokázal posunout opékání až ke grilování na moderním...

Pohodlně odpočívat není žádná věda

„Jak relaxovat?“ „Jak se bránit stresu?“ „10 způsobů, jak správně odpočívat…“ a mnoho podobných titulků najdete na internetu, v novinách a časopisech. Přitom...

Pod střechou je blaze

Máte na zahradě bazén a zlobí vás, že do něj padají všelijaké nečistoty? Nejúčinnější ochranou před nimi je zastřešení.

Výběr článků

Načítám