Hlavní obsah

Každý kout v zahradě se dá stylově využít

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř v každé zahradě se najde místo, které se od jinak upraveného okolí něčím liší. Je prázdné, nebo naopak plné nepotřebných věcí, prostě kazí dojem. Ale i z odlehlého koutu, prostoru vedle garáže či u domku na nářadí mohou vzniknout útulná zátiší. Nevěříte?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou. Prázdné zákoutí u garáže vypadá žalostně a čeká na správné využití.

Článek

Už jen to, že zanedbané místo zbavíme harampádí, vymeteme z něj listí, srovnáme povrch a prosvětlíme okolní dřeviny, nás povzbudí a přinutí pokračovat. Najednou totiž uvidíme možnosti, které nabízí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odvážný nátěr proměnil židli a květník s treláží v ozdobu zahradního prostoru.

Chce to dobrý nápad

Zhodnocení situace napoví, jak prostor nejlíp využít. Svítí sem celý den sluníčko? Pak tu bude úžasné místo pro bazén. Pod vzrostlým stromem zase může vzniknout dětský koutek se zavěšenou houpačkou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jednoduchá úprava, jakou je prosvětlení koruny a obnažení kmenů původních dřevin (tisu), zanedbanému místu významně prospěje.

Mnoho nevyužitých ploch je chráněno před větrem a skryto před zraky zvenčí buď zdí, nebo živým plotem. Ty jsou ideální k založení odpočívadla pro nerušené chvilky volna.

Oživující prvky

Trocha barvy dělá zázraky! Díky barevnému nátěru získá oprýskaný plot nebo šedivá garáž svěží, moderní vzhled. Zatímco bledé odstíny do prostoru vnášejí světlo, vizuálně jej rozšiřují a rostliny před nimi lépe vyniknou, tmavé barvy jsou dominantní a velikost opticky zmenšují, což leckdy působí útulněji.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zavěšené lucerny a jiné dekorační prvky podtrhnou útulnou atmosféru.

Vítané jsou rovněž pestré barvy na zahradním nábytku a květináčích. Uplatnění najdou především tam, kde chybí možnost založení záhonů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trocha barvy dokáže divy. S odstíny, které najdeme na zahradě, nikdy nic nepokazíme.

Zrcadlo zavěšené na stěně vnese jiskru do stinnějších partií. Pro venkovní použití se nejlépe hodí bezpečný plast se zrcadlovým efektem.

Původní stav

Čtyři metry dlouhá stěna garáže je příliš obnažená a do zbytku zahrady vnáší ponurou atmosféru. Růst trávníku tu znesnadňují kořeny mohutného tisu a tzv. dešťový stín vrhaný zdí.

Řešení

Hráškově zelená barva rozveselila zeď garáže, rázem se z ní stala kulisa pro útulné zákoutí k odpočinku. Už nepůsobí tak masivně, protože ji zčásti skrývají dokonale zastřižené mahonie 4 a stálezelený břečťan 1.

Mezi výhony této samodržící popínavky visí zrcadlo. Místo, kam sluneční paprsky dopadají jen na několik hodin denně, se rozjasnilo.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Návrh na úpravu koutu vedle garáže

Přetvořená plocha je od trávníku oddělena zvlněným okrajem. V nejširším bodě měří 3 m, v nejužším bezmála 2 m. Drátěný plot po pravé straně garáže nahradila červeně natřená treláž s velkokvětým plaménkem 2. Před ní bylo ze žulových kostek vydlážděno kulaté patio, na které se vejde pohodlný zahradní nábytek.

Vedlejší ploška z téhož materiálu slouží jako přechod k cestičce z nášlapných desek a jako zpevněný podklad pro velké nádoby. Ty poskytují domov dvěma fuchsiím 9. Třetí zaujala pozici před vyholenými kmeny původního tisu 10. Fuchsie netolerují minusové teploty, proto musejí přezimovat v místnosti, kde nemrzne.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ostatní rostliny jsou dobře mrazuvzdorné a v zimě nabízejí hezkou podívanou. Na dlážděné patio navazuje stálezelený koberec z brslenu 3, jehož strakaté listy barví mrazík dorůžova. V mezích ho drží pravidelné zastřihávání. To platí i pro rozpínavý skalník 5 rostoucí nad kořeny vzrostlého stromu. Tomuto nenáročnému keři nevadí sucho, ani stín. Na jaře ho posévají drobné bílé kvítky a po zbytek roku červené plody, které chutnají kosům.

Okraj výsadby zjemňují chomáče kakostů oddenkatých 8. Nejenže krásně kvetou, ale svými načervenalými listy přispívají k zářivému podzimnímu ohňostroji.

Celoroční barvou se chlubí atraktivní dlužichy 6. Stylovým partnerem jsou jim rozježené ostřice 7, jejichž proužkaté listy schovávají okraje nášlapných desek a poloviny patia.

Trojice červeně natřených dřevěných sloupků společně s treláží, keramickou koulí, květináčem a zavěšenou lucernou dávají novému odpočívadlu energický ráz.

1 Břečťan obecný (Hedera helix) - nenáročná popínavá dřevina, stálezelené vykrajované listy, květy v dospělosti, šplhá do několika metrů, 2 kusy
2 Plamének (Clematis) Warszawska Nike - půvabná opadavá popínavka, jednoduché, až 18 cm široké purpurové květy od VI-IX, v. až 3 m, 2 kusy
3 Brslen Fortuneův (Euonymus fortunei) Emerald Gaiety - stálezelená dřevina s plazivými výhony, krémově panašované listy, v zimě růžový nádech, 9 kusů
4 Mahonie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) - stálezelený keř, lesklé osténkaté listy, od IV žlutá květenství, modře ojíněné bobule, v. asi 1,5 m, 2 kusy
5 Skalník poléhavý (Cotoneaster procumbens) - stálezelený hustý pokryvný keř, drobné bílé kvítky střídají lesklé červené plody, v. 15 cm, š. přes 2 m, 1 kus
6 Dlužicha (Heuchera) Palace Purple - trvalka s přezimujícími listy, v létě vysoká květenství, v. i š. okolo 40 cm, 18 kusůDlužicha (Heuchera) Palace Purple svádí přítomné svými velkými listy s kovovými odlesky a nevšedním purpurovým odstínem. Počátkem léta nakvétá až 60 cm vysokými, vzdušnými latami drobných krémových kvítků, které se výtečně hodí k řezu do vázy. Trvalka s rozměry okolo 40 x 40 cm vyžaduje světlé místo, dostatek živin a kvalitní drenáž. Přezimující trsy na jaře probereme a odstraníme z nich suché listy. Jednou za tři čtyři roky je vyzvedneme, zbavíme dřevnatých částí a přesadíme do čerstvé zeminy.
7 Ostřice japonská (Carex morrowii) Ice Dance - stálezelená okrasná travina, husté trsy, listy s krémovými proužky, v. i š. okolo 25 cm, 35 kusů
8 Kakost oddenkatý (Geranium macrorrhizum) Bevan’s Variety - vitální trvalka, kvete V-VII, červené podzimní listy, v. do 30 cm, š. až 60 cm, 9 kusů
9 Fuchsie (Fuchsia) Gartenmeister Bonstedt - přenosná nádobová rostlina, žilkované listy, dlouhé, šarlatově červené květy VI-X, v. asi 60 cm, 3 kusy
10 původní dřeviny - tis červený (Taxus baccata)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám