Hlavní obsah

Domácí úroda z truhlíku je vždy po ruce

Právo, Hana Šmidrkalová

Už se vaše okna naplno rozzářila pestrými květy muškátů, petúnií, surfinií, verben, aksamitníků a spoustou dalších oblíbených letniček? Kromě květin ale v truhlících a květináčích můžete pěstovat bylinky, ovoce i zeleninu. Nevěříte? Stačí si jen zvolit správný druh a vědět, jak na to.

Foto: Jiří Antal

Balkónová rajčátka Vilma (červená) a Venus (oranžová) už si našla své příznivce.

Článek

Vhodná odrůda pro pěstování v květináči musí mít dostatečně kompaktní tvar, nesmí mít příliš hluboké nebo široké kořeny, musí dávat hojnou úrodu z několika málo rostlin.

Foto: Jiří Antal

V nádobách můžeme pěstovat i různé saláty nebo salátovou „baby“ řepu.

Báječné je, když kromě toho, že zvolená rostlina dává chutnou úrodu, také dobře vypadá - může mít třeba zářivé květy, výrazné listy nebo zajímavou podzimní barvu, což znásobí její hodnotu.

Foto: Jiří Antal

Ze salátovek pro pěstování v nádobách vybíráme krátké tzv. minisalátovky, které mají plody asi 15 cm dlouhé. Takovou odrůdou je např. Minisprint F1, která kvete pouze samičími květy.

Jahody

Existuje mnoho různých odrůd, mohou rodit od začátku léta až do podzimu, záleží na odrůdě.

Můžou se pěstovat v pytlích, květináčích, okenních truhlících, hliněných hrncích s otvory (známé petrželáky) a v závěsných košících.

Oblíbenou odrůdou je Rujana. Chutí, vůní i velikostí plody připomínají lesní jahody. Je to nenáročná, výrazně rezistentní (odolná) odrůda vůči plísním, nevadí jí sluneční úpal.

Další vhodnou odrůdou je Temptation. Tento druh jahodníku má trsy s květy a plody na dlouhých výhonech, takže se často označuje jako tzv. převislé jahody. Plodí od začátku června a podle počasí vydrží až do začátku září.

Na oblibě získávají i jahody typu skalniček s drobnými, ale chutnými plody Baron Solenmacher.

Lilek

Hodí se pro teplá, chráněná stanoviště. Koncem léta má až šest lesklých černofialových plodů.

Foto: Jiří Antal

Také lilkům se v truhlících, zvláště těch samozavlažovacích, dobře daří.

Pro pěstování ve větší nádobě nebo v pěstebním pytli jsou vhodné odrůdy Bonica nebo Mini Bambino.

Fazole

Odrůdy Purple Teepee nebo Golddukat mají velmi zajímavou barvu lusků, hodí se pro okenní truhlíky, pěstební pytle nebo květináče. Do vyšší nádoby se hodí zakrslá popínavá odrůda Hestia, která má červené a bílé květy.

Červená řepa

Nejlepší kvalitu mají kořeny o velikosti golfového míčku. Odrůdy Pronto a Monaco se dobře pěstují v květináčích a pěstebních pytlích. Odrůda Action je ideální jako miniřepa.

Karotka

Je nutné vybrat odrůdy s krátkými kořeny, např. Amini, Mignon, nebo kulatokořenné Parmex či Rondo. Dají se pěstovat v květináčích, okenních truhlících či v pěstebních pytlích.

Foto: Jiří Antal

Do truhlíku můžeme zasít i mrkev. K tomuto účelu je jako stvořená kulatá mrkvička Rondo

Paprika

Plody můžeme sklízet zelené, nebo je necháme zčervenat. Odrůdy Redskin (vysoce výnosná) a Apache jsou pro pěstování v miniprostoru ideální, populární je i sladká paprika Hamík.

Foto: Jiří Antal

Ze sladkých paprik je pro nádoby vhodný např. Hamík, který tvoří drobnější, avšak velmi chutné plody.

Rajčata

Nejozdobnější jsou odrůdy s malými plody, tzv. třešňová (cherry) rajčata, zejména odrůdy Totem a Tornado.

Nádobu vybírejte obezřetně

Pěstební nádoba musí být vyrobena z materiálu, který neškodí rostlinám. Některé dřevěné nebo kovové nádoby opatřené ochranným nátěrem mohou obsahovat chemické látky, které jsou pro rostliny jedovaté.

Foto: Jiří Antal

Nejrůznější chilli papričky jsou pro pěstování v nádobách ideální.

Sázka na jistotu: Pokud si nejsme jistí nezávadností nádoby, vyložíme ji plastovou fólií, aby se škodlivé látky nedostaly do substrátu.

Foto: Jiří Antal

Na terase můžeme použít i větší nádobu - v našem případě posloužila odložená dřevěná bečka.

Drenáž je nezbytná: Pro pěstované rostliny je životně důležité, aby přebytečná voda mohla z nádoby odtékat. Proto je na místě zkontrolovat drenážní otvory, případně do nádoby, která otvor nemá, vložte na dno silnou vrstvu hrubého štěrku, který přebytečnou vodu zachytí.

Co se vejde do truhlíku

  • okurky nakládačky
  • chilli papričky
  • sladká paprika
  • keříčková rajčátka
  • baby salátová řepa
  • směs hlávkových salátů
  • mrkvička
  • jahody
  • lilky
  • kudrnatá petržel
  • pažitka

Saláty z parapetu

Saláty v truhlících pěstujeme vyseté nahusto. Odtrháváme pak jednotlivé listy, které narostou mnohem dříve než celé hlávky. 

Velikost nádoby: Každá nádoba musí pojmout dostatek zeminy nebo substrátu, aby se v ní rostlině dobře dařilo nejméně po dobu jednoho vegetačního období, nesmí být příliš lehká, mohla by se převracet. Velikost a tvar nádoby mají korespondovat s rostlinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám