Hlavní obsah

Palisády, schody a zídky elegantně rozdělí zahradu na specifické zóny

Právo, Karolina Černá

Rozdělit zahradu do jednotlivých zón můžeme prvky z různých materiálů. Nejméně náročné na pozdější péči, odolné a přirozené jsou kámen a betonové imitace.

Foto: PRESBETON (6x)

Klasická zídka zpevňující svah zároveň odděluje travnaté plochy, s obrubou vymezuje záhon. Přírodní štípanorumplovaný Artik Stone za 69 Kč/kus bez DPH.

Článek

Kamenná zídka či stěna oddělují různé části zahrady a zároveň dobře zpevňují svah, podobně jako do něj zapuštěné tvárnice, osazené květinami.

Foto: HRDINA PÍSKOVCE

Zídka držící svah a kamenné schodiště.

Zídky a stěny

Zvolíme-li na zídku přírodní kámen, pak nejlépe štípaný pískovec a lomový neopracovaný kámen.

U zídky vyšší než 90 cm řešíme kvůli stabilitě a samonosnosti opěrnou konstrukci a zapuštění základů do hloubky 15 až 20 cm, která už v našich podmínkách nezamrzá.

Foto: PRESBETON

Tvárnice poslouží ke zpevnění svahu i jako květináče. Cena 99 Kč/kus bez DPH.

Opěrnou zídku s výškou přes 1,5 m zapustíme do betonového základu. Zídka je samonosná, když šířka odpovídá rozměru kamene, ideálně 40 cm. Suchá zídka má mít sklon 10 až 15 stupňů.

Provlhnutí zídky odspodu zamezí kamenná drť v základu či kačírek. Mezi zdí a svahem vybudujeme drenážní vrstvu, např. z vrstvy štěrku a půdního zásypu nebo z netkané textilie, podkladového štěrku a zásypu z kačírku s vloženými drenážními perforovanými trubkami.

Foto: HRDINA PÍSKOVCE

Na sucho pokládaná zídka z přírodního pískovce působí jako přirozená hradba.

S vytvořením zídky nám pomohou betonové tvarovky s hrubším pórovitým povrchem, většinou v barvě pískovce, pořízené v hobby marketu. Mívají oválný, čtvercový či lichoběžníkový tvar a lze je stavět do oblouku plasticky, v různých sklonech (podle systému bloků a zámků).

Zachytávají půdní vlhkost, v bočních stěnách mají drážky pro umístění zavlažovací trubky s kapénkovou závlahou. Tvárnice se pokládají obvykle na sucho (bez malty, betonu) do štěrkopískového podsypu. Dorovnávají se a vyplňují zeminou.

Foto: INOXX DESIGN

Plný nebo střídavý gabionový plot – nerezový systém, který si můžeme navrhnout sami. Cena od 1200 Kč/m2.

Gabion poslouží jako volná stěna při rozdělení zahradního prostoru, k dorovnání terénu i jako protihlukový plot. Jedná se o suchou, vodopropustnou stavbu, drátěnou konstrukci (pozinkovaná pevná nerezová síť pravidelného tvaru) vyplněnou nejčastěji hrubším lomovým nebo přírodním kamenem různého typu a velikostí.

Používá se také betonová drť nebo recyklovaný stavební materiál. Stejnou roli jako gabiony splní drátěné konstrukce plněné zeminou, případně pískem s názvem bastiony.

Foto: INOXX DESIGN

Detail různého typu kamene v gabionu.

Stavbu zídky a gabionu můžeme svěřit i do rukou zahradního architekta, který navrhne optimální umístění, tvar, materiál rezonující s prostředím zahrady včetně rostlin, které budou kvést po většinu roku.

Foto: HORNBACH

Venkovní dlažba Rita z traver. břidlice za 79 Kč/m2 a betonový plot určují hranice zahradní zeleně.

Palisády, obruby a lemy

Palisáda zpevní mírně svažitý zahradní terén a oddělí záhony od cest. Můžeme ji využít ke kaskádovým zahradám, slouží k rozdělení dvou odlišných terénů. Může být tvořena plastovými nebo dřevěnými moduly. Nepotrpíme-li si na palisádu pravidelného tvaru, zvolíme přírodní kameny.

Foto: PRESBETON

Hnědá reliéfní palisáda Roto vymezí prostor vyvýšenému okraji skalky. Cena 129 Kč/kus bez DPH.

Dalším lemovacím prvkem jsou zahradní obruby. V různých barvách a pravidelných tvarech je nalezneme v hobby marketech. Mohou být z plastu, hliníku, umělého kamene nebo betonových imitací.

Existují také skryté obruby, téměř neviditelně oddělující jakékoli povrchy. Skrytý obrubník je konstruován tak, že ho lze instalovat do výšky povrchu terénu.

Foto: PRESBETON

Zdobnější reliéfní břidlicový lem odděluje terasu a záhon s květinami. Cena 156 Kč/kus bez DPH.

Lemy kolem bazénů a zahradních jezírek bývají součástí nabídky venkovní dlažby. Vzhledem k jejich poloze při okraji mohou být odlišeny barevně, kresbou, mozaikou a hlavně ošetřeny protiskluzově.

Foto: PRESBETON

Travní lem jako dělítko mezi trávou a plochou s mulčovací kůrou za 8 Kč/kus.

Schody, chodníky a nášlapy

V případě pěších ploch dbáme na protiskluznost materiálu, ať už jde o přírodní, či umělý kámen, nebo imitaci z betonu. Vhodné jsou hrubší povrchy, u betonových imitací může být vrchní část materiálu poseta říčními valounky a kamínky. Povrchy lze ošetřovat přípravkem s anti-slip přísadou.

Aby se chodník po čase nerozpadal a nevlnil, stavíme ho na suché, rovné podloží. Pozor dáváme na blízkost stromů se silnými povrchovými kořeny, které dokážou narušit i bytelný chodník.

Foto: HORNBACH

Dlažba Simona má díky drobnému kamenivu protiskluzný povrch. Využít ji můžeme na chodníky, terasu. Cena 89 Kč/kus.

U chodníků a pěšin volíme širší přístupové cesty k domu (kolem 1,5 m) a obvykle také nejpevnější. Chodník v šířce jednoho metru či větší nášlapy mohou tvořit cestu po zahradě. Pěšinám mezi záhony a řadami s keříky stačí šíře 50 cm nepravidelné pokládky z kamínků, oblázků či štěrku.

Schody z přírodního i imitovaného kamene působí dekorativně a odolávají slunci, vodě i mrazu. S léty získávají patinu, barva přírodního kamene postupně tmavne. Do svahu je zasazujeme pevně, aby nedošlo k úrazu. V harmonii s palisádami, nášlapy a obrubami ze stejného materiálu působí dekorativně.

Foto: PRESBETON

Přírodní reliéfní nášlapy za 119 Kč/ks bez DPH.

Nášlapy mohou mít různé tvary, vtipné jsou ve tvaru chodidel. Instalujeme je jako vyvýšené stupně nebo zabudované do terénu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám