Hlavní obsah

Jak správně vybrat novou sekačku

Novinky, Dana Novotná

Odebrala se vaše stará sekačka do věčných sečišť? Nebo prostě jen z jakéhokoli důvodu uvažujete o změně? Potom je tento článek určen právě pro vás. Dali jsme si tu práci a podrobněji jsme se zabývali současným trhem s rotačními sekačkami.

Foto: Archiv, .

Tichý chod, nízká hmotnost, minimální provozní náklady a nároky na údržbu – to jsou elektrické sekačky.

Článek

Zjistili jsme, že nabídka je pestrá a bohatá. Dokonce možná až příliš. Běžný zájemce o sekačku se totiž v nepřeberném množství typů strojů a také reklamních taháků může snadno ztratit. Jak tedy postupovat při výběru toho nejvhodnějšího stroje?

Tiché a nenáročné

Velká skupina rotačních sekaček se dělí na elektrické a benzinové. Výhodou modelů poháněných elektromotorem je tichý chod, nízká hmotnost, minimální provozní náklady a nároky na údržbu.

Při našem průzkumu jsme našli i několik technologických „zajímavostí“, které vznikly především na základě ekologicko-ekonomického akcentu, jenž je pro současnost obecně příznačný. Za všechny jmenujme pohledný stroj Blue Power 37 E, jehož kolektorový elektromotor dokáže ušetřit až 50 % elektrické energie. Tato sekačka má příkon 650 W, ale její výkon odpovídá 1 400 W. K dalším přednostem patří výborné výsledky při sečení, sběru a mulčování, které dosahuje zásluhou zdvojeného nože.

Pro velké zahrady

„Přestože jsou elektrické sekačky primárně určeny na menší pozemky, lze i v tomto segmentu narazit na varianty s pojezdem, tedy samochodné stroje, které mají vlastní pohon a které není třeba tlačit. Stále sice platí jisté omezení dané nutností přívodu elektrické energie, nicméně s takovouto sekačkou je možné pohodlně pracovat i ve složitějším terénu,“ komentuje odborník na sekací techniku Jaroslav Nováček.

Rotační sekačky poháněné benzinovým motorem využijete na středních až velkých plochách, přičemž je nasnadě, že pro dosažení maximálního pohodlí při práci budete volit opět modely s pojezdem. Ve výbavě těchto strojů by neměl chybět variátor nebo vícerychlostní automatická převodovka, jež umožňuje změnu rychlosti jízdy, a výkonný motor, kterému nevadí ani všelijaké výmoly nebo kopce, ale ani tráva vlhká od ranní rosy nebo deště. Co se pohonných jednotek týče, špičku představují agregáty Briggs & Stratton, Honda a GGP, jež se vyznačují snadným a spolehlivým startováním a mimořádnou životností. Nejvyspělejší modely disponují systémem 4v1 – tzn. zvládnou sběr, mulčování a zadní i boční odhoz trávy.

Typická je dnes snaha producentů sekaček o co největší efektivitu strojů v kombinaci s maximálním pracovním komfortem uživatele. Jako jeden z vrcholů tohoto snažení může být chápán model MTF 5320 PD ES, jenž lze nastartovat pomocí klíčku jako v automobilu. Elektrický startér je v těsné blízkosti madel, takže ani není nutné se k nastartování shýbat. Kromě toho disponuje sekačka systémem Ready Start, který umožňuje spuštění stroje bez nutnosti nástřiku paliva a bez využití sytiče.

S výběrem nespěchejte

Sekačka patří mezi nejexponovanější stroje v sezoně, proto byste měli volit kvalitu (pokud nechcete sekačku měnit každý rok). Jedním ze základních předpokladů k dobré koupi je návštěva několika různých prodejců, kteří budou ochotni a schopni poskytnout relevantní radu a doporučení.

Dalšími stroji z oblasti zahradní techniky se budeme zabývat v některém z dalších článků. Čekají nás například traktory, ridery, křovinořezy, bubnové či strunové sekačky, zkrátka zahradní technika, kterou v tomto ročním období nejvíce potřebujete a na kterou se nyní vztahuje spousta zajímavých akčních a několikadenních nabídek tuzemských prodejců.

Reklama

Související články

Kdy pro bazén? Teď je správný čas

Do příchodu léta ještě nějaký měsíc zbývá, ale lidé se už shánějí po bazénech. Bude pokračovat jejich boom? A proč je bazén výhodné koupit právě teď?

Jak nastartovat trávník po zimním spánku

Pravidelné sekání, zavlažování, kvalitní osivo a hnojivo. Kroky pro dosažení krásného a zdravého trávníku jsou obecně známé. To, co bychom ale určitě v rámci...

Výběr článků

Načítám