Hlavní obsah

Zahrada Jiřího Trnky je otevřeným parkem pro děti i dospělé

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Integrační centrum Zahrada s postavami stejnojmenné pohádky Jiřího Trnky najdeme v Praze na Žižkově. Je otevřeným parkem pro děti i dospělé, ať už žijí život s handicapem, nebo bez něj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Denní stacionář Integračního centra Zahrada inspiruje nejen svým posláním propojit zábavou, sportem i uměním malé děti a dospělé s handicapovanými, ale také výtvarným pojetím zahrady, které podporuje překonání bariér mezi dvěma světy. Činí tak postavičkami legendární pohádky Jiřího Trnky Zahrada.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zvědavé oči na plotě

Potomci tohoto proslulého českého výtvarníka dali centru svolení, že může motivy příběhu využít podle vlastní fantazie. Nakonec – té je plno i v pohádce o pěti klucích, kteří chodí do jiné školy, jakou ani nikdo nezná…

Foto: Milan Malíček, Právo

Pětice kluků právě přišla na to, jak překonat velká železná vrata.

Účel světí příběh

Vytvoření zeleného parčíku, v němž estetično provází konkrétní účel, může být příkladem pro všechny milovníky originálních zahrad.

Hned u vstupu do parku klukovskou pětici potkáváme, jak se právě snaží nakouknout dovnitř, přičemž je překvapí kocour a létající sloni. K pohledu přes plot svádějí i na něm připevněné velké malované oči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dům stacionáře v pestrém podzimu

Za výtvarnými návrhy a provedením motivů zahrady i interiéru stacionáře jsou manželé Jaromír a Zuzana Slehovi, výtvarníci z Roztok u Prahy.

Velrybu i trpaslíky potkáme ještě jednou na schodišti v budově, kde jsou i vtipně pomalované dveře a stěny.

Foto: Milan Malíček, Právo

I takhle může vypadat schodiště, velryba s rozsvíceným vodotryskem a spousta květin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zahrada se má ještě rozrůst o kavárnu pro veřejnost v plánované jurtě, jen co integrační centrum sežene potřebných asi 300 000 Kč.

Velryba a trpaslíci

První části zahrady dominuje velká velryba, jejíž tělo a ocas tvoří mozaika z barevných dlaždic zbavených v míchačce ostrých hran. Obrovská hlava velryby je sestavena z barevných prken, jako oko slouží pneumatika.

Nechybí ani vodotrysk z vysoké trávy. Po velrybím boku stojí trpaslík, který v knížce vypráví, jak velryba vyrostla z akvarijní rybky a jak se do zahrady dostala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hravé prolézačky a lavičky jsou dílem firmy Tomovy Parky.

Prostor jezírka s velrybou zčásti vymezuje vyvýšená zídka, která z jedné strany chrání lavičky obrostlé skalníky a trávami v blízkosti velryby, z druhé tvoří amfiteátr určený k performanci každého, kdo se odváží veřejně vystoupit.

V další části zahrady potkáme tři trpaslíky, kteří zosobňují zakladatele Zahrady psychologa Jaroslava Šturmu, dále psychologa Rudolfa Součka. Ležící trpaslík, který se drží za hlavu, představuje toho, kdo má nyní s centrem nejvíce práce – současného ředitele Jiřího Drahotu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trojice trpaslíků – psychologů

Dřevěné lavičky a prolézačky jsou dílem firmy Tomovy parky, za volejbalovým sportovištěm potkáme malý zoopark s kamerunskými kozami. Budova Centra je tak, jak pohádka káže, pokryta zelení, z větší části psím vínem (loubincem) a také vistáriemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám