Hlavní obsah

Hrachor potěší i v květináči

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná ještě dřív než se pokocháme pohledem na jeho půvabné květy, zavřeme oči a zhluboka se nadechneme. Omamná vůně hrachoru vonného totiž patří k těm nejkrásnějším z říše rostlin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Okouzlující tvar, omamná vůně. Díky šlechtitelské píli můžeme vybírat z pokladnice barev a jejich kombinací.

Článek

Místo se pro něj určitě najde v každé zahradě. Když ne ve volné půdě na záhonu, tak v květináči, kde mu je také dobře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hrachor vonný

Pěstování v nádobě má jednu velkou výhodu: snadno ji přemístíme podle libosti všude tam, kde si zrovna přejeme svěží, sladce květinovou vůni.

Jak se postarat o to, aby i na omezeném prostoru kvetl hrachor dlouho a bohatě?

Šest kroků k úspěchu

Příprava půdy

Hrachor jako každá jiná letnička vydává veškerou svoji energii k růstu v jediném roce, kdy musí vyklíčit, narůst, vykvést a vytvořit semena. Není divu, že k tomu potřebuje spoustu živin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

Do zeminy před výsevem zapracujeme štědrou dávku dobře rozleželého hnoje nebo kompostu. Koupit můžeme substrát se startovacím hnojivem, které vydrží působit několik týdnů.

Popínací opora

Výhony hrachoru jsou dlouhé až tři metry. Vedeme je vzhůru po opoře, k níž se přichytávají tenkými úponky. Do květináče se nejlépe hodí jehlanovité obelisky, které snadno zhotovíme z větví prořezaných stromů nebo z prutů lísky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

Vybereme pět šest rovných výhonů širokých asi jako malíček a zapícháme je k okrajům nádoby. Vrchol svážeme. Mezi pruty propleteme tenčí poddajné větvičky. Skvělé jsou pružné výhony z přísavníku. Vypadá to dobře a konstrukci to zpevní.

Výsev

Ven vyséváme od konce dubna do konce května. Ke každému prutu vysejeme po dvou semenech. Do volné půdy by to muselo být o něco víc, protože tam na ně číhají nenasytné myši.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

Semena jsou tmavá, kulatá a velmi tvrdá. Nemusíme je však ani nařezávat, ani předmáčet. Spolehlivě vyklíčí bez naší pomoci. Prstem je zatlačíme do hloubky 2 až 3 cm. Rostlina tak lépe zakoření a bude silnější než při mělkém výsevu.

Důležitá voda a výživa

Osetou nádobu zalijeme konví s nasazeným kropítkem. Voda semínka probudí k životu a při životě později udržuje celou rostlinu. Půda v květináči vysychá rychleji, nutná je proto častější zálivka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

Květináč musí mít volné odtokové otvory, aby nedocházelo k zahnívání. Jakmile hrachor začne kvést, přimícháme do vody jednou za deset dnů dávku hnojiva pro rajčata, která mu dodá potřebné živiny.

Zaštípnutí

Jen co semenáče vytvoří první dva až tři páry listů, vyštípneme z nich hlavní výhony. Možná se to zdá drastické, ale jen tak se rostliny bohatě rozvětví a přinesou mnohem více květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

Pryč s uvadlými květy

Záhy po odkvětu vytváří hrachor luskovité plody se semeny. Jakmile semena uzrají, začíná rostlina odumírat, protože splnila svůj úkol, započala novou generaci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

Abychom se z květů radovali déle než pár týdnů, musíme uzrávání semen zabránit. Jak? Pravidelným odstraňováním odkvetlých stonků. Nejlépe hned při uvadání, nejpozději však, jakmile se objeví malé zelené tobolky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stálý přísun čerstvých květů si zajistíme pravidelným řezem do vázy. Ve vodě vydrží asi čtyři dny.

Hrachor vonný - Lathyrus odoratus

Jednoletá popínavá rostlina vzhledem připomínající hrášek. Náleží do velké čeledi bobovitých, kterou sdílí s jetelem, zlatožlutou kručinkou a s oblíbenou záhonovou trvalkou vlčím bobem. Zvláštní trojdílné květy jsou poměrně velké a často mají zkadeřený okraj.

V rukách šlechtitelů vzniklo mnoho okouzlujících variet v pestré škále barev, odstínů a barevných kombinací. Chybí snad už jen žlutá. Hrachory milují slunce. Čím víc paprsků dopadá na otevírající se květy, tím intenzivněji se rozvine jejich vůně. Rozkvetou-li za podmračeného počasí, sice zavoní, ale mnohem jemněji. Při dobré péči a pravidelném řezu květů do vázy vydrží kvést od června do září.

Čím více bereme, tím více dostáváme

Vůni si můžeme přinést i do bytu. Ve váze vypadají květy hrachoru skvostně samostatně nebo třeba s růžemi, fialami a kontryhelem. Ve vodě sice dlouho nevydrží, jen okolo čtyř dnů, to ale není problém.

Rostliny nám zajišťují čerstvý přísun květů celou sezónu. Čím víc totiž květní stonky stříháme, tím bohatěji rostlina nakvétá, protože jí nedovolíme zestárnout. To až na konci sezony se vyplatí nechat lusky dozrát, abychom si nasbírali semena pro příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám