Hlavní obsah

Okrasné květy různých tvarů i barev pro každý balkón

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně je to tady! Muškáty, petúnie a jiné sezónní květiny už mráz nemůže ohrozit, a tak mají volnou cestu na čerstvé povětří. Nepotrvá dlouho a balkóny, terasy i okenní římsy díky nim rozkvetou do krásy ve všech barvách duhy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Osteospermum, libora a minipetúnie vyzařují harmonii. Na každém květu najdeme růžovou barvu.

Článek

Dlouhé a bohaté kvetení je to, co balkónovky umějí nejlépe. Pokud jim věnujeme alespoň trochu laskavé péče, budou nás provázet celým létem jako věrní přátelé.

Štědrá nabídka druhů a odrůd nám dává téměř nevyčerpatelné možnosti při kombinování. Tady je pár nápadů, jak si truhlíky a květináče letos pěkně osázet.

Tón v tónu

Nádoby, v nichž se scházejí nejrůznější odstíny jedné barvy, nanejvýš s přidáním bílé či stříbřité, vždy působí klidně a uspořádaně. Nejoblíbenější jsou kombinace laděné do růžova nebo do fialova.

Najdeme v nich třeba keříčkové osteospermum (Osteospermum), trpasličí liboru (Lantana camara) a převislé minipetúnie (Calibrachoa).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ačkoli kvetou muškáty a minipetúnie ve stejném odstínu, vynikají dobře díky rozdílnému tvaru a kontrastně zbarvenému truhlíku.

Přidat můžeme sladce růžovou ostruhatku (Diascia). Půvabný fialový obláček vznikne se sporýši (Verbena), kuriózně tvarovanou vějířovkou (Scaevola), nestařcem (Ageratum) a bujnou všelichou (Brachyscome) doplněnou o stříbrolistý starček (Senecio cineraria).

TIP: Pokud se rozhodneme vysadit vedle sebe rostliny ve stejné barvě květů, měly by si konkurovat tvarově. O to, aby patřičně vynikly, se postará i odlišně zbarvená pěstební nádoba.

Působivé kontrasty

Vzrušující napětí vyvoláme prostřednictvím kontrastně zbarvených květů. Tradičním sestavám vévodí oslnivé trio s rudými muškáty (Pelargonium), zlatožlutými dvouzubci (Bidens ferulifolia) a drobnokvětými sanvitálkami (Sanvitalia speciosa).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vzrušující napětí vyvolávají ostré přechody mezi třešňově červenou šalvějí, mandevilou a žlutozelenou povijnicí batátovou.

Mimořádně povzbudivě působí modrofialové torénie (Torenia) s citronově žlutými aksamitníky (Tagetes tenuifolia).

Luxusní nádech získá letní byt vystlaný velkými meruňkovými květy begonie hlíznaté (Begonia x tuberhybrida), bělostnými hledíkovkami (Nemesia fruticans) a sytě fialovými otočníky (Heliotropium arborescens), které kolem sebe rozšiřují vanilkovou vůni. Ale ne všechny, proto si odrůdy před koupí nejprve očicháme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kombinování balkonovek se dá skvěle užít. Okenní římsa ověnčená tisíci kvítky neumí nic jiného než ohromovat.

TIP: Na pomoc si můžeme přizvat listy. Co třeba neokoukané spojení planoucí šalvěje (Salvia splendens), třešňově červené mandevily (Mandevilla splendens- pozor při manipulaci s ní, je jedovatá!) a povijnice batátové (Ipomoea batatas) s dlouhými výhony nakysle zelenožlutých listů?

Velký obdiv sklidí oranžové gazánie (Gazania) v objetí purpurových listů tzv. africké kopřivy (Solenostemon).

Chladivé opojení

V horkém letním odpoledni je pohled na květy ve studených barvách skoro stejně osvěžující jako přítomnost vody. Prim hraje bílá a modrá. Zelené rostliny je přirozeně doplňují.

Vyznavače jednoduchého a přitom vytříbeného stylu osloví spojení minipetúnií a nadýchaných polštářů pryšce (Euphorbia) Diamond Frost, jehož obliba každým rokem strmě stoupá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stovky drobných bělostných kvítků pryšce Diamond Frost a minipetúnie se rozlévají přes okraj jako mořská pěna.

Styl romanticky pojatých zahrad podmalovávají velké dekorativní mísy s bleděmodrými obláčky lobelek (Lobelia erinus), bílými hledíkovkami, petúniemi a bakopou (Sutera diffusus), která volně přepadává přes okraje.

TIP: Jde to i bez květů. S rostlinami, jejichž listy zdobí bílé skvrny a stříbrné jínění, vykouzlíme neméně pohledné svěží kombinace. Hodí se smil řapíkatý (Helichrysum petiolare), popenec (Glechoma hederacea) a panašovaný břečťan (Hedera).

Jeden květ ve dvou barvách

Některým rostlinám šlechtitelé nadělili dvě barvy na jediném květu. Ty svoji krásu dokážou v nádobě obhájit samostatně. Ale nic nepokazíme, když k nim vybereme partnery v neutrální zelené nebo v jedné z barev, která se objevuje na květu. Proslulými strakáči jsou velkokvěté petúnie a fuchsie (Fuchsia).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dvě barvy v jednom květu. Velkokvětá proužkatá petúnie v růžovém truhlíku přičaruje veselou náladu.

Fuchsie svými podlouhlými květy často připomíná roztančené baletky s barevně odlišnou sukýnkou. Velké nálevkovité květy petúnií zdobí jinak zbarvené lemování, středová očka nebo dokonce výrazné proužky.

TIP: Pokud se o místo dělí víc pestrobarevných variet, pořídíme jim raději nádobu v neutrálním šedém nebo terakotovém odstínu. Naopak samotnou strakatou varietu perfektně doplní květináč v barvě blízké té, co dominuje na květu.

Pestrá směs

Celá nauka o barvách jde stranou. Nekonvenční smýšlení a experimenty jsou povoleny a vůbec nesejde na tom, že květinové kreace působí, jako by vypadly z mixeru.

Pěstitelské tipy

Polední úpal a hluboký stín nesvědčí téměř žádné balkonovce. Mnohé z nich trpí na návětrné straně. Po dešti se zase těžko vzpamatovávají velkokvěté petúnie.

Voda jim slepuje květy, které pak zahnívají. Rostlinám dopřejeme čas. Jsou-li stále řídké a málo kvetou, o třetinu je zkrátíme. Brzy se rozvětví a nasadí nová poupata.

Důležitý přísun živin zajistíme speciálním hnojivem pro kvetoucí balkonové rostliny. Pozor, při nadměrném hnojení rostliny churavějí a přestávají kvést! Při problému se žloutnutím mladých lístků, kterým trpívají minipetúnie, všelicha či torénie, aplikujeme výživu se zvýšeným obsahem železa.

Četnější zálivka v horkých dnech je samozřejmostí. Voda z květináčů musí volně odtékat. Uvadlé květy pravidelně odstraňujeme. Existují však i tzv. samočisticí typy, např. sanvitálky, minipetúnie či bakopy, jejichž květy po uvadnutí samy opadají nebo je překryjí nové. 

Jeden příklad za všechny: Z okenních truhlíků se valí vodopády z růžových a červených netýkavek (Impatiens), lososových, oranžových a žlutých begónií, žlutých sanvitálek, bílých petúnií a fialových vějířovek. Taková rozpustilá společnost září do dálky jako drahokamy a vyvolává úsměv při každém pohledu. A o to tu jde především.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám