Hlavní obsah

Královská moc pro každou zahradu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když lev projde po stepi, je to magická chvíle. Síla, vznešenost a jakási samozřejmá, až netečná dravost. To vše je přítomno v každém přimhouření oka nebo zachvění svalu, to vše dosvědčuje neskutečnou moc. Královskou moc. A podobných pocitů se neubráníte ani při setkání se zahradními traktory – králi zahrad.

Foto: Mountfield

Skuteční králové českých zahrad.

Článek

Zahradní traktory už dnes patří ke standardnímu vybavení tuzemských garáží či domků na nářadí. Důvody jsou nasnadě. Traktor totiž není jen suverénní sekací stroj, ale využijete ho i celoročně na různé práce kolem domu, jeho všestrannost je mimořádná.

Ghost Rider řádí na zahradě

Pomyslnou základní kategorii traktorů tvoří tzv. ridery. Jde v podstatě o velké sekačky s objemným košem a sedadlem. Práce s nimi je ale výrazně pohodlnější (sedí se na nich) a rychlejší. Díky umístění motoru pod sedadlem má obsluha skvělý výhled na sečenou plochu, a proto se manévry mezi stromy, keři či jinými překážkami obejdou bez jakýchkoli problémů. Pojezd rideru se ovládá pomocí manuální převodovky (zpravidla pětistupňová), anebo hydrostatické převodovky. To je obdoba automatu, jaký známe z automobilů, a do složitějšího terénu s množstvím překážek ho lze jenom doporučit.

Královské způsoby

Ve srovnání s ridery mají zahradní traktory výkonnější motory (až 24 koní), objemnější sběrný koš (až 360 l) a větší záběr sekačky (až 122 cm). Ta je osazena dvěma noži, které zaručí perfektní kvalitu sečení. Volte traktor, který má „plovoucí“ sekačku a ideálně s antiskalpovacími kolečky. Takový model totiž bude kopírovat povrch terénu a nepoškodí (nesedře) trávník.

Při výběru konkrétního stroje si ale dejte také pozor na tvar a šířku odhozového tunelu. Měl by být co nejširší a především přímý. V opačném případě by sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával. „Doporučuji se přímo u prodejce na odhozový tunel zeptat a nechat si ho ukázat. Je to jeden ze základních předpokladů, aby traktor správně fungoval,“ říká odborník na sekací techniku Jaroslav Nováček.

Dalším předpokladem jsou motory. Jednoválcové či dvouválcové motory od špičkových výrobců Briggs & Stratton a Kawasaki nepřinášejí pouze dostatečný výkon, ale vynikají také spolehlivostí a dlouhou životností. Stejně jako v případě riderů i traktory mohou být vybaveny převodovkou manuální nebo hydrostatickou, ovládanou pedály.

U moderních traktorů se v poslední době klade kromě funkčnosti velký důraz na komfort obsluhy. Tomu odpovídá výbava, zahrnující například: elektromagnetické spínání sekačky, zvukovou signalizaci zaplněnosti koše, tempomat, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem, světlomety (dokonce i LED) a mnoho dalších prvků, jež bychom hledali spíše v seznamu příplatkové výbavy současných automobilů.

Jak už bylo řečeno v úvodu, velkým trumfem traktorů je jejich univerzalita, která dovoluje celoroční využití. Stačí jen připojit vhodné příslušenství. Vozík poslouží k převozu materiálu, trávu prodýchá provzdušňovač a čistič trávníku pomocí ohebných metliček porost doslova vymete. Nezbytností pro všechny, kdo o svůj trávník pečují, je travní válec a postřikovač. V zimních měsících se zase traktor promění v odklízeče sněhu. V tom mu pomůže sněhová radlice a rozmetadlo.

Reklama

Související články

Jak správně vybrat novou sekačku

Odebrala se vaše stará sekačka do věčných sečišť? Nebo prostě jen z jakéhokoli důvodu uvažujete o změně? Potom je tento článek určen právě pro vás. Dali jsme...

Sekati robotem

Nová životní filozofie. Objevování nového prostoru, nových možností. Jiné plynutí času, jiné vnímání světa. Procítění svobody… A o čemže je vlastně řeč? Přece...

Výběr článků

Načítám