Hlavní obsah

Rafinované barevné kombinace podzimní přírody

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim předvádí barvy ve zvlášť rafinovaných kombinacích. Mimořádně právě teď působí rostliny uspořádané tzv. tón v tónu, kde se spolu prostřednictvím květů a listů doplňují nejrůznější odstíny růžové, červené, fialové a purpurové.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Oblíbené hvězdy

Tento pár tvoří podzimní stálice: hvězdnice (Aster novi-belgii) a dřišťál (Berberis thunbergii) Atropurpurea. Hvězdnice jsou proslulé bohatým kvetením, ale také náchylností k padlí, kterým trpí při dlouhodobém suchu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Naproti tomu dřišťál je bezproblémový. Později, až teploty klesnou ještě o něco níž, zbarví své listy do podobného odstínu, jaký mají jeho protáhlé plody.

Silný dvojhlas

Když se zeď nebo pergola převlékne do sytě červeného kostýmu z listů popínavého přísavníku (Parthenocissus), je to magnet pro oči sám o sobě. Ale teprve když před ním otevřou své velké, pastelově růžové úbory okaté krásenky (Cosmos bipinnatus), vznikne kouzelný obrázek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Podmínkou dlouhého kvetení těchto motýly a včelami hojně navštěvovaných letniček je pravidelná zálivka a vyštipování uvadlých květů. Poslední květy ale nestříháme, raději necháme uzrát semena, která vypadnou a příští rok na stejném místě vyklíčí.

Jemné a vzdušné

Ke sladce růžovým květům slézu velkokvětého (Malva alcea) se bezvadně hodí karmínově růžová květenství mavuně červené (Centranthus ruber), která si svou tvář udržuje až do listopadu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obě trvalky dlouho a bohatě kvetou, snášejí delší přísušky a na plném sluníčku se snadno samovolně vysemeňují. Při dostatku prostoru může být sléz až dvakrát vyšší než mavuň, která běžně dosahuje 70 až 80 cm výšky.

Čirý půvab

Doznívající sezóně dodávají přívětivý vzhled tradiční krásky podzimu jiřinky (Dahlia) a sasankovky (Anemone x hybrida), které neúnavně kvetou až do zámrazu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jiřinky, hned jak jejich listy vlivem chladu zčernají, musíme vykopat ze země a uložit do příštího jara na chladném a tmavém místě. Do té doby však stačí vykvést ještě několik dalších úborů. Z tmavě růžových pomponek a o několik odstínů bledších sasankovek vychází něžnost a prostota.

Jako chameleon

Kdo by neměl rád hortenzie, které se při dobrém zacházení každoročně odměňují záplavou velkých květenství? Mezi nejoblíbenější patří až 3 m vysoká a stejně široká odrůda hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata) Limelight.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Důvod? Obří, husté, proměnlivé laty zprvu se zelenkavými, později krémovými a na podzim, když už se k nim přidávají zlátnoucí listy, růžovými kvítky. Stejně jako jindy i na sklonku sezóny to hortenzii sluší po boku purpurově olistěné tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám