Hlavní obsah

Okrasný česnek může být součástí působivých zahradních kombinací

Právo, Adéla Taitlová

Okrasný česnek není k snědku, na to by ho bylo škoda. Je to totiž velký krasavec a rád je v centru pozornosti. S čím ho zkombinovat, aby vynikly všechny jeho půvaby? Představíme vám některé působivé varianty.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mezi sluníčky

Článek

Chcete-li, aby vám tento sličný příbuzný póru krášlil záhon, musíte si ho sami vypěstovat, protože vzrostlé rostliny u zahradníka nenajdete.

Na podzim zasaďte cibule na slunné místo s lehkou, spolehlivě propustnou půdou. Ztratí-li česnek na robustnosti, cibule vytáhněte a rozdělte dceřiné cibulky, které vyrůstají u báze.

Krásný v každém detailu

Okrasný česnek (Allium) nakvétá od konce května do června (některé druhy až do srpna). Kulovitá květenství trůní na vysokých, štíhlých, bezlistých stoncích. Často se zdá, jako by se nad záhonem vznášela.

Složená jsou z množství štiplavě vonných kvítků, připomínajících malé hvězdičky. Pěkně vypadají v bílé nebo temně purpurové barvě, nejoblíbenější jsou v šeříkově fialovém odstínu.

S keři

Nápadné kouličky na vysokých nožkách se prosazují i na záhonu, kde má hlavní slovo rozkladitá, růžově kvetoucí vajgélie (Weigela florida) Variegata s panašovanými listy a neméně působivý zlatolistý jilm (Ulmus x hollandica) Wredei. Dřeviny však cibulovinu nesmějí uvrhnout do stínu!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S keři

Venkovské trio

Z pětadvaceti cibulí okrasného česneku, hrstky semínek bronzového fenyklu (Foeniculum vulgare) Purpureum a několika sazeniček večernice vonné (Hesperis matronalis) v bílém a šeříkově fialovém odstínu vyroste začátkem léta tahle nádhera jako stvořená pro venkovskou zahrádku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Venkovské trio

Adoptované listy

Při sázení okrasných česneků je vhodné myslet na to, že jejich řemenaté listy začínají usychat už v době rozvíjení květů. Aby nekazily dojem z hezkého záhonu, měly by je nejpozději začátkem června překrýt listy nejbližších sousedů. Tady to bravurně zvládají nenáročné bohyšky (Hosta).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Adoptované listy

Mezi sluníčky

Jedny hvězdičky září fialově, druhé žlutě. Každopádně to česnekům v sousedství zatím málo známých asfodelek (Asphodeline lutea) velmi sluší. Spousta slunce a dobře propustná půda zaručí oběma dlouhý a spokojený život. Zvlášť dobře prospívají ve štěrkovém záhonu.

Hra tvarů

Jedním ze způsobů, jak zahradu odlišit od šedého průměru, je zapojení tvarově výrazných trvalek, které spolu ostře kontrastují. O svazek s kulatými česneky si přímo říkají věžatá květenství vlčích bobů neboli lupin (Lupinus). Obě rostliny vypadají zajímavě i po odkvětu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hra tvarů

Šťastná náhoda

Ze zakoupeného orlíčku (Aquilegia), který měl být modrý, se nečekaně vyklubala téměř černá plnokvětá odrůda Black Barlow. Semínka jemňounkého kerblíku lesního (Anthriscus sylvestris) přinesl vítr. Přesto kombinace působí, jako by ji vymyslel ostřílený designér.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šťastná náhoda

Něžné laškování

Veškerá očekávání předčí spojení česneků s okrasnými trávami. Ty však musejí mít dlouhé, co nejtenčí listy, aby byl výsledný efekt vzdušný. Hodí se např. časně rašící třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acutiflora) nebo metlice trsnatá (Deschampsia cespitosa).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Něžné laškování

Smím prosit?

Také máte pocit, že makové panenky (Papaver commutatum) Ladybird vyzývají česnekové paličky k tanci? V jemném vánku to tak vypadá. Barevná kombinace je možná odvážná a nezvyklá, jedno je však jisté – zahradě vlije novou krev do žil.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Smím prosit

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám