Hlavní obsah

Co s bazénem před odjezdem na dovolenou?

Novinky, Zdeněk Suchánek

Chystáte se na týden nebo dva odjet na dovolenou a nevíte, jak se postarat o váš zahradní bazén? Poradíme vám.

Foto: Azuro, .

Článek

Postarat se o rodinný bazén před tím, než jej na pár dní opustíte, je důležité proto, abyste v něm po návratu našli vodu stále pěkně čistou a připravenou ke koupání. Takže jak na to?

Podle bazénového experta Stanislava Doubka byste měli nejdříve překontrolovat čistotu filtrační náplně v pískové filtraci a rovněž vyčistit filtrační košíčky ve skimmeru a v čerpadlu filtrace. Expert doporučuje pískovou náplň řádně propláchnout. U kvalitních pískových filtrací je to jednoduché, stačí otočit páčku na čerpadle a náplň se sama automaticky vyčistí. Pak je nutné vysát ze dna bazénu všechny drobné nečistoty.

Dále je potřeba upravit kvalitu vody:

- pomocí testeru překontrolujte hodnotu pH a v případě odchylek ji upravte na požadovanou hodnotu, která se pohybuje v rozmezí od 7, 0 do 7, 4.

- testerem změřte také obsah chlóru ve vodě, pokud je potřeba, tak jej upravte na hodnotu mezi 0,3 až 0,5 mg/litr vody

- jako prevenci proti tvorbě řas doporučují odborníci aplikovat k tomu určený přípravek jako je například Azuro ALG nebo Aquamar Algaestop.

Na závěr byste měli zajistit, aby voda v bazénu měla stálý přísun správného množství chlóru, který ji dezinfikuje. Pokud nevlastníte automatický dávkovač, použijte plovoucí, do něhož vložte chlorové tablety.

Existují také praktické multifunkční tablety, které už obsahují všechny přípravky pro komplexní péči o vodu. „Vzhledem k tomu, že bazén bude mimo provoz, můžete zvolit pomalejší režim dávkování. Pokud nemáte nad bazénem bazénové zastřešení, zakryjte jej klasickou krycí plachtou,“ uzavírá Stanislav Doubek.

Písková filtrace by měla po celou dobu nepřítomnosti alespoň jednou za den přefiltrovat celý objem vody. Máte-li souseda kamaráda, poproste ho, aby se obden zašel podívat, zda filtrace běží, jak má.

Po návratu z cest byste měli mít vodu stejně čistou jako před odjezdem.

Reklama

Související články

Královská moc pro každou zahradu

Když lev projde po stepi, je to magická chvíle. Síla, vznešenost a jakási samozřejmá, až netečná dravost. To vše je přítomno v každém přimhouření oka nebo...

Podle čeho vybírat zahradní gril

Každoročně jste na jaře a v létě zváni na grilovací party k přátelům, kolegům nebo příbuzným. Že ale toužíte vzít grilování do vlastních rukou? Chce to...

Výběr článků

Načítám