Hlavní obsah

Zima je ideální čas na důkladnou péči o sekačku

Novinky, nes

Zima je ideálním obdobím, kdy můžeme zahradní sekačce věnovat veškerou potřebnou péči a údržbu. Na všechno máme klid, s jednotlivými kroky není kam spěchat, protože nám na zahradě nedorůstá žádná tráva, kterou by už zase bylo potřeba posekat. Pojďme si tedy připomenout, čím vším se můžeme sekačce po celoroční namáhavé práci odvděčit a jak ji připravit na práci v roce letošním.

Foto: Mountfield

Součástí zimní prohlídky sekačky by určitě měla být kontrola vzduchového filtru a jeho výměna, pokud je příliš znečištěný.

Článek

Pokud jste zazimování a seřízení sekačky nesvěřili servisu, bude těch několik kroků na vás.

Palivo a olej

Prvním je péče o palivo. Jednou z možností je vylít/odčerpat zbylé palivo z nádrže sekačky. Druhou možností je přidat k němu stabilizátor paliva, který zabrání jeho znehodnocení. „Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru,“ vysvětluje Radovan Bureš z Briggs.

Neméně důležité je zkontrolovat množství a stav oleje. Výrobci sekaček doporučují vyměnit olej jednou za rok. Pozornost věnujeme především tomu, abychom použili doporučený druh. Olej můžeme vylít sami, podle návodu výrobce, eventuálně můžeme o jeho výměnu požádat v servisu.

Vylévání paliva i oleje ze sekačky může být pro méně zkušené majitele poněkud komplikované. Sekačku při tom nenakláníme do strany. Olej by se totiž mohl dostat buď do vzduchového filtru, který by ucpal, nebo k výfuku, kde by mohl při dalším spuštění vzplanout.

Foto: Viking

U kontroly žacího nože dbáme na správné naklonění sekačky. Při naklonění do strany riskujeme nateční olej do vzduchového filtru.

Vyčistit, promazat a utáhnout

Pravidelné čištění sekačky po každém jejím použití by mělo být samozřejmostí. Zimní období pak přímo vybízí k důkladnější očistě, protože máme dostatek času zajet kartáčem i na jinak hůře přístupná místa. Nikdy bychom neměli používat k čištění sekačky tlakovou myčku.

„Prošel jsem snad všemi fázemi, které se k čištění sekaček mohou vztahovat – to znamená, že během sezóny jsem nečistil skoro vůbec, pak jsem se propracoval k intenzivnímu čištění pomocí tlakové myčky. Výsledkem byla krásná sekačka, kterou mi známí záviděli.

Šok přišel až během posezónní opravy. Demontáž žacího stroje a unašeče byla velmi komplikovaná. Ložiska byla plná nečistot, rzi a skříň převodovky skrývala překvapení v podobě zahnívající hmoty. Příčinou uvedeného stavu je velice agresivní chování mokré travní kaše, ve které jsou díky teplu a vlhku nastartovány biologické procesy. Po této vlastní zkušenosti, násobené poznatky ze servisu prováděného pro příbuzné a samozřejmě podpořené zkušenostmi našich prodejců, jsem již sekačku nikdy vodou nemyl,“ popisuje vedoucí technik firmy Stihl Ing. Miroslav Kosička.

Po čištění pak můžeme rovnou také zkontrolovat jednotlivé pohyblivé součásti a podle potřeby je promazat. Řeč je hlavně o lanovodech, ložiscích, táhlech apod. Zkontrolujeme a dotáhneme i šroubové spoje.

Nabrousit ostří a nabít akumulátor

Zkušenější uživatelé by se rovněž neměli zapomenout věnovat žacím nožům sekaček. Ti méně zkušení, kteří si na jejich kontrolu a především broušení netroufají, opět navštíví se sekačkou servis, kde mohou požádat i o vyvážení.

U sekaček s elektrickým startérem je třeba dobít akumulátor. „Akumulátory se musí vždy skladovat v plně nabitém stavu, jinak hrozí tzv. sulfatace elektrod vedoucí k rapidnímu snížení kapacity. Tento jev nastává u plně vybitého akumulátoru již během několika málo hodin. Pro skladování je doporučeno suché a chladné prostředí (5-15°C). Během skladování akumulátorů dochází vlivem samovybíjecího efektu k samovolnému poklesu kapacity, proto je při dlouhodobém skladování vhodné akumulátor cca jednou za 3 měsíce plně dobít,“ doporučuje Filip Werner ze společnosti Mountfield.

Foto: Briggs&Stratton

Sekačku po všech procedurách uložíme na suchém, bezprašném místě a pokud možno ji ještě zakryjeme.

Zároveň doplňuje, že ideální je vždy zahradní stroj svěřit specialistům, kteří provedou odbornou kontrolu, servis a opraví nebo vymění vše, co je třeba. „Stejně jako auto musí do servisu na pravidelnou kontrolu, tak i zahradní technika musí být pořádně zkontrolována a ne každý má doma prostor a vybavení pro servis a údržbu svých strojů,“ dodává.

Skladování

Po veškerých údržbových pracích sekačku umístíme na suché bezprašné místo a ponecháme ji v přirozené poloze. Ideální je překrýt ji ještě plachtou.

Modely s akumulátorem ukládáme zásadně na místo, které je chráněno před mrazem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám