Hlavní obsah

Sídla a stavení, která chytí za srdce a vykouzlí úsměv na rtech

Novinky, nes

I vánoční čas bývá v mnoha domácnostech obdobím plánování změn, úprav a budování na zahradě u domu, nebo na chalupě. Vděčným prvkem, kterým je možné nejen nadchnout děti, ale přivést v úžas i sousedy, jsou dětské domečky. Jako inspiraci si maminky a tvořiví tatínkové na sociálních sítích čas od času sdílejí díla, která člověku svým precizním provedením a detailním zpracováním vyrazí dech. Přijměte proto od nás pro inspiraci několik nápadů.

Foto: Profimedia.cz

Kouzlo malé dílny Santa Clause vynikne zejména v čase Vánoc.

Článek

Jedním z výrobců, kteří jsou produkcí takových domečků vyloženě proslulí, je například pensylvánská rodinná firma Lilliput Play Homes. Jejím majitelem je Stephen Chernicky, který začal přesně tak, jak si většina z nás patrně představuje.

Před více než dvaceti let chtěl koupit zahradní domek na hraní pro svou tehdy malou dcerku. Jenomže na trhu s manželkou žádný uspokojivě vyhlížející nenašli.

Foto: Profimedia.cz

Důležitým prvkem každého domečku je nejen co nejreálnější vzhled, ale také napříkald otevíratelná okna a veškeré dveře.

Foto: Profimedia.cz

Chaloupka jako z pohádky

A tak se Stephen rozhodl potěšit svou malou princeznu Alyssu vlastnoručně vyrobeným dílem. Vymyslel si a zhotovil miniaturu viktoriánského sídla.

Nevynechal jediný detail. Všechno, co šlo, bylo funkční. Alyssa zářila štěstím a Stephenovi bylo jasné, že se právě výrobou dětských domečků chce do budoucna živit.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěné obklady v pastelových barvách, okénka doplněná okenicemi a sloupky na verandě. Roztomilému domečku k dokonalosti nic nechybí.

Foto: Profimedia.cz

Pořádnému dětskému domku nemůže chybět sem tam nějaká ta věžička. Ty dokonalejší lze dokonce připojit k elektrické síti.

Je zřejmé, že takto dokonalé dětské domečky se nevyrábějí jako sériové zboží, ale každý kus na zakázku. Jejich cena není zanedbatelná, nezřídka se v přepočtu pohybuje okolo 35 000 korun.

Výrobce proto s klientem pečlivě probere všechny detaily stavby, hlavní, nebo závěrečné slovo pak mívá potomek, pro nějž je stavba určena. Důležitá je vždy kvalita řemeslného zpracování a především preciznost provedení všech detailů.

Foto: Profimedia.cz

Dále, od hradu dále, nebo se stane neštěstí nenadálé! Hradní věž lze dobývat například šplhem po její zdi doplněné o lezecké chyty.

Výsledek je přitom už z principu mnohdy stejně fascinující, jako i trochu úsměvný. To když se díváte na malý, dokonale vyhlížející viktoriánský dům, který má plně funkční dveře, okna, verandičku s antickými sloupky...

A pak se podíváte ze strany, kde ze střechy vystupuje klouzačka. Ale právě to jsou ty prvky, které prozrazují skutečnou povahu domu a jeho pravého majitele.

Foto: Profimedia.cz

Mladá intelektuálka, s vlastním domem, hledá přítele k vážným schůzkám nad obrázkovými knížkami.

Foto: Profimedia.cz

Úsměvný detail - zatímco z jedné strany je domek k nerozeznání od reálné stavby, z druhé jeho skutečné majitele prozradí schůdky vedoucí ke klouzačce.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Budky a krmítka pro ptačí návštěvníky

Ptačí budka a krmítko mohou být ozdobou zahrady nebo okna domu. Víme-li, jaký druh ptactva se v našem okolí slétává, nachystáme jim úkryt podobný tomu, který...

Jak zazimovat zahradní jezírko s rybami

Zahradní jezírko s rybami je živým organismem. A jako takové, bez velké nadsázky, se brzy začne ukládat k zimnímu spánku. Jaké práce nás při jeho zazimování...

Výběr článků

Načítám