Hlavní obsah

Blatouch - krasavec z bažiny, který rozveselí vodní břehy

Právo, Adéla Taitlová

Zlatožluté květy blatouchů září z dálky a s konečnou platností oznamují, že jaro přišlo už i k vodě, bažinám a močálům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Slunce na hladině. Velké květy blatouchů rozsvěcují okraje vod krátce po zimě.

Článek

Přes všechna pěkná lidová pojmenování, jako jsou máslenka, vajčák, boleočko, blatník či žluťák, se pro tuto sympatickou trvalku nejlépe uchytil název blatouch. To podle toho, že si libuje v blátě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nejčastěji u nás roste blatouch bahenní (Caltha palustris), vysoký obvykle 20 až 50 cm. K životu se hlásí už v březnu. Ani chladná voda, ve které občas stojí až po krk, ho nezastraší.

Ostatně je to zdatný otužilec, stejně jako čemeřice či talovín zimní, s nimiž sdílí čeleď pryskyřníkovitých (Ranunculaceae).

Krasavec z bažiny

Jeho ledvinovitě tvarované lesklé listy v brilantní zelené barvě vystupují z dutých lodyh, okamžitou pozornost vzbudí poměrně velké zářivé květy. Ty se vyvíjejí z nalitých zelenkavých pupenů, mají nejméně pět okvětních lístků s voskovitým povrchem a spoustu tyčinek ve stejném kanárkově žlutém odstínu, ke kterým se slétá první opylující hmyz.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zelené perly. Čím více slunečních paprsků k blatouchu dopadá, tím více květních pupenů vytváří.

Pěkný, ale pro hmyz neužitečný je plnokvětý kultivar Flore Pleno. Alba zase nabízí květy v bílém provedení. Blatouch kvete nonstop celý duben a v květnu. Aby kvetl bohatě, musí stát na slunci. Čím větší plochu zabírá, tím více radosti přináší.

K rybníčku i do sudu

Ve volné přírodě se s blatouchem setkáme u pramenišť, na březích potoků, řek, u rybníků, ve vlhkých příkopech, na bažinatých loukách a v lesních mokřinách. Bez vody se prostě neobejde. Jarní záplava ani permanentní mokro blatouchu neublíží. Zato sucho ho spolehlivě zničí.

Pokud mu na zahrádce dopřejeme vhodné podmínky, vydrží v ní dlouhé roky. Lemování z blatouších květů sluší každému jezírku, formálnímu, přírodnímu, s rybami i bez nich.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dekorativní listy. Mají ledvinitý až srdcovitý tvar a plné velikosti dosahují po odkvětu rostliny.

Kdo si nepřeje otevřenou vodní hladinu, může si místo jezírka založit mokřadní houštinu, která poskytne zázemí jak krásným blatouchům, tak i prospěšným živočichům.

Domácí bahenní bylina prospívá rovněž v blízkosti tekoucích vod, u potůčku či vodopádu. Dá se ale pěstovat i na balkóně, ve kbelíku nebo v přepůleném sudu.

Výsadba a péče

Než si rostlinu v zahradnictví či hobby marketu koupíme, ujistíme se, že má dostatek kořenů, aby se rychle ujala. Kořeny by měly být silné a bílé. Nikdy rostliny nevyrýpáváme z přírody!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěstování v koši – rostliny můžeme kdykoli snadno vyjmout a přemístit.

Trsík vyklepneme z plastového květináče a vysadíme do vlhké nebo bažinné zóny břehu tak hluboko, jak rostl v kontejneru.

Tam, kde není možná výsadba přímo do země, přicházejí v úvahu speciální děrované plastové koše. Jejich výhodou je to, že je můžeme kdykoli podle potřeby přemístit. K osázení použijeme substrát určený pro vodní rostliny. Zeminu zatížíme vrstvou štěrku, aby se při vkládání do jezírka či nádoby s vodou neodplavila.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rybniční substrát. Je dobře propustný a neobsahuje přidané hnojivo. Sazenice do něj vysadíme a důkladně upěchujeme.

Ve volné půdě se blatouch rok od roku rozrůstá oddenky, invazní však není. Občas se sám množí semeny, která vypadají z hvězdovitě uspořádaných plodů a plují po hladině, dokud nezakotví u břehu.

Nové rostlinky snadno získáme rozdělením vzrostlého trsu buď v létě, nebo záhy po zimě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Poslední úpravy. Aby se zemina nevyplavila a rostliny neuvolnily, přidáme nakonec vrstvu štěrku.

Pokud do léta nestačí sousední rostliny zakrýt již poněkud nevábně vypadající listy, odstřihneme je. Jinak blatouch nepotřebuje žádnou další péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám