Hlavní obsah

Prohřejte domov záblesky ohně

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praskající dřevo a teplo sálající z živého ohně - atmosféra zimních večerů se může stát realitou. Topení v krbových kamnech začíná být opět trendy. Je to cesta vedoucí k přírodě a k zakořeněným tradicím, a zároveň varianta vytápění, která se ve vztahu k rostoucím cenám energií vyplatí. Při vytápění krbovými kamny můžete náklady snížit i o polovinu.

Foto: HAAS+SOHN, .

Krbová kamna Azul mají díky pískovcovému obkladu luxusní design.

Článek

Při výběru krbových kamen je důležité zvolit správný výkon a vytápěcí schopnost. Ty se zpravidla určují podle velikosti prostor, které chceme vytápět. Zohlednit je potřeba také to, zda je objekt zaizolován nebo ne.

„Pokud si pořídíte kamna s příliš slabým výkonem, budete je muset přehřívat, což může vést k jejich popraskání a celkovému znehodnocení. Naopak při silném výkonu budou prostory přetopené a výkon kamen budete muset tlumit,” vysvětluje specialista na krbová kamna Aleš Mostecký. Kromě velikosti vytápěných prostor je nutné vědět, jaký je tah komínu a průměr kouřovodu.

Základní variantu představují kamna teplovzdušná, kdy teplo sálá ze samotných kamen a vytopí místnost, ve které jsou nainstalována. V tomto případě jde o doplňkový zdroj energie, vedle kterého funguje ještě další zdroj tepla. Vyšší kategorií jsou pak kamna s výměníkem. Ta se dají napojit na nově vybudované nebo stávající teplovodní rozvody a vytopit s nimi můžete pohodlně další části domu nebo bytu.

Velmi oblíbená a s nádechem klasiky. Kachlová kamna jsou tradičním českým výrobkem a díky ruční výrobě kachlí je jisté, že je každý kousek originál. „Kachlová kamna jsou velmi efektivním zdrojem tepla. Mají totiž keramický obklad, který ho uvolňuje ještě dlouho po vyhasnutí ohně. V porovnání s plechovými kamny teplo z kamen kachlových sálá až 3 x déle,“ dodává Mostecký.

Foto: Archiv, .

Model kamen Grand Mini disponuje terciárním spalováním, které zvyšuje účinnost kamen a snižuje spotřebu paliva.

Při výběru krbových kamen rozhoduje řada faktorů, jako barva, design nebo funkce, kterými daná kamna disponují. Velmi efektivní je terciární spalování, při kterém se zužitkují zbytkové plyny a zvyšuje se tak účinnost kamen a snižuje spotřeba paliva.

Užitečná je také funkce externího přívodu vzduchu nebo tzv. Clean technology, což je systém dokonalého spalování, který zajistí nižší produkci prachových částic, nižší spotřebu a také snadnější čištění. Mezi nejmodernější patří topení v tzv. peletových kamnech, která fungují bez složitější obsluhy. Po naprogramování umí palivo automaticky zapálit i regulovat teplotu. Na pelety je v kamnech zabudovaný velký zásobník, díky kterému vydrží v provozu až několik dní.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Jak zkrotit divokou krásku s ostrými zoubky?

Všichni ji známe. Mnozí by ji chtěli vlastnit. Mnozí ji potřebují. Nezřídka podněcuje naší fantazii, nutí nás pojmenovávat ji jmény z říše dravých šelem. Jsou...

Aby přečkal zimu, musí být trávník zdravý

Mech a zbytky staré trávy – možná to tak nevypadá, ale trávník dostal během léta pořádně zabrat. U travních drnů se postupně nashromáždila plsť a trávník má...

Výběr článků

Načítám