Hlavní obsah

Brácho, vyber mi sekačku

Novinky, Dana Novotná

„Brácho, potřebuju sekačku, vyber mi nějakou,“ volal mi nedávno můj mladší sourozenec, který má o sekací technice asi takové povědomí jako básník o běžném životě. Pro brášku samozřejmě už přibližně 40 let všechno, ale abych mu mohl zodpovědně poradit, musel jsem si podrobně zmapovat trh, zkrátka zjistit, co se u nás teď prodává.

Foto: Mountfield, .

Tento stroj je mimořádný ve všech směrech. Představuje absolutní špičku v oblasti konstrukce, kvality i pracovních výkonů.

Článek

S mým bratrem to není zdaleka jednoduché, respektive s jeho pozemky. Sekačku totiž bude využívat na zahradě u rodinného domu i na chalupě. Ta první je malá, rovná a bez problémů ji poseká průměrně výkonná elektrická sekačka. Ovšem druhý pozemek je spíše pro zahradní traktor. Má přes tisíc metrů a pro běžnou sekací techniku plno záludností v podobě krtinců, kopečků, jetele a podobných „chuťovek“, tolik charakteristických pro chalupářskou zahradu. Traktor ale bohužel nepadá v úvahu. V týdnu by ho asi nějaký dobrák šlohl a časté převážení je z mnoha různých důvodů vyloučeno.

Na obhlídce

S nadšením jsem při své návštěvě prodejen konstatoval, že rotační sekačky dneška se vyvinuly do mnoha různorodých podob a variant. Pojícím prvkem zůstává snad už jen nůž rotující v šasi stroje. Základní dělení se děje na základě typu motoru – buď elektrického, nebo benzinového. Volit potom lze také mezi samochodnou variantou, tedy tou, kdy sekačka využívá k pohybu vlastní pohon, a tlačenou-bezpojezdovou variantou – taková sekačka se musí tlačit. Pojezdem můžou být vybaveny nejen benzinové, ale i elektrické modely.

Ona zmiňovaná různorodost modelů rotačních sekaček vychází z různorodých potřeb, které se zase zakládají na různorodých pozemcích. Jinými slovy: rotačních sekaček je dnes na výběr velké množství, a to pro většinu typů a velikostí pozemků. Trendy posledních let navíc ukazují, že se výrobci nesnaží odlišit „pouze“ technickými parametry, ale také designem a ergonomií. Pryč jsou doby, kdy rotační sekačky vypadaly jedna jako druhá. V dnešní době už prostě lze vybrat konkrétní sekačku i podle vzhledu nebo jednoduše podle toho, zda dobře padne do ruky. Dobrá zpráva pro mého bráchu.

Sekačky pro bráchu

Oba jeho pozemky jsou velmi odlišné. Proto mi bylo od začátku jasné, že bude třeba vybírat sekačky dvě. Kromě patologických milovníků sekání si asi pro 1 000 m 2 plochy náročnějšího terénu nepořídí elektrickou sekačku s nízkým výkonem a malým záběrem nikdo. To chce velký benzinový stroj s pojezdem, vysokým výkonem a objemným košem. S tím se v podstatě automaticky pojí ocelové šasi, které se nekroutí, ještě lepší z hlediska odolnosti je potom slitina nebo galvanizovaná ocel. Pro bráchovy potřeby mě asi nejvíce zaujaly sekačky s přídomkem allroad nebo comfort , které se na jeho chalupě určitě neztratí. Skelety pevné jako skála, motory o výkonu až 6,5 koně, vícestupňové převodovky, široké, krátké a nízko položené odhozové tunely, objemné sběrné koše (až 80 l), které nevyžadují příliš časté zastavování kvůli vysýpání trávy – to vše a mnoho dalšího je zárukou úspěchu.

Co se týče druhé zahrady, tam je situace zcela jiná. Jen masochista by si tam vybral velký a těžký stroj s ocelovým šasi. A to brácha, aspoň je-li mi dobře známo, není. Proto mu doporučím malou benzinovou sekačku bez pojezdu a s plastovým šasi, anebo některý z elektrických modelů. Jejich výhodou je tichý chod, nízká hmotnost, minimální provozní náklady a nároky na údržbu. Na trhu lze najít i několik technologických „zajímavostí“ jako například sekačku s kolektorovým elektromotorem, která dokáže ušetřit až 50 % elektrické energie. Tato sekačka má příkon 650 W, ale její výkon odpovídá 1 400 W.

Teď už jen bráchovi nějak vysvětlit, že sekačky potřebuje dvě…

Reklama

Související články

Jak na krásný trávník na zahradě

Bez barvy a energie – tak po zimě vypadá většina trávníků. Jak je probudit k životu? Recept je jednoduchý a při dodržení správného postupu bude i váš trávník...

Jak vybrat správné hnojivo pro váš trávník

Základem zdravého a krásného trávníku je pravidelná péče o něj. A právě první jarní dny a rostoucí teploty jsou znamením, že je ten pravý čas začít...

Výběr článků

Načítám