Hlavní obsah

Pestrobarevné kombinace, které rozzáří balkóny a terasy

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro chvíle klidu strávené na balkóně nebo na terase není důležité jen pohodlné sezení, ale také útulná atmosféra. O tu se nejlépe postarají balkónové rostliny. Čím pestřejší vyberete, tím veseleji vám s nimi bude.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tropická horečka

Článek

Rudá s limetkově žlutou a fialovou, růžová s oranžovou a k tomu purpurová, to jsou kombinace, které do prostoru vedle bytu či domu vnesou kousek exotiky. Nebojte se jich, léto pestrým barvám přeje.

Pokud přesto váháte, zapojte více zeleně nebo vsaďte na střídmější spojení modré s bílou, které vám připomene pobřeží s čistou vodou a nadýchanou mořskou pěnou. A pak že dovolená pár kroků od domova není možná…

1 Skupina k pohledání

Pelargonie vypadají vždycky znamenitě, aby dokázaly více zaujmout, potřebují zajímavý doprovod. Což takhle zkusit lichořeřišnici (Tropaeolum)?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

Nejlépe tu s oranžovými květy, které spolu s růžovými muškáty dodají jiskru každému koutu, do něhož část dne svítí sluníčko.

Zbude-li v květináči místo, vysadíme ke kraji ještě střapatou, žlutě proužkatou ostřici (Festuca oshimensis) Evergold a rozmarýn lékařský pro jeho senzační letní vůni.

2 Tropická horečka

Vlna energie zasáhne každého, kdo se alespoň na pár vteřin zahledí do obláčků s meruňkově oranžovými a jahodově červenými kvítky hledíkovek (Nemesia). Jako většina balkónovek pocházejí z jižní Afriky a potřebují pravidelnou, rovnoměrnou zálivku.

Neobvykle třepenité květy patří převislé begonii, která na slunci vydrží jen při dostatku vody. V záplavě ohnivých květů se dobře vyjímají jablkově zelené listy bujné a nenáročné povijnice batátové (Ipomoea batatas).

3 Drahokamy ve stínu severu

Ani ten, kdo má balkón či terasu směřující k severu, nemusí smutnit. Pestrou duhu, která ohromí každého kolemjdoucího, mu v truhlíku pomohou vytvořit nádherné, bohatě kvetoucí begonie (Begonia), jejichž tvary a barevné odstíny neberou konce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

Voskovité květy dlouho vydrží, po uvadnutí je odstraníme, abychom zabránili vzniku plísní. Bývají těžké, takže pro ně vybereme místo chráněné před lijáky a prudkým větrem.

4 Aksamitník nezklame

Dojem z bohatého kvetení vzbuzují kompaktní, drobnokvěté keříky aksamitníku jemnolistého (Tagetes tenuifolia) v oblíbené žlutooranžové kombinaci, která garantuje slunečnou náladu i při zakaboněném počasí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

Své půvaby obhajují v truhlíku samostatně, ale snadno se kombinují s ostatními rostlinami v podobných odstínech. Oblíbená letnička není na péči náročná, když ji však necháme opakovaně trpět žízní, zeslábne a ztratí chuť do kvetení.

5 Modrobílé osvěžení

Šplouchající vlnky na bílém písečném pobřeží - i takový pocit evokuje modrobílá kombinace. Nejvýše se vypínají štíhlá květenství šalvěje pomoučené (Salvia farinacea).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

Tvarově pěkně kontrastují s kopretinovými úbory osteosperma (Osteospermum ecklonis). Jak v bílé, tak i v modré se tu představují sporýše (Verbena). Ve hře je i méně povědomá mühlenbeckie (Muehlenbeckia complexa), jejíž vláskovité výhonky s titěrnými lístky splývají přes okraj truhlíku. Všem vyhovuje místo na slunci.

6 Nezvyklý host

Na obyčejném bílém truhlíku by nebylo nic tak zvláštního, kdyby se v něm rozrůstal jen hustě olistěný popenec obecný (Glechoma hederacea) Variegata, třebaže ho na okrajích listů zdobí bílá linka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

Teprve kombinace s vínovým dochanem štětinatým (Pennisetum setaceum) Rubrum z něj vykouzlil přitažlivou atrakci. Jeho jemňounké letní laty můžeme po odkvětu použít do suchých vazeb. Na konci sezóny putuje na kompost společně s ostatními balkónovkami.

7 Temperamentní netýkavka

Netýkavky (Impatiens) zaujmou nejen svými květy, které mohou být buď jednoduché, nebo plné, ale také zelenými či bronzovými listy, které se na slunci pěkně lesknou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

Komu se líbí jižanský styl, přehlédne bílé i růžové odrůdy a sáhne spíš po zářivě červených. Teplo jihu podpoří nádoba z pálené hlíny. Netýkavky prospívají v polostínu až lehkém stínu. Vyžadují ustavičně vlhký substrát a hnojení ve dvoutýdenních intervalech, nejlépe kapalným hnojivem.

Bez živin to nejde

Aby truhlíky oslňovaly, musejí být rostliny správně a dostatečně živené. Pro kvetoucí druhy je nejdůležitějším prvkem fosfor, zatímco rostliny okrasné listem hnojíme přípravky s vyšším obsahem dusíku.

Existují i speciální hnojiva se železem pro rostliny se sklonem k žloutnutí (chloróze) listů. Trpí jím např. petúnie (Petunia), všelicha (Brachyscome) či torénie (Torenia).

Při hnojení dodržujeme postup v návodu. Dávky nikdy nezvyšujeme! Na rostliny to má zcela opačný efekt. Slábnou, stávají se náchylnějšími, mohou dokonce uhynout.

Kapalné hnojivo působí rychle. Vždy ho nejprve zředíme vodou a před aplikací se ujistíme, že je substrát dostatečně vlhký. Komu se nechce hnojit každý týden, přidá k rostlinám dlouhodobě působící hnojivo ve formě granulátu či tyčinek. Jeho účinnost však velmi závisí na pravidelnosti zálivky a na teplotě zeminy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám