Hlavní obsah

Nevhodné venkovní ozdoby a dekorace mohou zcela zničit sváteční atmosféru

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál více rodin žijících v domcích místo koupě uříznutého vánočního stromečku nebo zdobení jeho plastové náhražky v interiéru vychází před Štědrým dnem do zahrady a tam si zdobí vlastní, živý stromek. Nesprávně zvolenými ozdobami lze ale sváteční atmosféru pořádně pokazit.

Foto: Bauhaus

Vánoční světelné dekorace stromů působí efektně hlavně večer.

Článek

Tradičním a v zešeřelé zahradě i nejpůsobivějším prvkem k ozdobě stromku jsou svítící řetězy. S těmi je však třeba zacházet rozumně. Ne všechny jsou totiž určeny pro použití venku. Experimentování s interiérovými proto přenecháme hazardérům a v obchodech se při výběru zaměříme na ty, které jsou jasně opatřeny nápisem IP 44 až 65, eventuálně s výrazným označením „Outdoor“.

Dalším symbolem, podle něhož se lze orientovat, je kapka v trojúhelníku. Pouze takové řetězy či jiné elektrické ozdoby odolají nepříznivému a vlhkému počasí.

Foto: Obi

Výzdobu venku umístěných vánočních stromků je vhodné barevně sladit se světelnými řetězy. K decentnímu zdobení se hodí jen drobná, spíše nenápadná světélka.

Většina světelných řetězů používá jako zdroje světla LED diody. Jejich velkou výhodou je, že se při svícení prakticky neohřívají, takže nehrozí, že by od nich vzplanuly na stromku jiné ozdoby, nebo že by dokonce poranily strom samotný.

Díky LED diodám je spotřeba řetězů minimální, proto není potřeba se omezovat a můžeme nechat strom rozzářit celý.

Foto: Obi

Světélka řetězů mohou mít různé barvy a tvary.

Jednotlivá světélka mohou mít nejrůznější tvary i barvy, a komu by to nestačilo, řetězy doplňují i jednoduchá dálková ovládání, s nimiž lze navolit požadovaný režim svícení či poblikávání.

Ačkoli nás tyto možnosti svádějí k vytvoření těch nejdivočejších světelných show, z estetických důvodů je stále lepší sladit barvu světel řetězů s ostatními ozdobami. Přece jenom zdobíme stromeček, ne pouťovou atrakci.

Foto: Á La Maison

Pro dekoraci venkovních stromků volíme takové ozdoby, které dokáží odolat vlhku a větru. V každém případě je důkladně připevníme.

Samotné vánoční ozdoby na stromeček vybíráme především s ohledem na to, že také ony musí umět odolat nepříznivému počasí, tedy že budou vystaveny větru, dešti a sněhu. Ideální jsou proto výrobky z plastu, keramiky, polyesteru atd. Při jejich instalaci věnujeme velkou pozornost tomu, abychom je pevně ke stromu uchytili.

Foto: Ikea

Vděčnou barvou pro vánoční dekorace je červená. S jejími odstíny nic nezkazíme.

Z hlediska barev se letos nemusíme nijak nutit do konkrétního odstínu jen proto, že je právě v kurzu. Kdo by se ale přece jenom chtěl inspirovat, může volit například kouřové kombinace šedé a bílé, pařížskou modrou či stříbrnou.

Jinou možností jsou pastelové barvy, zvláště pak modrá, růžová a smetanová. Kdo má raději kovové lesky, nechť se zaměří na měděné, stříbrné a matně zlatou. Ze zastřených odstínů můžeme vyzkoušet fialovou, khaki či smaragdově zelenou. A ti jedinci, kteří mají rádi jasné syté barvy, pak určitě neprohloupí se žlutou, šmolkově modrou, oranžovou a jako vždy – s červenou.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Budky a krmítka pro ptačí návštěvníky

Ptačí budka a krmítko mohou být ozdobou zahrady nebo okna domu. Víme-li, jaký druh ptactva se v našem okolí slétává, nachystáme jim úkryt podobný tomu, který...

Výběr článků

Načítám