Hlavní obsah

Jak na krásný trávník na zahradě

Novinky, Dana Novotná

Bez barvy a energie – tak po zimě vypadá většina trávníků. Jak je probudit k životu? Recept je jednoduchý a při dodržení správného postupu bude i váš trávník jako ze žurnálu. Právě teď je ten správný čas začít s jarní péčí o něj. A prvním důležitým krokem je vertikutace.

Foto: Mountfield, .

Vertikutátory WOLF-Garten patří ke špičce na trhu. Mají výkonné motory, jsou stabilní a vyrobené z kvalitních materiálů. Jejich širokými výhozovými prostory se zbytky trávy dostávají snadno ven. Na snímku benzínové modely UV 35 BS a UV 40 BS.

Článek

Poradí si s travní plstí, mechem i zbytky sněžné plísně. Vertikutátor je stroj, který umí na jaře ošetřit trávník tak, aby po zimě rychle zregeneroval, začal dýchat a dostal se opět do formy. Stroj je na hřídeli vybavený svisle umístěnými vertikutačními noži, které umí šetrně naříznout travní drny. Naruší tím povrch a ke kořínkům trávy se snadněji dostanou voda, vzduch i živiny. Díky naříznutí tráva také výborně odnožuje a houstne. „Stroje mohou mít kromě vertikutačních nožů také vertikutační pružiny. Ty dokážou z trávníku odstranit veškeré nečistoty, jako jsou mech nebo zbytky staré trávy,“ vysvětluje specialista na vertikutátory Jaroslav Nováček.

Kdy nejlépe vertikutovat?

Jarní vertikutace by měla být provedena ihned na začátku jara, ve chvíli, kdy tráva začíná růst. Vhodné je počkat na to, až půda proschne, aby se po deštích promočený trávník vertikutátorem neponičil. Lehce povyrostlý trávník je dobré ještě před vertikutací posekat. Hloubku vertikutace pak nastavujeme v rozmezí od 2 do 4 milimetrů tak, aby mohl stroj efektivně trávník pročistit a zároveň ho neponičil.

Jaký stroj vybrat

Při výběru stroje se určitě vyplatí vsadit na kvalitu prověřené značky. Na trhu se dá vybírat z široké škály strojů elektrických i benzínových s různým výkonem a šířkou záběru. Vertikutátory elektrické jsou stroje, se kterými se velmi snadno manipuluje, a to díky nízké hmotnosti. Nevyžadují téměř žádnou údržbu, snadno se skladují a určeny jsou na malé nebo středně velké pozemky v dosahu zdroje elektrické energie. Výkonnější a profesionálnější jsou pak vertikutátory benzínové. „Benzínové stroje doporučuji pro práci na větších pozemcích. Mají výkonné čtyřtaktní motory a práce s nimi je velmi rychlá a efektivnější,“ radí Nováček.

Na co dát při koupi pozor

Před tím, než se pro nákup daného vertikutátoru rozhodnete, je potřeba si ho pořádně prohlédnout. Stroj je potřeba otočit a podívat se, jaký je počet a hustota vertikutačních nožů či pružin a v jaké hustotě bude stroj trávník prořezávat. „Dále je nutné se ujistit, že má vertikutátor pevnou a stabilní konstrukci a dostatečně prostorný výhozový otvor, kterým se zbytky trávy dostávají ven. Zespodu stroje by před vertikutačními noži naopak příliš velký prostor být neměl, aby se v něm ze zbytků trávy netvořily chuchvalce. To by mohlo způsobit, že by stroj přestal správně pracovat,“ vysvětluje Nováček a dodává: „Důležité je všimnout si také toho, jakým způsobem se nastavuje hloubka vertikutace – plynulé nastavení je lepší pro nože, které se opotřebí pomaleji.“

Co následuje po prvním kroku?

Poté, co trávník zvertikutujete, je potřeba dosít holá místa kvalitním osivem a pohnojit ho. Během vegetační sezóny se přitom doporučuje hnojení opakovat hned několikrát. Samozřejmostí je pak pravidelné sekání a zavlažování.

Reklama

Související články

Když bazén, tak v zimě. Ušetříte majlant

Letošní zima není nic moc. O to víc se už mnozí těší na léto. A k němu samozřejmě patří koupání. Pokud uvažujete o vlastním bazénu, pak je nejvyšší čas začít...

Připravte se na jarní prořez stromů

Příroda je v zimním spánku a zahrady i ovocné sady zejí prázdnotou. Právě únor a březen jsou však nejvhodnějšími měsíci pro jarní řez ovocných stromů, kterému...

Výběr článků

Načítám