Hlavní obsah

Chapadla zelené chobotnice utněte bubnem

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to zase tady! Díky příznivému počasí, kdy se střídají dny deštivé s teplými, roste tráva skoro do nebe. Její šlahouny se po zahradách a loukách roztahují jako chapadla zelené chobotnice. Nejlépe se s ní vypořádáte s bubnovou sekačkou.

Foto: Mountfield, .

Bubnové sekačky vyhledávají k sečení vysoké trávy nejen majitelé velkých zahrad, ale také drobní zemědělci a chovatelé.

Článek

„S tímto strojem může člověk sekat nejen běžnou zahradu, ale současně si nekompromisně poradí i s likvidací divoce rostoucí trávy. Tedy s jakýmkoliv smíšeným a nepravidelně udržovaným porostem – až 150 centimetrů vysokým,“ říká specialista na bubnové sekačky Petr Zahrádka. A dodává, že si kvalitní bubnovky poradí i ve svažitém a velmi těžkém terénu. Do takových míst se třeba lištová sekačka nemá šanci dostat, protože je konstruovaná jen pro sekání naprosto rovných ploch. Dokonce ji odbourá i obyčejná krtina nebo větší drn.

Na druhou stranu bubnová sekačka díky předsunutému a otevřenému žacímu bubnu s otočnou konstrukcí žacích nožů takové překážky lehce rozsekne nebo rozmetá. Je tedy nesrovnatelně praktičtější a má mnohem širší využití. Posečenou vegetaci navíc ponechává za sebou v řádcích, takže ji lze ze zahrady nebo louky snadno sklidit čerstvou, popřípadě na místě pohodlně usušit.

A ještě jednu obrovskou výhodu je potřeba zdůraznit. Bubnovky se velmi lehce obsluhují a nevyžadují žádné složité seřizování. Postačí jim i běžná údržba. „Ta je u bubnových sekaček díky jejich speciálnímu bubnovému systému sečení a robustní konstrukci velmi jednoduchá,“ potvrzuje Zahrádka.

Foto: Mountfield, .

Jedním z nejoblíbenějších modelů je Perla BDR 581 SP s kvalitním americkým motorem Briggs&Stratton o výkonu 6 HP. Odvede skvělou práci i v horských oblastech.

Při výběru vhodné bubnovky bychom měli hledět na několik věcí. Především by měla mít vlastní pohon kol, tedy by měla být samochodná. Se strojem, který je potřeba rozpohybovat lidskou silou, je totiž strašná dřina, stačí malý náklon terénu a ze sečení jsou rázem galeje. Na trhu jsou dnes k dostání už i bubnové sekačky s variátorem, tedy se zařízením, které umožňuje nastavit si pojezdovou rychlost podle individuálních potřeb.

„Podstatné je také to, aby sekačka měla kvalitní a výkonný motor a odolnou konstrukci se zesíleným rámem pro co nejnižší vibrace,“ říká odborník na tuto techniku Petr Zahrádka. Zajímat by nás ovšem měly i zdánlivé detaily, jako jsou ergonomicky tvarovaná a podle potřeby nastavitelná řídítka.

Reklama

Související články

Brácho, vyber mi sekačku

„Brácho, potřebuju sekačku, vyber mi nějakou,“ volal mi nedávno můj mladší sourozenec, který má o sekací technice asi takové povědomí jako básník o běžném...

Malý velký stroj zdokonalí vaši zahradu

Najdou se na vaší zahradě místa, kam se s běžnou sekací technikou nemáte šanci dostat? Vadí vám, že máte v těchto místech neupravený trávník? Ruší vás vysoká...

Výběr článků

Načítám