Hlavní obsah

Ušlechtilé narcisy na zahrádce

Právo, Adéla Taitlová

Narcisy – kdo by je neznal? Zajímavým tvarem květů a ušlechtilým půvabem si podmaňují malíře, básníky a zahradníky už od nepaměti. Když se do nich opře jarní slunce, rozzáří se jako vzácné klenoty a spolu s nimi i zahrada, ve které najdou uplatnění na mnoho způsobů. Nechte se inspirovat a vytvořte si na své zahradě nevšedními kombinacemi naprosto originální jarní scenérii.

Foto: Adéla Taitlová (6x), Právo

Půvab narcisových květů si užijeme tím déle, čím více druhů a odrůd s různou dobou kvetení vysadíme. To může být od března až do května.

Článek

Vyladěno do detailu

Růže a lilie, tulipány a chejry, chrpy a máky... Některé květiny spolu vídáme tak často, že už si jednu bez druhé neumíme představit. Kdo ale touží po něčem méně okoukaném, musí se poohlédnout i jinde než mezi květy. Co takhle kůra stromů? Křídově bílá březová borka neprosvětluje jen zimní šeď – na jaře se stává perfektním partnerem stejně laděných narcisů, které se shlukují okolo kmenů.

Tip: Když bílou břízu s narcisy nasvětlíme malými lucernami, získá klidný jarní večer dokonalou magickou atmosféru.

Cibule vysazujeme od srpna do října na slunné až polostinné místo do propustné zeminy obohacené kvalitním kompostem asi 15 cm hluboko.

Hravě doplní bergénie

Žlutobílé květy narcisů připomínají volská oka a ze záhonu nepřestávají zářit, ani když se slunce schová za mraky. Ve váze tyto cibuloviny k ostatním květinám moc přátelské nejsou, zato na zahrádce se chovají přívětivě ke všem jarničkám. Vesele laškují s růžově kvetoucími bergéniemi, kterých si zahrádkáři cení pro jejich trvanlivé listy a pramalé nároky na péči a prostředí.

Tip: Nevzhledné listy bergénií koncem zimy vystříháme, aby nekazily dojem při jarním rozkvětu.

V doprovodu stromů

Narcisy se bez potíží vyrovnávají jak s konkurenčními kořeny trav, tak i stromů a keřů, čímž otevírají zajímavé možnosti při kombinování a zahradní úpravě. Pod vyššími dřevinami se jim daří, mají-li ovšem dostatek světla a půda není příliš suchá. Ideálním partnerem je např. sloupovitý tis (Taxus baccata) Standishii, jehož zlatě prodchnuté jehlice podporují barvu květů pod nimi.

Tip: Zákoutí s dřevinami bývá brzy zjara smutné, ale s květy narcisů to neplatí, proto s nimi při výsadbě nešetříme.

Listy za žádnou cenu neodstraňujeme dříve, než úplně zežloutnou a zavadnou, protože navracejí cibulím energii pro příští kvetení.

V sousedství s prvosenkami

Chladnou krásu v něžném provedení dokonale vystihuje záhonek, kde spolu s bledými narcisy krásně souzní sněhobílé prvosenky zoubkaté (Primula denticulata). U jednobarevného osázení jsou důležité dvě věci: tvarová rozmanitost a výškové odstupňování, jinak rostliny splývají a vypadají chaoticky. Tím, jak primulky dospívají, vynášejí svá kulovitá květenství vzhůru.

Tip: Kouzlo spočívá v detailu. Prvosenky mají zlaté očko, a proto k nim vybereme narcisy s jemně nažloutlou pakorunkou.

Bílá pěna v moři zeleně

Na trávě se třpytí rosa, sluníčko probleskuje skrze probouzející se stromy, čerstvý vánek pohupuje květy narcisů ze strany na stranu a rozšiřuje jejich jemnou vůni. Takový nezapomenutelný zážitek si ze zahrady může odnést každý. Na travnatou plochu vysadíme několik cibulí, které se pomocí brutu časem rozrostou a vytvoří koberec s něžným květinovým motivem.

Tip: Mimořádně osvěžujícího dojmu dosáhneme, když do smaragdově zelené trávy vysadíme narcisy s drobnými bílými květy.

Při výběru sáhneme i po varietách s intenzivní vůní. Narcis bílý (Narcissus poeticus) nikdy nezklame! Na trávník, kam jsme cibule narcisů vysadili, nesmíme po zimě šlapat, abychom nepoškodili pupeny.

Záhon pro dobrou náladu

Nástup jara může začít pěkně zvesela. To když do záhonu nastěhujeme zářivé rostliny v oblíbených jarních barvách, podobně jako na snímku. Žlutou barvu reprezentují narcisy, tulipány a stále oblíbenější pryšce mandloňovité (Euphorbia amygdaloides). S modrou přicházejí líbezné pomněnky, které úzký záhon uzavírají hustou bordurou. Na pozadí kvete bílá kalina (Viburnum x juddii).

Tip: Na malých či úzkých záhonech narcisy pravidelně rozdělujeme, aby po jejich odkvětu nevznikala příliš velká hluchá místa.

Odštipování uvadlých květů není nezbytné, ale napomáhá upravenějšímu vzhledu.

Reklama

Související témata:

Související články

Barevní poslové jara

Stačí několik vlídných dnů a teplých slunečních paprsků a ze země se vyklubou první barevná kvítka. Ještě to sice není zlatý hřeb jarní sezóny, jaký nastává...

Výběr článků

Načítám