Hlavní obsah

Dodejte záhonu tu správnou jiskru

Právo, Adéla Taitlová

Okrasné záhony tvoří základní pilíře zahrady, vnášejí do ní strukturu a hlavně barvy, které udávají tón každému ročnímu období. Pro záhonové úpravy platí přímá úměra: čím víc si na nich dáme záležet, tím víc se to odrazí na okolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Aby osázení vypadalo jako malované, musíme rostlinám dopřát vhodné podmínky k růstu a náležitou péči.

Článek

Když do hry kromě květin zapojíme také dřeviny, trávy a nejrůznější dekorační prvky, stane se domov pro naše oblíbené rostliny předmětem nespoutaného obdivu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hra s barvami je vzrušující. Květy sladěné tón v tónu vnášejí do záhonu harmonii.

Na výběru záleží

Spokojený je zahradník jedině tehdy, jsou-li spokojené jeho rostliny. Abychom jim dopřáli to, co potřebují, zjistíme, jaké klimatické, světelné a půdní podmínky na místě panují, a teprve potom začneme s výběrem rostlin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou. Záhon 4,5 x 2 m, na němž převládá drcená kůra. Vysazené dřeviny (jalovec, smrk a zerav) na ploše vypadají opuštěně, potřebují barevný doprovod.

Rostliny se nám musí líbit, ale není od věci začlenit do výsadby i na první pohled méně zajímavé druhy s jednoduchými květy, které lákají nepostradatelné opylovače.

Před všemi se blýskneme, když osázení naplánujeme tak, aby záhon vypadal dobře nejen v teplém období, ale i na podzim a v zimě. K tomu nám pomohou okrasné trávy a stálezelené dřeviny. Hrajeme si i s barvami. Ty spolu mohou ostře kontrastovat nebo harmonicky ladit tón v tónu.

Oživující prvky

V záhonech budí pozornost výškové rozdíly. O výšku se postarají stromky na kmínku, květináče usazené na sloupku či obelisky porostlé popínavými rostlinami.

Nejrůznější zápichy, skleněné dekorační koule, skulptura na sloupku či pítko pro ptáčky záhon mile korunují. Tvar záhonových okrajů zvýrazňuje ohraničení z cihel, žulových kostek, kamenů nebo zimostrázu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nápaditě řešené obruby zvýrazní záhonové kontury a podtrhnou krásu květin.

Řešení

Dřeviny z původního osázení 10, jakými jsou štíhlý jalovec, kuželovitý smrk a kulatý zerav, byly ponechány a přesazeny tak, aby působily vyváženě a zároveň vynikla jejich silueta. Důležitý vertikální rozměr záhonu propůjčují také impozantní bezkolence 2.

V létě se jejich květní stébla líně pohupují ze strany na stranu, na podzim zase ohromují zlatožlutým zbarvením. Lehkost letních dnů dokreslují vzdušné aromatické perovskie 1 vysazené na pozadí. Zavánějí exotikou, ale jsou zcela mrazuvzdorné. Vyžadují pouze zpětný řez koncem zimy.

Před nimi se od července rozlévá moře zářivých květů krásenek 3, které svým jemným půvabem vytvářejí nádherné kontrasty k těžkým kulatým hlávkám a ostrým listům bělotrnů 4. V kvalitní zahradní zemině narůstají bělotrny do značné velikosti. Po zpětném řezu vykvétají koncem léta znovu, avšak slaběji.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Návrh na úpravu záhonu

Druhou řadu tvoří dlouho kvetoucí, sytě růžové třapatkovky 6 a čistě bílé mavuně 5, jejichž nadýchaná květenství připomínají mořskou pěnu. Zatímco k třapatkovkám se slétávají mračna motýlů, kvítky mavuní lákají podivuhodnou dlouhozobku svízelovou.

Mavuň se dravě množí samovýsevem, což je vítané při zacelování ošklivých mezer. Zastavit ji dokáže jen včasný sestřih po odkvětu. K přirozeně kulatému zeravu v pravé části záhonu se z obou stran tulí tzv. diamantová tráva 7. Diamantová proto, že do svých jemných květenství zachytává vodní kapky, které se na slunci nádherně třpytí.

Trsy třtiny se podobně jako u bezkolence seřezávají až zjara. Vedle suchých semeníků trvalek, stříbřitých výhonů perovskií a stálezelených dřevin totiž zdobí záhon i v zimním období. Osázení uzavírá lem z nízkých tavolníků 8 a voňavých šant 9 kvetoucích dlouhé měsíce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Díky hustému porostu už není vidět nic ze smutné mulčové nastýlky. Barevné ladění v jemných odstínech fialové, růžové a modré, doplněné o bílou a zelenou, dodávají záhonu klid a romantický šarm. Na úspěchu se podílejí leskle růžové dekorační koule a soška usazená na sloupku uprostřed kvetoucího ostrova.

Rostliny

1 Perovskie (Perovskia) – aromatický polokeř, stříbřitě ojíněné výhony, drobné fialkové kvítky, magnet pro včely, kvete VI–IX, v./š. okolo 1 m, 6 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

2 Bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea) – efektní tráva, od léta i víc jak 2 m vysoká stébla, zlatožluté podzimní zbarvení, v./š. trsu asi 1 m, 3 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

3 Krásenka zpeřená (Cosmos bipinnatus) Purity – půvabná letnička, velké bílé úbory od července do zámrazu, jemné listy, v. až 180 cm, 4 sáčky se semínky

4 Bělotrn modrý (Echinops ritro) – včelami milovaná trvalka, kulaté hlávky modrofialových kvítků, kvete opakovaně VII-IX, v. až 130 cm, š. 50 cm, 5 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5 Mavuň červená (Centranthus ruber) Alba – nenáročná trvalka, vzdušné laty bílých květů od května do zámrazu, hojně vysemeňuje, v. 70 cm, š. 40 cm, 12 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

6 Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) – trvalka s nápadnými terči, růžové jazykovité květy, láká motýly, kvete VII–IX, v. 70 cm, š. 40 cm, 15 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

7 Diamantová třtina (Calamagrostis brachytricha) – ozdobná trsnatá tráva, od srpna péřité květní laty s nádechem do růžova, v./š. do 1 m, 4 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

8 Tavolník japonský (Spiraea japonica) Little Princess – opadavý listnatý keř, růžové chocholíky od června do konce léta, v. 50 cm, š. asi 70 cm, 8 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8

9 Šanta (Nepeta x faassenii) – nenáročná trvalka s aromatickými šedozelenými listy a fialovými květy od jara do podzimu, v./š. 40 až 50 cm, 16 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9

10 Původní dřeviny – jalovec skalní (Juniperus scopulorum) Skyrocket, smrk sivý (Picea glauca) Conica, zerav západní (Thuja occidentalis) Tiny Tim

Hvězda z návrhu

Krásenka zpeřená (Cosmos bipinnatus) Purity si nás získá svojí nenuceností a velkými, zářivě bělostnými květy. Ty se na rozvětvených lodyhách s výškou bezmála 2 m otevírají neúnavně od července až do prvního mrazíku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

Podmínkou je jejich pravidelné vyštipování po uvadnutí. Kopru podobné listy propůjčují této spolehlivé letničce vzdušnou eleganci. Nejoslnivěji vypadá ve velkém množství.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Neobejde se bez slunce a dostatečné zálivky. Semínka vyséváme ke konci března pod sklo nebo o měsíc později přímo na záhon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám