Hlavní obsah

Není sníh, chybí vláha. A zahrady žízní

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima je z pohledu zahrádkáře mizerná. Sníh prakticky žádný nenapadal, a to znamená jediné. Že v půdě začíná být silný nedostatek vody.

Foto: Mountfield, .

Díky modernímu povrchovému čerpadlu je každodenní zalévání i v letních parnech doslova hračkou. Staré konve můžete poslat do šrotu. Na snímku model Tallas Electra.

Článek

A co teprve až přijdou parné letní dny. Aby zahrada netrpěla suchem, je nutné nespoléhat na přírodu a vzít věci do svých rukou. To znamená aktivně se postarat o pravidelný přísun vody ke všem stromům, keřům a na záhony s jarní výsadbou.

Zdroje jsou různé. O výhodě může hovořit ten zahrádkář, který má na pozemku nějakou nádržku na zachycování dešťové vody nebo vlastní studnu, rybníček či potok. Ostatním nezbývá, než draze platit životadárnou tekutinu prýštící z kohoutku. V prvním případě se neobejdeme bez vhodného povrchového nebo ponorného čerpadla. S jeho výběrem nám pomohou ve specializovaných prodejnách zahradní techniky. Ale otázka zní, jak si vybrat to pravé?

„Pro běžné zavlažování bych zvolil nějaký vícestupňový model z kvalitních materiálů, který má dostatečný výkon a více funkcí. Tedy vodní automat s průtokovým senzorem a tlakovým spínačem,“ říká specialista na zahradní techniku Aleš Mostecký.

Čerpadlo si ovšem nepořizujeme na jednu sezonu a proto je rozumné předem počítat i s možností jeho dalšího využití. Ať už je to připojení uceleného závlahového systému s více postřikovači nebo třeba tlakové myčky. Šikovným pomocníkem je malé elektrické ponorné čerpadlo konstrukčně uzpůsobené k zavěšení na okraj sudu nebo jímky.

Aby se voda z čerpadla nebo z vodovodního kohoutku dostala až na místo určení, neobejdeme se bez hadice. I tady platí, že bychom měli pečlivě vybírat. Na trhu jsou k dostání hadice všeho druhu. Pozor však na ty, které jsou vyrobeny z nekvalitních plastů nebo jsou jinak ošizeny.

„Hadice, která se láme a kroutí, je k vzteku. Proto upřímně radím zvolit hadice od osvědčených výrobců, které jsou z pevného a pružného materiálu a jejichž stěny tvoří více vrstev včetně pevné síťoviny. Takové se při zalévání nekroutí jak raněná žížala a jsou navíc odolné vůči promáčknutí i předčasnému stárnutí. Současně však zůstávají pružné, příjemné na dotyk a jdou dobře namotat,“ vysvětluje Aleš Mostecký.

Délku hadice samozřejmě volíme s ohledem na rozměry zavlažovaného pozemku, přičemž je rozumné mít dvou až třímetrovou rezervu navíc. Průměr hadice volíme podle průměru koncovky na čerpadlu. K samotnému připojení budeme potřebovat ještě kvalitní spojky a rychlospojky.

Praktickým tipem pro snadnější zavlažování je hadicový vozík, popřípadě hadicový naviják, který se dá upevnit na zeď. Díky nim budete mít hadici vždy po ruce a nebudete zápasit s jejím smotáváním a uložením.

Reklama

Související články

Když bazén, tak v zimě. Ušetříte majlant

Letošní zima není nic moc. O to víc se už mnozí těší na léto. A k němu samozřejmě patří koupání. Pokud uvažujete o vlastním bazénu, pak je nejvyšší čas začít...

Připravte se na jarní prořez stromů

Příroda je v zimním spánku a zahrady i ovocné sady zejí prázdnotou. Právě únor a březen jsou však nejvhodnějšími měsíci pro jarní řez ovocných stromů, kterému...

Výběr článků

Načítám