Hlavní obsah

Schovanému bazénu liják nevadí

Novinky, Cyril Janeček

Věřili byste, že během jediné letní bouřky mohou nad našimi hlavami křižovat i tisíce blesků?

Foto: Mountfield, .

Bazénové zastřešení nabízí mnohem komfortnější koupání a velmi usnadňuje péči o vodu i samotný bazén.

Článek

Když do toho přijde i přívalový déšť a krupobití, je na potíže zaděláno. Záhony jsou udusané jako mlat a úroda sklizená. Ale co to udělá se zahradním bazénem? Zhoršují bouřky kvalitu vody ke koupání? Podle odborníků jen zčásti a navíc se lze velmi úspěšně bránit.

Předně ale platí jedno základní pravidlo. „Během prudké letní bouřky bychom se neměli ve vodě - v řece, v rybníku, ale ani v bazénu - zdržovat,“ nabádá plavecký instruktor Jan Hána.

Samotnému bazénu během letních dešťů v zásadě nic nehrozí. Ale přívaly deště spolu se silným větrem zanáší do bazénu spoustu prachu, pylu, trávy a dalších nečistot, které výrazně přispívají ke zhoršení kvality bazénové vody a k jejímu zakalení nebo zezelenání. Majitel bazénu pak musí vrátit vodu do normálu, a to intenzivnějším čistěním a filtrováním a použitím větších dávek bazénové chemie.

Dá se tomu ale velmi úspěšně bránit. Stačí bazén zastřešit. „Posuvné zastřešení rodinného bazénu s sebou přináší i celou řadu dalších výhod,“ upozorňuje specialista František Všetečka.

„Tak například teplota vzduchu pod jeho klenbou je díky solárnímu efektu o poznání vyšší, než teplota venkovní. A tím pádem je i voda v bazénu teplejší a na koupání mnohem příjemnější než v bazénu, který zastřešený není. Koupat se tedy můžete nejen během chladnějších letních dnů a večerů, ale současně si koupací sezónu prodloužíte od časného jara až do pozdního podzimu. Podobný efekt nabízí i lamelové zakrytí,“ říká Všetečka. Odborníci navíc doporučují kombinovat zastřešení nebo lamelové zakrytí bazénu spolu s některým ze systémů ohřevu vody. Ideálně s tepelným čerpadlem.

Pro mnoho lidí je zastřešení bazénu důležité ještě z jednoho důvodu. Kvůli bezpečnosti. Zastřešení bazénu totiž účinně brání nechtěnému pádu osob, zejména malých dětí, ale třeba i domácích zvířat, do bazénu.

„Pokud zastřešení nemáte, je rozumné před přicházející bouřkou bazén alespoň přetáhnout speciální bazénovou krycí plachtou a dobře ji ukotvit,“ radí František Všetečka s tím, že zakrývat zahradní bazén bychom měli i na noc a vlastně kdykoliv, kdy se nekoupeme. Právě kvůli tomu, aby se do něj zbytečně nedostávaly všelijaké nečistoty, které pak zbytečně přidělávají práci s jejich odstraňováním a následným ošetřením vody.

Reklama

Související články

Podle čeho vybírat zahradní gril

Každoročně jste na jaře a v létě zváni na grilovací party k přátelům, kolegům nebo příbuzným. Že ale toužíte vzít grilování do vlastních rukou? Chce to...

Jak si vybrat solární sprchu

Skvělým způsobem, jak zadarmo získat teplou vodu k venkovnímu umytí a osvěžení, je solární sprcha.

Výběr článků

Načítám