Hlavní obsah

Jak docílit krásně zeleného a zdravého trávníku? Dosít a pohnojit

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je trávník na vaší zahradě po zimě vyčerpaný, bez barvy a energie? Je nejvyšší čas, aby prošel jarní očistnou kúrou. Nezbytné je ho na jaře zvertikutovat, odstranit travní plsť a umožnit mu opět dýchat, přijímat vodu, světlo i živiny. Co by ale mělo následovat dále? Dosetí a pravidelné hnojení.

Foto: Redakce, .

Kvalitní osivo je základ pro krásný a zdravý trávník.

Článek

Kvalitní travní osivo je základ

Dosíváte, obnovujete nebo zakládáte nový trávník? Ve všech případech je nutné vybrat kvalitní travní osivo. Správně vybraná travní směs je totiž předpokladem k tomu, aby se trávník stal dokonalou vizitkou vašeho domu, chaty nebo chalupy. Důležité je při výběru osiva volit směsi od renomovaných výrobců, kteří se vývojem a výzkumem travních směsí věnují dlouhodobě. Trávník by měl mít nízký vzrůst a hustý drn - aby rostl místo do výšky do šířky. Díky těmto vlastnostem bude totiž extrémně hustý a při jeho sečení bude vznikat méně odpadu. Dále je potřeba si všimnout regeneračních schopností, rezistenci vůči nemocím i vymrzání a také rychlosti klíčení travního osiva.

Trávník okrasný, sportovně využívaný nebo umístěný ve stínu?

Při výběru bychom měli mít jasno, pro jaký účel bude osivo sloužit. Travní směsi leze rozdělit na 3 typy. „Osiva pro okrasné trávníky se hodí k rodinným domům, jsou odolná vůči zátěži, nenáročná na údržbu a jsou ideální pro každodenně využívané zahrady i okrasné parkové plochy. Osiva pro zatěžované trávníky jsou určena pro zahrady s vysokou zátěží a pro sportovní plochy. Mají skvělé regenerační schopnosti a zároveň jsou odolné vůči vysoké zátěži,“ vysvětluje odborník na travní směsi a hnojiva Jiří Ortner. Osiva do náročných podmínek jsou potom vhodná do stinných zahrad, protože obsahují odrůdy, které stín a náročnější podmínky lépe snáší.

Trávník potřebuje vitamíny - nejen na jaře

Po zimě potřebuje trávník hnojivo se správným poměrem dusíku, fosforu a draslíku a také dalšími doplňkovými prvky, jako jsou hořčík, síra, vápník nebo železo. Největší složkou v jarním trávníkovém hnojivu by měl být právě dusík, který je velice důležitý pro regeneraci a růst. Hnojivo by mělo být na zatravněné ploše rozvrstveno rovnoměrně a v doporučeném množství, které je uvedené na obalu. Při dodržení pokynů výrobce se vyhnete spálení trávníku nebo jeho nedostatečnému hnojení. Pro rovnoměrnou aplikaci je vhodné použít speciální rozmetač nebo sypací vozík.

„Trávníku nestačí jedno hnojení po zimě. Další hnojení doporučujeme provést v květnu až červnu a poté na konci léta - v září. Na podzim pak přichází na řadu hnojivo podzimní, které se svým složením od hnojiva na jaro a léto podstatně liší. Obsahuje draslík, který trávník posílí a připraví na zimu,“ dodává Ortner.

Vertikutace, dosetí trávy a hnojení doplněné pravidelným sekáním a zavlažováním bude zárukou pro zdravý a krásný trávník od jara až do podzimu.

Reklama

Související články

Miniarboretum s asijskými prvky

Krásné a unikátní zahrady obvykle vznikají dlouho a často obtížně. Zahrada, kterou vám chceme představit, k takovým výjimečným patří.

Kdy pro bazén? Teď je správný čas

Do příchodu léta ještě nějaký měsíc zbývá, ale lidé se už shánějí po bazénech. Bude pokračovat jejich boom? A proč je bazén výhodné koupit právě teď?

Výběr článků

Načítám