Hlavní obsah

Pět pomocníků, se kterými bude voda ve vašem bazénu stále čistá

Novinky, Dana Novotná

Máme za sebou první vlnu veder a předpovědi jsou neúprosné – slibují další tropy, které na sebe nenechají dlouho čekat. Už jste v minulém týdnu zahájili sezónu v bazénu na vaší zahradě? Pokud ano, jistě chcete, aby voda ve vašem soukromém koupališti byla co nejčistší.

Foto: Mountfield, .

První tropické dny řada lidí využila pro své letošní první koupání.

Článek

Máme pro vás pět tipů, jak křišťálové vody dosáhnout a udržet ji i navzdory horkému počasí.

Filtrace

Je základem každého bazénu. Bez ní čisté vody v bazénu není. Je to srdce vašeho bazénu, které když dobře funguje, tak vám i sníží spotřebu bazénové chemie. Voda z bazénu putuje do filtrace, zde protéká křemičitou pískovou náplní, které zachytí všechny nečistoty. A do bazénu se vám vrací čistá, průzračná bazénová voda.

Foto: Hayward, .

Kvalitní filtrace je základ čisté vody v bazénu. Vyplatí si ji koupit u specialistů, na obrázku model PRO S144 T.

Vysavač

Hodí se k pohodlnému a rychlému odstranění různých nečistot – a to ze dna i stěn bazénu. Pro jakékoliv typy bazénů jsou vhodné vysavače poloautomatické, které se napojují přes skimmer na pískovou filtraci. O třídu vyšší jsou pak vysavače automatické, které jsou určeny především do větších bazénů. Jsou nezávislé na pískové filtraci a mají programovatelnou řídící jednotku, díky které umí samy pracovat i bez vašeho dohledu. Jsou soběstačné a po skončení čistícího cyklu se samy vypnou.

Foto: Mountfield, .

bazénové vysavače vám nejenom usnadní práci při čištění bazénu, ale také uspoří čas. Letošní novinkou je i model poloautomatického vysavače Zander.

Síťky a plováky

Hladinové a dnové síťky na sběr nečistot, kartáče na čištění stěn, vysávací hlavy, teleskopické tyče, plováky na chlor – drobného příslušenství k bazénům bychom našli celou řadu. Přestože jde o položky na první pohled bezvýznamné, roli mají velmi důležitou – dennodenně zajišťují jednoduchou a rychlou údržbu vašeho bazénu a bazénové vody. A je pouze na vás, z jakých prvků jak si arzenál bazénových pomocníků poskládáte.

Foto: Archiv, .

Bazénové sítky patří do základního vybavení každého majitele zahradního bazénu.

Bazénová chemie

Je nedílnou součástí péče o bazénovou vodu. Je potřeba ji do vody pravidelně aplikovat a následně kontrolovat veškeré hodnoty tak, abychom zabránili tomu, že bude voda v bazénu závadná a tudíž nebezpečná pro všechny, kteří se v ní koupou. Bazénová chemie funguje nejen jako kontinuální proces k udržení kvalitní vody, ale dokáže si rychle poradit i se situacemi krajními, tedy například ve chvíli, kdy je voda po delší absenci péče bazénové chemie silně zakalená. Při péči o bazénovou vodu můžete jít cestou osvědčené chlorové úpravy nebo i bezchlorové, která funguje na bázi aktivního kyslíku. Tuto úpravu vody najdete např. i u bazénků pro plavání s kojenci nebo v dalších dětských centrech.

Foto: Azuro, .

Stejně tak se každý majitel bazénu neobejde i bez bazénové chemie.

Solární sprcha

Je velmi praktickým zahradním doplňkem. Před vstupem do bazénu by se totiž měl každý osprchovat – a to hlavně kvůli tomu, aby do něj zbytečně nezanesl nečistoty a aby voda v bazénu zůstala co nejdéle čistá. A proč se neosprchovat pod vodou ohřátou od sluníčka? Voda se do sprchy přivádí běžnou hadicí a shromažďuje se v zásobníku, který plní funkci solárního kolektoru. Ten vodu zadarmo ohřeje až na 60°C. Některé solární sprchy mají také baterii pro možnost připouštění vody studené a ve spodní části mohou mít i ventil pro opláchnutí chodidel.

Foto: Archiv, .

Solární sprchy se stále více objevují na našich zahradách. Buď přímo u bazénu, ale stále častěji také samostatně. Zadarmo tak máte dostatek teplé vody pro osvěžení nebo pro osprchování před koupáním nebo po práci na zahradě.

Reklama

Související články

Zahradní nářadí musí dobře padnout do ruky

Přesadit květiny, zastřihnout keře či živé ploty nebo prokypřit květinové záhony – zahrada se už dávno probudila a od jara až do podzimu potřebuje vaši péči....

Jak bazén připravit na novou sezónu

Květen a začátek června jsou období, kdy venkovní teploty už běžně stoupají k 15° C, a to je čas, kdy bychom měli probudit zahradní bazén. A připravit jej na...

Výběr článků

Načítám