Hlavní obsah

Aby přečkal zimu, musí být trávník zdravý

Novinky, Dana Novotná

Mech a zbytky staré trávy – možná to tak nevypadá, ale trávník dostal během léta pořádně zabrat. U travních drnů se postupně nashromáždila plsť a trávník má problém dýchat a přijímat vodu a živiny. A právě podzim je ideální pro péči pomocí vertikutátoru. Ten nejenže trávník probudí opět k životu, ale připraví ho také na blížící se chladné období.

Foto: Mountfield, .

Elektrický vertikutátor je lehký a vhodný pro malé i středně velké zahrady. Model UV 32 EV si poradí i v členitém terénu.

Článek

Vertikutace je nezbytná

Vertikutátor je stroj vizuálně podobný sekačce na trávu. Jeho funkce je však jiná a to díky svislému umístění nožů a pružin na hřídeli stroje. „Vertikutárory s noži umí nařezávat travní drny a tráva poté odnožuje, neboli houstne. Snadno také trávník zbaví stařiny a mechu. Stroje s pružinami jsou ve vyhrabávání mechu a odumřelých zbytků trávy o něco efektivnější, trávník dokonale vyčešou a zbaví všech nečistot,“ vysvětluje odborník na vertikutaci Jaroslav Nováček.

Vertikutace by se neměla provádět ve chvíli, kdy je travní porost pod náporem ostrého slunce nebo naopak nadměrně podmáčen po déle trvajících deštích. Před začátkem práce je potřeba nastavit správnou hloubku vertikutace, aby trávníku zásah neublížil. Ta by neměla přesáhnout 4 milimetry. Vertikutací vyčesaná travní plsť se pak dá sbírat již během vertikutace do sběrného koše stroje nebo jednoduše z trávníku vyhrabat hráběmi.

Elektrika nebo benzín?

Při výběru vertikutátoru je potřeba vycházet z toho, jak velkou travní plochu chceme vertikutovat. V případě menších zahrad a dostupnosti elektrické energie je vhodné vybrat vertikutátor elektrický. Jeho pohyb po zahradě je sice limitován kabelem, stroj je ale lehčí, tišší, skladnější a také méně náročný na údržbu. „Benzinové stroje jsou proti elektrickým výkonnější. Mají silnější motory a větší záběr, takže práce s nimi je mnohem rychlejší. Bez potíží zvládnou i rozlehlé travní plochy,“ doplňuje Nováček.

Závlaha a hnojení

Krásný trávník potřebuje na podzim kromě ošetření vertikutátorem také přísun vody a dávku podzimního hnojiva. To musí mít rozdílné složení než hnojivo používané ve vegetačním období. Převládající složkou v podzimním hnojivu je draslík, který posílí travní kořeny a připraví ho na zimu. Pokud vertikutaci vzniknou v trávníku holá místa, je vhodné je dosít kvalitním travním osivem. Do půdy pak můžeme trávě doplnit i jemný křemičitý písek, který jí velmi prospívá.

Reklama

Související články

Se šikovným čerpadlem ušetříte

Také vás polévá horkost, když dostanete účet za spotřebu vody? Přitom je možné významně ušetřit. Například při zavlažování zahrady lze chytře využít přírodních...

Jak správně vybrat plynový gril?

Závan větru vás přiměje nasát vůni ve vzduchu. Stejně jako zvěř zbystří instinkty při zachycení pachu, i vy zpozorníte při vůni, která vás dráždí pod nosem....

Výběr článků

Načítám