Hlavní obsah

Kouzelné čarování s dýněmi

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě vrcholí sklizeň tykví (nebo také dýní, chcete-li). Zatímco někteří je pěstují výhradně ke kuchyňskému využití, pro jiné se stávají základem podzimní výzdoby domu a okolí. Tady je několik nápadů, nechte se inspirovat!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Čarovná světýlka

Článek

Strašidelný svátek

Svátek Halloween (proběhl 31. října) má své kořeny ve starém keltském festivalu oslavujícím mj. úspěšné období sklizně. Dnes je oblíbený i u nás, radost z něj mají hlavně děti, protože je spojen se strašidelnými příběhy a hrami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Neodmyslitelně k němu patří hrozivé osvícené masky vyřezávané z velkoplodých odrůd, jako jsou Goliáš či Gigante. Tykvím ale sluší i stylové doplňky, třeba motýlek ze smokingu nebo plesová škraboška, cylindr… V černé barvě, samozřejmě!

Čarovná světýlka

Mihotavé plamínky k podzimu patří stejně jako tykve. Tak proč nespojit oboje dohromady? Malé lucerničky jsou s trochou šikovnosti hotové za pár minut.

Z jedné strany vyřízneme otvor pro čajovou svíčku a opatrně odstraníme dužninu. Z druhé pak provrtáme několik dírek. Na zídce, na stolku, podél schodů nebo zahradní pěšinky přispějí malé svítilny k magické atmosféře podzimního soumraku. A navíc místo nádherně provoní!

Stříbrná noblesa

Stačí plechovka spreje a aranžmá získá zářivý vzhled, jaký se bezvadně hodí do moderního interiéru. Pod vrstvou stříbrné metalízy dokonale vyniknou křivky tykví do posledního detailu. Povrch přestříkáme nadvakrát a necháme důkladně zaschnout.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Elegantní ráz dekorace podtrhne podnos na vysoké noze. Tento je zhotoven ze svícnu a dezertního talířku.

Nadílka v košíku

Štědrou nadílku využijeme k naplnění drátěného koše, který můžeme podle libosti přenášet z místa na místo podle toho, kde zrovna chybí něco pěkného na pohled.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dobře bude vypadat na lavičce vedle rozkvetlých listopadek, na zídce se svícny anebo pod stromem mezi spadaným listím.

Zavěšené ve větvích

Z drobnoplodých druhů anebo tykviček, které by už nestačily dozrát, snadno vyrobíme ozdoby, které zavěšené ve větvích působí jako šperky. Zkrášlit s nimi můžeme ledacos, třeba i pergolu nebo kliku u domovních dveří.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Důležité je, aby plody měly stopku, ke které přivážeme látkovou stuhu k zavěšení.

Pro ptačí návštěvníky

Dýně může posloužit jako krmítko pro opeřené hosty naší zahrady. Nožíkem odřízneme přední část břichaté tykve a lžící vydlabeme dužninu. Na vrchu provrtáme dva otvory, jimiž protáhneme kousek klacíku. K jeho koncům uvážeme pevný provázek k zavěšení. Místo po stopce ozdobíme pírky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pak už jen stačí nasypat slunečnicová semínka a zavěsit do větví stromu. Neobvyklé krmítko vydrží až do prvních mrazů.

Sklízíme tykve

Optimální doba ke sklizni nastává, když stopka dřevnatí a slupka tvrdne.

K výrobě dekorací můžeme plody sklízet o něco dříve, nejpozději před prvním mrazem.

Po důkladném usušení (což může trvat i pár měsíců) vydrží tykve až několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám