Hlavní obsah

Který jiný stroj dokáže ušetřit vaše peníze a tělo?

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vybrat jako zdroj tepla pro domácnost? Z pohledu dostupnosti, ceny a ekologické přívětivosti se jeví jako dobrá volba osvědčená klasika – dřevo. Řada lidí se ale obává nepohodlí a námahy při jeho přípravě. Pokud je to i váš případ, máme pro vás řešení: štípačky dřeva.

Foto: Mountfield, .

Zásoby dříví mohou být díky štípačkám PowerLog hotové už za jediné odpoledne.

Článek

Neustále rostoucí prodeje krbových kamen a štípaček dřeva svědčí o velké renesanci zájmu o topení dřevem. Je tu ale jedna „komplikace“ – příprava palivového dřeva. Lidé se zaleknou nejen fyzické námahy, ale i časové náročnosti. Buď na topení dřevem rezignují úplně, anebo přistoupí ke kupování už naštípaných polen. Tím se ale poněkud vytrácí ono finanční kouzlo, protože naštípaná polena jsou podstatně dražší.

Naštěstí existují stroje, díky nimž se z přípravy palivového dříví stává příjemná zábava. Štípačky dokážou být až 5krát rychlejší než sekyra, během 15 minut s nimi lze zvládnout až 15 metrových klád. To znamená, že v průběhu jediného odpoledne budete se štípačkou schopni zpracovat takové množství dřeva, které domácnosti se standardní spotřebou vydrží na celou topnou sezónu. To je s pomocí sekyry nebo kalače nemyslitelné, o zcela neporovnatelné míře fyzické námahy nemluvě.

Stroj do každé domácnosti

„Na trhu můžete najít více typů štípaček, nicméně jako nejvhodnější pro běžné účely vidíme hydraulické stroje v rozmezí štípacího tlaku 5 až 10 tun a ve variantách horizontální a vertikální,” říká odborník Aleš Mostecký.

Horizontální „pětitunka“ vyhoví uživatelům, kteří si přitápějí příležitostně. Poradí si i s poleny jejichž délka přesahuje půl metru. Její výhodou je nízká hmotnost (ideálně do 45 kg), která v kombinaci s funkčními kolečky umožňuje bezproblémovou manipulaci nebo skladování.

Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání větších objemů dřeva. Jednou z nejvyhledávanějších variant je „šestitunka“, která si poradí s poleny dlouhými 20 až 104 cm. Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 20 až 130 cm. Při takovémto výkonu je žádoucí elektrický motor s třemi fázemi, který daleko méně zatěžuje elektrickou síť.

Jakou vybrat?

Ať už zvolíte horizontální nebo vertikální variantu, standardem by měly být kvalitní použité materiály, které v kombinaci s celokovovou robustní konstrukcí zajišťují dlouhodobou a bezpečnou službu stroje. Je to ovšem standardem pouze u modelů těch nejkvalitnějších výrobců, na našem trhu lze totiž stále pořídit řadu strojů, jejichž jediná přednost spočívá v nižší ceně (která se však záhy může pod náporem poruch či nedokonalých pracovních výsledků nepříjemně relativizovat).

Standardem u kvalitních modelů jsou rovněž technická řešení, která pomohou nejen k perfektním pracovním výsledkům, ale zajistí také komfort při práci a vyhoví podmínkám bezpečnosti. Jde například o variabilní konstrukci štípacího klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit, obouruční ovládání štípačky, které šetří fyzické síly a předchází případnému poranění při práci, snadno polohovatelný pracovní stůl, díky němuž lze zpracovávat polena v širokém rozpětí délky (20 – 130 cm) a mnoho dalších prvků.

S výběrem své štípačky si dejte na čas, hledejte informace, navštěvujte prodejce. Nezapomínejte, že u podobných strojů hraje prim kvalita, jedině potom vám bude štípačka sloužit dlouhá a dlouhá léta. Jedním z vodítek, jak takovýto stroj najít, by mohly být prodloužené záruční lhůty, servisní zázemí prodejce a různé nadstandardní služby (např. odvoz stroje až do domu).

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak zkrotit divokou krásku s ostrými zoubky?

Všichni ji známe. Mnozí by ji chtěli vlastnit. Mnozí ji potřebují. Nezřídka podněcuje naší fantazii, nutí nás pojmenovávat ji jmény z říše dravých šelem. Jsou...

Prohřejte domov záblesky ohně

Praskající dřevo a teplo sálající z živého ohně - atmosféra zimních večerů se může stát realitou. Topení v krbových kamnech začíná být opět trendy. Je to cesta...

Výběr článků

Načítám