Hlavní obsah

Voda v bazénu jak z lesní studánky

Novinky, Dana Novotná

Ano, a nejde o žádná kouzla. Tvůrci bazénových technologií se totiž rádi inspirují u matky přírody. Na stejném principu, jako se pročisťuje voda v přírodě, totiž fungují i moderní pískové filtrace.

Foto: Mountfield, .

Součástí pískové filtrace je čerpadlo, které zajišťuje průtok filtrované vody skrz nádobu s pískem.

Článek

Je to jednoduché. Z bazénu putuje voda hadicí do filtrační nádoby, kde pod tlakem protéká křemičitou pískovou náplní, která zachycuje všechny nečistoty. A zpět se vrací průzračná a jiskřivá.

Foto: Mountfield, .

Voda z bazénu prochází v pískové filtraci křemičitou pískovou náplní a do bazénu se vrací křišťálově čistá.

Ne nadarmo se říká, že písková filtrace je srdcem každého bazénu. Podle odborníka na bazénové technologie Lukáše Touly platí, že důležitý je u těchto zařízení výkon a délka záruky. „Čím je delší, tím kvalitnější je i filtrace. Dostatečný výkon charakterizovaný průtokem vody v m3/h je zase podstatný proto, že během sezóny by se měl alespoň jedenkrát za den přefiltrovat celý objem bazénu, a filtrace by to měla zvládnout během 6 až 8 hodin. Při vyšší zátěži a teplotách by zařízení mělo umět vodu přefiltrovat ještě rychleji - za 3 až 4 hodiny,“ vysvětluje Toula.

Foto: Mountfield, .

Kvalitní písková filtrace má výkonné čerpadlo, nádobu z kvalitního materiálu na stabilním a pevném podstavci, předřadný filtr na zachycování hrubých nečistot, manometr a 6cestný ventil.

A ještě jedno doporučení má. Určitě bychom při výběru měli dát přednost filtraci s 6cestným ventilem, který podstatně ulehčuje její obsluhu.

Foto: Hayward, .

K pohodlnému ovládání a snadnému pročistění pískové náplně slouží 6cestný ventil.

K dostání jsou pískové filtrace s různým průtokem vody, tedy s různou čisticí kapacitou. Od těch nejmenších s průtokem 2 m3/h, které jsou vhodné jen pro úplně malé bazény, až po velké filtrace s průtokem přes 20 m3/h. Například pro běžný zapuštěný bazén s objemem vody kolem 35 tisíc litrů vody doporučuje Toula pískovou filtraci s optimálním průtokem 7- 9 m3/h. Vždy platí, že bychom měli volit filtraci, jejíž čerpadlo bude mít vzhledem k objemu bazénu ještě průtokovou rezervu.

Rezerva je nutná i proto, že si bazén hned nebo časem můžete doplnit další výbavou. Třeba poloautomatickým vysavačem nečistot, solárním ohřevem nebo tepelným čerpadlem. Všechna tato výbava totiž „ožívá“ právě díky sací síle čerpadla uvnitř pískové filtrace.

Foto: Hayward, .

Cirkulaci vody zajišťuje výkonné čerpadlo.

Náplň tvoří speciální křemičitý písek. Zrnka o velikosti 0,6 až 1,2 mm mají více ploch a hran, díky čemuž se zvyšuje jejich čisticí schopnost. „I tak je ale potřeba během sezóny pískovou náplň pomocí 6cestného ventilu pravidelně proplachovat. To proto, aby se z ní vyplavily zachycené nečistoty a byla tak zachována její vysoká filtrační účinnost. Po dvou sezónách bychom ale měli pískovou náplň vyměnit za novou. Nejde o nic složitého. Náhradní náplně ve zhruba 25kg baleních jsou běžně k dostání u prodejců bazénů.,“ uzavírá Lukáš Toula.

Reklama

Související články

Grilování – rituál, symbol i vášeň

Příprava masa na ohni je známá již z dávného pravěku. Protože člověk je tvor vynalézavý, postupně dokázal posunout opékání až ke grilování na moderním...

Pohodlně odpočívat není žádná věda

„Jak relaxovat?“ „Jak se bránit stresu?“ „10 způsobů, jak správně odpočívat…“ a mnoho podobných titulků najdete na internetu, v novinách a časopisech. Přitom...

Zapojte slunce do ohřevu bazénové vody

Vzpomínáte na dobu, kdy jakákoliv zmínka o bazénu - a ještě k tomu vyhřívaném - navozovala představy luxusu? To už je dávno pryč, dnes si krásný bazén může...

Výběr článků

Načítám