Hlavní obsah

Ohřev vody v bazénu svěřte sluníčku. Pracuje rádo a zadarmo

Novinky, Kamil Krček

Využívání sluneční energie patří v posledních letech k nejoblíbenějším způsobům, jak si zajistit příjemně teplou vodu i v zahradním bazénu.

Foto: .

Díky solárnímu ohřevu si prodloužíte koupací sezónu až na 6 měsíců.

Článek

„Solární ohřev se snadno instaluje a je nenáročný na obsluhu. Zařízení – tedy solární panel speciálně konstruovaný pro bazény – se prostě zapojí do filtračního okruhu za pískovou filtraci,“ říká odborník na tyto technologie Jaroslav Pištěk.

„Pískovou filtrací přefiltrovaná voda vtéká do solárního panelu, kde se ohřeje a příjemně teplá se vrací zpět do bazénu. Jde vlastně o koloběh, přičemž pohyb vody v  systému zajišťuje čerpadlo pískové filtrace,“ doplňuje základní informaci Pištěk s tím, že se solární ohřev dá instalovat k jakémukoli bazénu, který je vybaven pískovou filtrací.

Podle odborníků dokáže solární ohřev zvýšit teplotu vody v bazénu až o 6 °C, a to bez nároku na nákladné zdroje energie. Díky tomu můžete mít o několik týdnů delší koupací sezónu. Je jasné, že čím déle se slunce do panelu opírá, tím je ohřev efektivnější. Proto bychom měli panel umístit na místo, na které dopadají alespoň po šest hodin denně přímé sluneční paprsky.

Zvolíte-li šikmou instalaci na střeše, na zdi nebo na plotu, orientujte panel směrem k jihu až jihozápadu. Optimální sklon panelu je v běžné sezóně od května do září mezi 30–45 stupni. A jak velký by panel měl být? O tom je dobré se poradit s bazénovým odborníkem.

„Záleží na objemu vody v bazénu. Například pro bazén s objemem do 20 m3 se používá panel s plochou 3,6 m2, pro bazén s objemem do 30 m3 pak panel velký 5,4 m2. Pro potřeby objemnějších bazénů lze mezi sebou pomocí bazénových hadic pospojovat i několik panelů. Je ovšem potřeba mít dostatečně výkonnou filtrační jednotku, aby víc panelů, jak se říká, utáhla,“ vysvětluje Jaroslav Pištěk s tím, že k dostání jsou deskové panely různých velikostí nebo i spirálové ohřevy.

Pokud se člověk nechce spoléhat na sluneční energii, tedy na rozmary letního počasí, může si pořídit na ohřev bazénové vody místo solárních panelů speciální tepelné čerpadlo. To dokáže nezávisle na slunečním svitu prodloužit koupací sezónu od jara až do podzimu. Někteří prodejci nabízejí zákazníkům bazény ve zvýhodněných sadách, tedy už se solárním ohřevem nebo tepelným čerpadlem a další potřebnou výbavou, jako je písková filtrace, bazénové schůdky a bezplatná doprava s montáží.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

S čím na střih keřů a živých plotů

Tvoří dokonalou zelenou kulisu každé zahrady, péče o ně je ale nezbytná. Keře a živé ploty potřebují minimálně dvakrát do roka zastřihnout - a to nejen kvůli...

Se šikovným čerpadlem ušetříte

Také vás polévá horkost, když dostanete účet za spotřebu vody? Přitom je možné významně ušetřit. Například při zavlažování zahrady lze chytře využít přírodních...

Výběr článků

Načítám