Hlavní obsah

Jak nastartovat trávník po zimním spánku

Novinky, Dana Novotná

Pravidelné sekání, zavlažování, kvalitní osivo a hnojivo. Kroky pro dosažení krásného a zdravého trávníku jsou obecně známé. To, co bychom ale určitě v rámci jarní péče neměli zanedbat, je jarní vertikutace. Právě ta totiž umožní trávníku rychle zregenerovat a nabrat síly před dlouhým a náročným vegetačním obdobím.

Foto: Moutfield, .

Jarní vertikutace pomůže vašemu trávníku zregenerovat.

Článek

Potřebuje dýchat, přijímat vodu a živiny

Vertikutátor. Stroj, který je na první pohled téměř k nerozeznání od klasické sekačky, funkcemi se od ní ale zásadně liší. Jeho úkolem je trávník provzdušnit a vyčistit ho od travní plsti, která ho dusí. „Vertikutátor má na hřídeli svisle umístěné vertikutační nože, které rozruší povrch trávníku tak, aby mohl opět snadno dýchat, přijímat živiny a vláhu,“ vysvětluje odborník na zahradní techniku Jaroslav Nováček. Některé vertikutátory mají navíc i pružiny, které odstraní z trávníku starou plsť a mech a po zimě vyčistí místa zasažená sněžnou plísní. Hloubka vertikutace se dá na každém stroji nastavit, nejvhodnější je vertikutovat do hloubky od 2 do 4 milimetrů.

Jaký vybrat?

Pro laika může být výběr vertikutátoru nesnadný úkol, na trhu jich je totiž celá řada. Jak ale poznat kvalitní stroj? „Konstrukce vertikutátoru by měla být pevná a stabilní a dostatečně velký by měl být výhozový otvor, kterým se dostávají ven zbytky a nečistoty vyčesané z trávníku. Zároveň je potřeba si prohlédnout stroj zespodu a zjistit, zda není prostor před noži příliš velký, jinak by se totiž v těchto místech mohly tvořit chuchvalce a vertikutátor by mohl přestat správně pracovat,“ radí Nováček. Důležitý je samozřejmě také záběr válce a počet vertikutačních nožů a pružinek – čím více jich je, tím je práce se strojem efektivnější.

Elektrický vs. benzínový

Lehčí, tišší, skladnější a se snadnější údržbou – elektrické vertikutátory se hodí především na práci v menších a středně velkých zahradách, které jsou v dosahu zdroje elektrické energie. Snadno si přitom poradí i ve velmi členitých terénech. Benzínové vertikutátory jsou vhodné pro rozlehlejší zahrady a nejsou limitovány kabelem.  Výkonné benzínové motory a širší záběr strojů zajistí velmi rychlou a efektivní práci.

Vertikutací jarní péče začíná …

Po vertikutaci je vhodné kvalitním osivem dosít holá místa a následovat by mělo také hnojení. Hnojivo by mělo obsahovat správný poměr dusíku, fosforu a draslíku, a také látky jako hořčík, síru, mangan a železo. Hnojení trávníku by se přitom mělo během vegetačního období několikrát opakovat. Pro to, aby trávník po celou sezónu krásně vypadal, byl zdravý a sytě zelený, je potřeba myslet také jeho na pravidelné sekání a zavlažování.

Reklama

Související články

Lísky a vrby potřebují prořezat

Tyto spolehlivé, snadno pěstovatelné dřeviny stačí vysadit a zapomenout na ně, tedy alespoň do té doby, než se rozhodneme je prořezat, aby získaly zpět svůj...

Kdy pro bazén? Teď je správný čas

Do příchodu léta ještě nějaký měsíc zbývá, ale lidé se už shánějí po bazénech. Bude pokračovat jejich boom? A proč je bazén výhodné koupit právě teď?

Barevní poslové jara

Stačí několik vlídných dnů a teplých slunečních paprsků a ze země se vyklubou první barevná kvítka. Ještě to sice není zlatý hřeb jarní sezóny, jaký nastává...

Výběr článků

Načítám