Hlavní obsah

Brutnák lékařský - elegantní rostlina k nakousnutí

Právo, Adéla Taitlová

Brutnák lékařský (Borago officinalis) chutná i léčí. V lidové tradici se považuje za symbol kuráže a odhodlání. Patří do čeledi brutnákovitých (Boraginaceae), kterou sdílí s mnoha dobře známými zahradními rostlinami, jako jsou pomněnky, kostivaly, plicníky či pupkovce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nebeské hvězdy. Brutnák se pyšní opravdově modrými květy. Na rozdíl od blízce příbuzného plicníku kvete neúnavně od léta do podzimu.

Článek

Borač, burák, okurkové zelí, radost srdce, včelí chléb. I tak se brutnáku říká. Je to po všech stránkách senzační rostlina, která rozhodně nepatří do starého železa.

Pochází sice z oblasti Středomoří, ale u nás prospívá, jako by byl domácí. Krásou trumfne leckterou květinu. Stačí se zahledět do jeho nebesky modrých kvítků, které svým tvarem připomínají dokonalé hvězdičky.

Radost z dlouhého kvetení

Kvete přebohatě a dlouho, od června až do září. Stačí-li se brutnák v létě vysemenit a podzim ukáže svou vlídnou tvář, spatříme pětičetné, asi 2 cm velké květy s černými tyčinkami klidně ještě v listopadu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pestrá změť. Bylinku hravě uplatníme i v okrasném záhonu mezi květinami. Zářivé pozadí z popelivek modrým květům ohromně sluší.

Podobně jako třeba u krásenek nebo jiřinek platí, že odstraněním uvadlých květů podpoříme násadu dalších poupat. Ta se vyvíjejí na jemně skloněných, fuchsiově červených ochlupených stopkách v řídce větveném květenství.

Po otevření odhalují ledově modrý odstín květních plátků, ovšem existují také variety v bílé barvě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Chuť okurek. Mladé listy předají jídlu svěží okurkové aroma. Ty starší jsou drsné a hluboce zbrázděné.

Někdy květy přecházejí z modré na růžovou, což je pro rostliny z této čeledi typické. Za kvetoucí brutnák jsou vděčné hlavně včely, protože jim nabízí spoustu pylu a sladkého nektaru.

Krása k nakousnutí

Květy brutnáku promění obyčejný salát v opravdový skvost! Zkrášlí krajíc chleba s kozím sýrem, zmrzlinový pohár a zamražené v kostkách ledu taky osvěžující letní koktejl. Obalením v bílku s práškovým cukrem z nich vznikne působivá ozdůbka dortu. Plně otevřené květy sbíráme po celé léto. Dlouho však nevydrží, k pokrmům je přidáváme až úplně nakonec.

Chuťově výraznější jsou po okurkách provoněné listy nabité céčkem a minerálními látkami. Mlaďounké je pokrájíme a přidáme do bramborového salátu, krémové polévky, do těstovin nebo je smícháme s bílým jogurtem a strouhaným parmazánem a použijeme jako dip k opečené housce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Se zeleninou. Za plotem z lískových prutů začíná užitková zahrada, ve které je brutnák jako doma. Láká do ní opylovače a podporuje zdraví rostlin.

Starší listy upravujeme podobně jako špenát, abychom se zbavili nepříjemných štětinek.

K přípravě bylinkového čaje se hodí jak květy, tak listy brutnáku, čerstvé i sušené. Nápoj pomáhá při nachlazení, melancholii a k posílení srdeční činnosti.

Veselá venkovská zahrada

Povahou brutnák nejlépe zapadá do venkovských záhonů a všude tam, kde se může svévolně šířit. Vysemeňuje se dokonce s takovým nadšením, že ho musíme občas krotit, aby místo nezaplevelil a sousední rostliny nepřipravil o světlo. Dorůstá až do výšky jednoho metru.

Romantické duše uvítají čistou, svěží kombinaci brutnáku s bílou šalvějí, rozevlátým pakmínem a modrou šantou doplněnou stříbrolistým čistcem vlnatým. Vyznavači pestrých výsadeb ho zase mohou smíchat s karmínově kvetoucím lnem velkokvětým, oranžovými denivkami, nízkými kalifornskými máčky a žlutými popelivkami, které mu dělají skvostnou kulisu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Úklidová četa. Slunéčka se postarají o to, aby na stoncích a listech neřádily mšice. Dobrou prevencí je také dostatek světla a vzduchu.

O brutnáku se traduje, že jeho přítomnost v blízkosti jahod nebo rajčat chrání plody před škůdci a pomáhá jim v růstu. Každopádně v užitkové části zahrady by alespoň pár trsů nemělo nikdy chybět.

Pěstitelské zásady

Jakožto jednoletku ho vyséváme každý rok od konce března do června ze semen koupených v zahradnictví nebo z vlastního sběru. Necháme-li rostlinu po odkvětu vysemenit, ušetříme si práci. Statná bylinka roste rychlostí plevele, úsilí vložené do předpěstování se tedy příliš nevyplácí.

Semena, přesněji řečeno tvrdky, rozhodíme po dobře prokypřeném, vyživeném záhonu a lehce zakryjeme zeminou nebo je jednoduše prstem zatlačíme do půdy.

Hustý výsev protrháme na spon minimálně 40 x 40 cm, jinak hrozí napadení padlím. Nechtěné semenáčky lze snadno vyškubnout a použít do salátu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Praktický samovýsev. Brutnák se rád množí vlastním přičiněním, a tím nám šetří práci s každoročním setím.

Pozor, vzrostlé rostliny nesnášejí přesazování, nejen kvůli dlouhému kůlovitému kořenu, ale také kvůli křehkým stonkům, které je někdy zapotřebí vyvázat k opoře.

Tuhé chlupy na stoncích a listech vyhlížejí nepřátelsky. Ostny to nejsou, přesto při manipulaci s rostlinou raději nosíme rukavice, protože mohou podráždit kůži.

Velké listy brutnáku spotřebují mnoho vody. Na suchu rostlina živoří. Nejlépe kvete na plném slunci, ale spokojí se i s mírným zastíněním.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Objeví-li se mšice, přeneseme do rozvětvených trsů slunéčka. Je totiž jasné, že chemie do jedlého záhonu nepatří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám