Hlavní obsah

Výzdoba ze zahrádky rovnou na vánoční stůl

Právo, Adéla Taitlová

K vánočním přípravám nepatří jen tradiční zdobení stromečku. Půvabné dekorace vyrobíme v mžiku a za pár korun z přírodnin, které rostou na naší zahrádce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květináčky s výplní

Článek

S přírodním materiálem se dobře pracuje, je levný a upravit se dá na tisíc způsobů. Rostliny poskytují spoustu nádherných surovin - od zajímavých květenství a plodů až po křivolaké větvičky, kůru a šišky.

Trocha barvy ve spreji jim dodá sváteční třpyt a promění je v přitažlivou vánoční okrasu. Zkuste to podle našich tipů.

Květináčky s výplní

Co dokáže kombinace čerstvých a sušených rostlin? Zdobné květináčky vyplníme krátkými zimostrázovými větvičkami.

Použít můžeme i cesmínu či mahonii, i tyto rostliny vydrží bez vody dlouho jako čerstvé. O správnou sváteční náladu se postarají suché hlávky červeně nalakovaného bělotrnu (Echinops ritro) a postříbřené šešulky měsíčnice roční (Lunaria annua).

Obě květiny, pakliže jsme je na podzim neseřízli, krášlí záhon ještě nyní. Ustrojené nádobky naaranžujeme buď do skupinky, nebo je opatříme jmenovkami a umístíme na prostírání každého ze stolovníků.

Věneček s plamínky

Stříbrošedé větvičky krásnohlávku (Leucophyta brownii) neboli drátovce mají lístky těsně přisedlé, jeví se jako bezlisté a tím mu propůjčují křehký vzhled.

Keřík pochází z Austrálie, mráz venku nepřečká. Než ho vyhodíme na kompost, odstřihneme všechny výhony a pomocí vlasce z nich vytvarujeme malé věnečky. Na ně tavnou pistolí upevníme borové šištičky a plodní tobolky mochyně židovské (Physalis alkekengi), které svým tvarem a barvou evokují mihotavé plamínky svíček.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Věneček s plamínky

Větvičky místo květů

Barborky ještě nevykvetly? Nevadí. Stejně dobře ve váze vypadají holé větvičky, zvlášť pokud se elegantně nakrucují.

Křivolaké výhony poskytuje např. dekorativní odrůda lísky obecné (Corylus avellana) Contorta nebo rychle rostoucí vrba Matsudova (Salix matsudana) Tortuosa. Do váziček z čirého skla nasypeme hrstku lístků stálezeleného zimostrázu (Buxus sempervirens) a okolo úzkého hrdla uvážeme zdobenou mašli nebo kousek řetězu z vánočního stromečku. Pak do nich vložíme na stříbrno obarvené větvičky, přizdobené leskle červenými kouličkami. Trojici postavíme na stůl blízko sebe, lépe tak vynikne.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Větvičky místo květů

Šišky pod sklem

Dvě tři šišky stačí k tomu, aby vánočně prostřený stůl získal luxusní nádech.

Vybereme větší, buclaté šišky, nejlépe z borovice (smrkové jsou příliš dlouhé a nelze je tak pěkně usadit). Jestliže jsou dřevité šupiny přitisknuté, znamená to, že obsahují moc vody. Aby se rozevřely, musíme je dokonale vysušit třeba na radiátoru. Pak šišky posprejujeme stříbrnou barvou, která je rozzáří jako drahocenný šperk.

Nakonec je uložíme pod skleněný zvon, eventuálně naaranžujeme do uzavřené lucerny. Spojení skla se stříbrnou a bílou barvou působí jemně a ušlechtile. Kdo dává přednost pestřejším barvám, přidá šlahoun z břečťanu a pár červených kuliček skalníku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šišky pod sklem

Stylové číše

Stříbrné číše skvěle poslouží jako vázičky pro hortenzii latnatou (Hydrangea paniculata). Květenství hortenzií jsou vděčným aranžérským materiálem.

Na uschlé květy použijeme lesklou barvu ve spreji, jinak by působily poněkud smutným podzimním dojmem. Výhony zkrátíme a zapíchneme do suché zelené hmoty pro floristy, tzv. oasis. Nezapomeneme připnout sametovou mašličku. Sněhový obláček zahalující okraje pohárů vytvoříme z buničité vaty.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stylové číše

Reklama

Související témata:

Související články

Elegantní hvězdy podzimní zahrady

Keře, které noční chlad převlékl do zlatého kabátu, vnášejí do podzimní zahrady lesk a fascinující paletu odstínů. I když nejsou tak ceněné jako poslední květy...

Největší zahrádkářské zajímavosti

Až se příště vydáte ven po zahradní pěšině, nepátrejte jen po nově vyrašeném plevelu. Všímejte si i toho, co se odehrává kolem. Možná vás překvapí, co všechno...

Výběr článků

Načítám